HABERLER>POLİTİKA
14 Eylül 2024 Cumartesi - 09:23

Araştırmacı Yaldız, ‘Ankara ziyareti’ni yorumladı: Köprünün başını Saygılı tuttu!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’u körfez temizliği konusundaki ziyaretini yorumlayan Yaldız, “Tugay,  AK Parti milletvekilleri ile değil ama İl Başkanı ile iyi bir diyalog ortamı yakaladı. Ziyarette Saygılı'nın olması benim için sürpriz olmadı. İzmir-Ankara köprüsü kurulmuş ve bu köprünün başında Saygılı geliyor. Milletvekillerinin bu köprüde çok harcı yok. Hamza Dağ'ın da katkısının ve bilgisinin olduğu bilgisi bende yok" dedi.

Araştırmacı Yaldız, ‘Ankara ziyareti’ni yorumladı: Köprünün başını Saygılı tuttu!

EGEDESONSÖZ- Gazeteci-Yazar İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, Sonsöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programda gündem olan İzmir Körfezi’ndeki kirlilik konusu masaya yatırıldı.

8 VEKİL ELEŞTİRDİ, SAYGILI ANKARA’YA GİTTİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a ziyaretini yorumlayan Yaldız, “Apar topar ve ağır bir cevap verdi Murat Kurum’a, sonrasındaki ziyaret çoğumuz için sürpriz oldu. Eyyüp Kadir İnan için seviye tartışması başlatmıştır, Şebnem Bursalı'ya da cevap vermiştir. Tugay,  AK Parti milletvekilleri ile değil ama İl Başkanı ile iyi bir diyalog ortamı yakaladı. Zaman zaman Bilal Saygılı'nın adını vererek teşekkür konuşmaları yapıyor. Ziyarette Saygılı'nın olması benim için sürpriz olmadı. İzmir-Ankara köprüsü kurulmuş ve bu köprünün başında Saygılı geliyor. Milletvekillerinin bu köprüde çok harcı yok. Hamza Dağ'ın da katkısının ve bilgisinin olduğu bilgisi bende yok. Kent adına birlikte olmak, birlikte çalışmak; İzmir'in sorunları için bir arada hareket edebiliyor olması kent adına bir kazanımdır. Kent çatışmadan beslenmez. Geçtiğimiz 5 yılda, dönemin milletvekili Hamza Dağ, İzmir'deki pek çok yerel projeye destek verdi. Tunç Soyer tarafından defalarca teşekkür edildi kendisine. Diyalog ortamı vardı. Zaman zaman İzmir-Ankara ilişkileri gerilse de dönem dönem normalleşmiştir. Bu dönemde garip olan, herhangi bir milletvekili iradesi yok. AK Parti'nin 8 milletvekili var. 8 milletvekilinden herhangi birinin bu görüşmede olmaması, milletvekillerinin çoğunlukla Tugay'a körfez üzerinden yüklendiği bir dönem olması ve tüm bunlar olurken İl Başkanının ayrı kanal açıyormuş izlenimi vermesi, diğer dönemlerden bu dönemi farklı kılan faktör olarak gözüme çarptı. Görüşmelerin perde arkasında neler oluyor, Ankara-İzmir köprüsü hangi temeller üzerine kuruldu, nasıl işliyor? Bunlarla ilgili biraz daha ayrıntıya ihtiyaç var. Netice itibariyle, olayın bilimsel ve pozitif bir yaklaşımla ele alınması gerekiyor. Körfez, yaşayan bir organizma. Buradaki gelişmelere sadece olduğu zaman değil, olmadan önce önlem alınması gerekiyor. Gerekirse belediye bunu yapamıyorsa, tüm yetkiyi başka kurumlara devretsin. Üniversitelere, hükümete devretsin ya da ortak bir şeyler yapılsın. Ankara'da verilen fotoğraf bu anlamda umut verici” ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAF KARESİ UMUT VERİCİ
Yerel yönetimin açıklamalarına tepki gösteren Yaldız, “Körfezin orada basın toplantısı yapıldı, ‘İzmir Körfezi öldü, bunun sorumlusu belediyedir’ denildi. Büyük ölçüde bu ifadeye katılıyorum. Cemil Tugay 6 aylık belediye başkanı. Belki 25 yıllık sürecin sorumlusu. Ben Ahmet Piriştina'yı çok severim, adı yaşarken efsaneleşmiştir, ancak Piriştina döneminde yapılan hatalarla başlayan bir zincir var. Körfezde daha önce devam eden Çiğli Atıksu Tesisi ile ilgili projenin, atıksu ve yağmur suyu ayrık sisteminin birleştirilmesi ile başladı. 2000'li yılların başında proje hızlı bitsin diye hatlar aynı kanaldan gidecek şekilde birleştirildi ve proje küçültüldü. Bu birleştirmenin ardından Türk işi bir altyapı sistemi oldu. Avrupa'da 1850'lerde yapılan altyapı hâlâ kullanılıyor. Biz, 2000'lerde yapılanı 15 sene kullanamadık. 4,5 milyona hizmet edecek altyapı yapmak yerine projeyi küçülttük. Bu, Hasan Fehmi Mali döneminde oldu. Bir an önce körfezdeki kirliliğin ve kokunun önlenmesi için. Oradan başlıyor. Kocaoğlu'nun 4. fazı zamanında yapmaması, Çiğli'deki çukurlara çamurları gömmek dışında bir şey yapmaması... Soyer'in Kocaoğlu döneminde devletin Ulaştırma Bakanlığı ile körfez konusunda yapılan sirkülasyon kanalı projesini iptal etmesi, "Körfez kendi kendini temizler" demesi... Tugay daha 6 aylık belediye başkanı. Ben ona 25 yıllık faturayı kesmem. İzmir 3 bin yıllık liman kenti. Bunlar zaten geliyordu. İzmir’in körfez kadar değerli hiçbir şeyi yok. İzmir’in en önemli değeri körfezdir. "Yetki bizde değil, etki bizde değil"... 25 yıllık CHP yönetimlerinin zaafları sonucu körfez bugün ölmüştür. Körfeze ne kadar deşarj yapıldığını biliyor muyuz? 8 senedir körfeze kanalizasyon deşarj ediliyor. Tunç Bey'in son döneminde bir parça çözüm bulunmaya çalışıldı, ancak körfeze taze su girmeden, su sirküle olmadan çözüm olmazdı. Sizin İZSU gibi devasa bir kurumunuz var. Burada körfez ile yatıp kalkan bilim insanları olması lazım. Plankton meselesi bir anda olmadı ki. Her sene bunu konuşuyoruz. İzmir’i 25 senedir CHP yönetiyor. Körfeze kanalizasyonu AK Parti boşaltmıyor ki. Çamurları AK Parti hükümeti gömmedi ki çukurlara. Yüzde 75 sorumluluk CHP yerel yönetimlerinindir bana göre. Piriştina döneminde sistemin küçültülmesi ile başlayan hatalar zinciridir. 4. fazı 2 sene önce ihale edilebilirdi. 5. fazın ihale edilmesi lazımdı. 3 faz yarım yamalak çalışırken 4. faz yapılamadı. Midyeler bile yaşamıyor körfezde. Belki yağmurlar bir nebze rahatlatacak körfezi. Ama şunu yadırgadım: Gemiler, plankton vesaire... Planktonları gemiler getirdi falan... Gemiler yeni mi geliyor? İzmir’e gemiler 3 bin yıldır geliyor” dedi.

 
Bariyerlere çarpan kurye kurtarılamadı
 
En Nesyri, Süper Lig'deki 24 yıllık rekoru kırdı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 14 Eylül 2024 Cumartesi 12:12

Basmane çukuru, ÇAAT bunlar şehrimizin kronik sorunları haline gelmiştir. Sayın Tugay doğru yolda ilermektedir. Dsp-Chp ve sonrasında CHP'nin aşmadığı sorunları çözme yolu belirmiştir. Priştina dönemiyle ilgili bazı hatalı yorumların yapıldığını görmekteyim. Birincisi kendisi 2004 yılımda vefat etmiş. Diğer başkanlarımızın, varsa hatası, düzelmek için 20 yılı bulunmaktaydı. İkincisi, 2002 yılında Akp iktidarıyla zaten Büyük Kanal projesini yerli imkanlarla tamamlamaya yonelmişti. 2004 yılı İZSU faaliyet raporuna bakıldığında projenin geleceğe yönelik değil, geçmişten gelen sorunlara pratik çözümler getirmeye çalışıldığı anlaşılır. Denir ki, 300.000 bin kişilik kent için tasarlanmış kanalizasyon altyapısıyla 2 milyon 400 binlik kente hizmet vermeye çalışılmaktadır. Geliştirilmesi gerekmektedir. Oysa 2004'ten bu yana kent nüfusu 2 katına çıkmış. Son yirmi yıl yine heba edilmiştir. Priştina dönemindeki hatalar denilerek 20 yılın sorumluları aklanamaz.

Yorumu oyla      2      2  
İzmirzede 14 Eylül 2024 Cumartesi 11:01

Son 25 yıldır CHP ''nin en duygusal Belediye Başkanları ve Genel Merkezi mi çözecek şaşarım. Rant uğruna CAKPartisi kurnazlığı İzmir''i de çok kötü yakacak gibi. Chp brütüsleri ve İzmir neronları sözde iş başında....

Yorumu oyla      2      1  
sorumluvatandaş 14 Eylül 2024 Cumartesi 10:16

Bu işlerin uzmanı olarak 3 yıl boyunca başvuruda bulunup 3. yılın sonunda ancak girebildiğim mesleğim olan , atıksu bölümü laboratuvar biyoloğu görvimden deneme süresi içerisinde 59. günümde görevimi icra ederken çıkarıldım. Bana fazlalıksın denildi ki işe girme sürecim 7 ay sürmüş tüm raporlarım ve güvenlik soruşturmam olumlu gelmişken sadece o süre zarfında deneme süresinde olduğum için. Ne diyeyim , büyükşehir belediyesi bilim insanının , özellikle de böyle önemli noktalarda görev alan ve hem bedenen hem de zihnen çalışan meslek insanlarına bu denli davrandığı sürece bu konuları daha çok konuşursunuz .

Yorumu oyla      0      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti'den Başkan Eşki’ye tepki!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi devam ederken, meclis salonunda çıkıp, ...
Bursalı, 'Eleştiriye evet, hakarete hayır' dedi ve ekledi: Belden aşağıya vuramazsınız!
Bir yurtdışı seyahatindeki paylaşımı nedeniyle medya ve sosyal medyada ...
Babacan 'birleşme' demişti: Gelecek Partisi'nden yanıt!
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan katıldığı bir televizyon programında, ...
 
İbrahim Kalın, Hamas liderleriyle görüştü
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Ankara'da, Hamas ...
Özel'den 'erken seçim' çağrısı: Biz varız!
Kocaeli'de konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel iktidara çağrıda bulunarak, ...
Bakan Tunç: Darbe anayasasından kurtulma mücadelesi vereceğiz
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgal altındaki ...
 
Akar'dan Özel'e tazminat davası!
TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, CHP lideri Özgür Özel'e ...
Bakan Tunç'tan Narin Güran açıklaması
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe ...
Erdoğan'dan Özel'e 'özür' yanıtı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Marmara Üniversite'sinde kendisi adına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva