HABERLER>GÜNCEL
29 Ağustos 2024 Perşembe - 10:29

Müze gemi, sanatseverleri ağırlayacak

İzmir'in Balçova ilçesindeki İnciraltı'nda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı İzmir Müze Gemiler Müdürlüğü bünyesindeki müze gemi, yarından itibaren ilk kez yağlı boya tablolardan oluşan deniz ve gemi temalı sanat galerisine ev sahipliği yapacak.

Müze gemi, sanatseverleri ağırlayacak

ABD'nin Avandele Tersanesi'nde inşa edilen, 'USS Ainsworth' adıyla 24 yıl ABD Donanması'nda görev yapan ve satın alınarak 1994 yılında TCG Ege adıyla Türk donanmasına katılan gemi, 11 yıl boyunca yurt içi ve yurt dışı tatbikat ve eğitimlerde görev yaptı. İnciraltı'nda bağlı, 17 yıldan bu yana müze işlevi gören TCG Ege'de, yarın deniz ve gemi temalı yağlı boya tablo sergisinin bulunduğu sanat galerisi açılacak. Askeri müzenin Türk denizciliğinin ufkunu genişletmek amacıyla 1 Temmuz 2007 yılında Kabotaj Bayramı'nın yıl dönümü kapsamında açıldığını belirten İzmir Müze Gemiler Müdürü, Deniz Öğretmeni, Üsteğmen Çağrı Pala, müzenin temel konseptinin Türklerin deniz kültürünün insanlara aktarılması olduğunu söyledi. Müze gemide, Ege Bölgesi'nde kaybolmaya yüz tutmuş, denizcilikle alakalı belli başlı mesleklerin işleyişini daha aktif hale getirebilmek istediklerini anlatan Pala, "Müzemizde bir İzmir kayığı modelimiz var. Bu kayık üzerinden uygulamalı sanat atölyeleri tesis etmeyi amaçlıyoruz. Maket yapımcılığını tekrar canlandırmak için atölyeler kurup eğitim ortamı yaratacağız. Benim buradaki görev sürem 18 Mart itibariyle başladı. Yaklaşık 6 ayı tamamlıyorum. Dünyada birçok gemi müzesi var. Alan sadece müzecilik çalışmaları, çağdaş müzecilik anlayışıyla şekillenen bir yapı da değil. Burada aynı zamanda bir akademik süreç de var. Araştırmalara hizmet veren ve duyarlılığı ön plana tutan bir yaklaşım tarzı var. Deniz farkındalığı yaratmak en büyük amaçlarımızdan biri" ifadelerini kullandı.

'ZİYARETÇİLER GEMİDEN HİKAYE ÇIKARABİLİR'
İzmir'de kurulan ilk müze geminin TCG Ege olduğunu ifade eden Pala, çağdaş müzecilik anlayışında ziyaretçilere interaktif bir müzecilik sunmayı hedeflediklerini dile getirdi. Ziyaretçilerin müzeyi hissederek yaşayabileceklerini belirten Pala, sanat galerisi konseptiyle gemilerin hikayesini çıkardıklarını söyleyip şöyle devam etti: "Ziyaretçiler alandaki dogmatik panellerden geminin teknik bilgileri ile hangi tarihte inşa edilmiş, hangi seferlere çıkmış, geminin komutanı kimmiş, öğrenebilirler. Bununla birlikte kendilerine bir hikaye çıkarabilirler. Dramatize etme, olayı hikayeleştirme, öyküleştirme ve canlandırma modelleriyle gelen çocukların zihninde denizcilik kültürünün olmasını sağlıyoruz. Sanat galerimize gelen ziyaretçi gemiyle ve tabloyla bağlantı kurabilecek, kendi ufuk dünyasında geminin yaşam tarzını, geminin günlük işleyişini hayal edebilecek. Buranın en büyük temel felsefesi bu. Alanda zaten Emir Çakabey'le Umur Gazi'ye ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün olduğu bölüme kadar olan bir süreç var."

KONFERANS VE SERGİ BİR ARADA
30 Ağustos'ta açılışını yapacakları deniz ve gemi temalı sanat galerisinin hem deniz hem de sanatseverleri bir araya getireceğini anlatan Pala, "30 Ağustos'ta Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nden bir bölüm başkanı hocamızı davet edip konunun akademik boyutunu ele alan bir konferans düzenleyeceğiz. Aynı gün maket odası ve sanat galerimizin açılışını yapacağız. Bu açılışta bizim için bu emeğin altına girmiş, gerçekten hizmetinden, fedakarlığından asla elini ayağını çekmemiş insanları burada ağırlayacağız. 9 Eylül'de ise İzmir'in zeybekleri ile alakalı bir sergi ve akabinde bir halk oyunları gösterisi yapılacak. 2025 yılı itibariyle İzmir'de bu zamana kadar bir askeri müze tarafından gerçekleştirilmemiş olan bir müzecilik sempozyumu düzenleyeceğiz."

SERGİYE 16 ESER BAĞIŞLANDI
Sergiye kendi eserini hediye eden ressam İsmail Güven de müze gemi ziyaretçilerinin sanatı ve sanatçıları tanıması için başarılı bir konsept hazırlandığını belirterek, "1-5 Mayıs 2024 tarihinde İzmir Sanat Fuarı'na katılmıştım. Orada gemi komutanıyla ve yetkili arkadaşlarla tanıştık. Eserlerimin etkileyici olduğundan ve bir sanat galerisi oluşturma amaçlarından bahsettiler. İşte o zaman ilk eseri ben bağışlayarak bu süreci başlattım. Galerilerle, ressam arkadaşlarımla temasa geçerek bilgi verdim. Hemen eserler akmaya başladı bize. Tamamı yağlı boya ve tuval üzerine yapılan çalışmalardan oluşan tablolar bu galeride bir araya geldi" dedi. Ressam Faysal Çakmaz'ın da bir Atatürk portresi yaparak galeriye destek olduğunu anlatan Güven, "Burada eksik olan tek eserin, Atamız olduğunu düşündük. Son olarak bağışlanan Atatürk portresi de Faysal Çakmaz ustamızın fırçasından çıkmıştır. Burada 14 bağışçımızdan gelen 16 eser var. Pirinç levhalar üzerinde bu eserlerin bağışçısı ve sanatçısı tek tek yazılıyor. Müzeyi ziyarete öğrencilerimiz geliyor. Sanatla buluşsunlar, sanata aşina olsunlar. Çünkü sanat iyileştirir. Sanat güzelleştirir. Sanat her derde bence ilaçtır" diye konuştu.(DHA)

 
İESOB Başkanı Ata'dan 30 Ağustos mesajı
 
Büyükşehir’de dikkat çeken görevden alma!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İş makineleri zarar vermişti… Tümülüslere koruma kalkanı
İzmir'in Ödemiş ilçesinde yer alan ve tarihi öneme sahip Tümülüslerin ...
Metrobüsler çarpıştı: 3'ü ağır 10 yaralı
İstanbul Küçükçekmece'de metrobüslerin çarpışması sonucu 3'ü ağır 10 kişi ...
Ölüme olta!
Uzmanların çok ciddi zehirlenmelere neden olacağı açıklamasına rağmen ...
 
Artvin'de 'Narkoçelik-36' operasyonu
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Artvin'de düzenlenen 'Narkoçelik-36' operasyonunda ...
Teknik Direktör Fatih Terim’den 'itibar' davası
Teknik direktör Fatih Terim, sosyal medyadan hakkında hakaret içerikli ...
Tartıştığı babasını döverek öldürdü
Bursa'nın İnegöl ilçesinde Ufuk A. (27), tartıştığı babası Cihangir A.'yı (51) darbederek öldürdü.
 
TIR'la otomobil çarpıştı: Sürücü can verdi
Amasya'da TIR'la çarpışan otomobilin sürücüsü Dursun Özmen (69), yaşamını yitirdi. 
Lunaparkta oyuncak bozuldu: Asılı kalan 23 kişi kurtarıldı
Kahramanmaraş’ta lunaparkta ranger (kamikaze) olarak bilinen oyun aletinde ...
Diyanet'ten 'FETÖ kaynakları' soruşturması
Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyanet İlmi Dergi makaleleri ve sempozyum ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva