HABERLER>GÜNCEL
8 Ağustos 2023 Salı - 11:42

Plajlarda 'trakonya' tehlikesi!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, zehirli bir balık türü olan trakonyaya dikkat çekip, denize girenleri uyardı. Prof. Dr. Tanrıkul, "Trakonyanın sırt yüzgeci ve solungaç kapaklarının üzerindeki dikenler, plajdaki kişilerin ayaklarına batabiliyor. Özellikle yoğun olan plajlarda üzerlerine basanlar olması nedeniyle de zehirlenme vakaları yaşanıyor" dedi.

Plajlarda  trakonya  tehlikesi!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, trakonyanın zehirli bir balık türü olduğuna dikkati çekip, denize girenlere uyarılarda bulundu.

Trakonyanın Türkiye denizlerinde yıllardır bulunan yerli bir tür olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tanrıkul, "Zehirli balıklar kategorisinde bulunan trakonyanın dorsal (sırt) yüzgeci ve solungaç kapaklarının üzerindeki dikenler, plajdaki kişilerin ayaklarına batabiliyor. Bu türün mevcut yaşam yeri 'demersal' dediğimiz suyun dibidir ve genelde kumluk yerleri tercih eder. Kumun içerisine kendini gömerek avlanırlar. Bu balıkların bir diğer özelliği de 'ürken' bir balık olmamasıdır. Bazı balık türleri kendini kuma gömse bile üzerine bir şey geldiği zaman kaçar. Trakonya aksine kaçmaz. Çünkü zehirli olması nedeniyle öz güveni vardır. Özellikle yoğun olan plajlarda üzerlerine basanlar olması nedeniyle de zehirlenme vakaları yaşanıyor" dedi.



'HEMEN AMONYAK SÜRÜP, HASTANEYE BAŞVURMAMIZ GEREKİYOR'
Trakonyaya temas edildiği düşünüldüğünde mutlaka bir hastanenin acil servisine başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tanrıkul, "Trakonyanın dorsalindeki yüzgeçlerin batması halinde ciddi zehirlenme yaşanabilir. Bu da acı ve ağrıya sebep olur. Bu nedenle bu balığın avlanması halinde çıplak elle tutulmamalı. Kumluk alanlarda birden ciddi bir ağrı hissedersek, trakonyadan şüphelenmek gerekir. Özellikle alerjik reaksiyon gösteren insanlarda ciddi problemlere, ağrı ve sancıya neden olur. Böyle bir durumda mutlaka bir hastanenin acil servisine başvurmamız gerekiyor. Çünkü bu türün zehirlemesi sonucu kolumuza kadar gelen uyuşmalar yaşanabilir. Hatta kalp hastası olan kişilerde daha ciddi olaylar şekillenebilir. Yaz aylarında denize girerken bu gibi durumlarla karşılaşma ihtimaline karşı yanımızda amonyak taşımalıyız. Balığın dikeninin battığı yere hemen amonyak sürüp, en yakın hastaneye başvurmamız gerekiyor" diye konuştu.

Kalabalık plajlarda vaka sayılarının arttığını vurgulayan Prof. Dr. Tanrıkul, trakonya balığı zehirlenmelerinden korunmanın tek yolunun kumluk yerlerde denize girerken deniz ayakkabısı giymek olduğunu kaydetti.(DHA)

 
İzmir kulüplerinden dostluk buluşması
 
Cem Karaca'nın hayatı film oluyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gülden Ünal 8 Ağustos 2023 Salı 13:22

Trakonya zehiri protein yapısında olduğundan ilk yapılacak iş zehirin girdiği yere sıcak su uygulamaktır. Sıcak su proteinin yapısını bozar, yayılmasını engeller. Bir lastik eldivene sıcak su koyup kompres yapmak gerekir. Hemen ardından mutlaka Acil Servis''e başvurulmalıdır.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alsancak sapığına indirimli ceza!
İzmir'in Konak ilçesinde N.D.'ye (23) sokak ortasında cinsel saldırıda ...
Üç cenaze birden karıştı... Muşlu Bursa'ya, Bursalı Erzurum'a, Erzurumlu Muş'a!
Mersin'de 3 kişinin cenazesi hava limanında karıştırılıp farklı illere ...
Alev alan tüpü balkondan attılar
İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde alev aldıktan sonra balkondan atılan ...
 
Klimaları bozuldu... Tamirci beklerken sıcaktan öldüler!
ABD'nin Teksas eyaletini haziranda vuran sıcak hava dalgası sırasında ...
Tüm ülkeleri uçaksız 10 yılda gezdi
Danimarkalı seyyah Torbjorn Pedersen, işinden ayrılıp ailesi ve sevdiklerini ...
YKS tercih süreci bugün sona eriyor
Üniversiteye giriş maratonu tamamlanıyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı ...
 
Alkollü sürücü ve arkadaşı polise zor anlar yaşattı
Kadıköy Bağdat Caddesi'nde yapılan polis denetimi sırasında durdurulan ...
Emniyet kemeri ihmali sonları oldu!
Bursa'nın Orhangazi ilçesinde, kontrolden çıkan otomobil takla atarak ...
Mücevher ve kuyum ithalatına ek yükümlülük!
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, bazı mücevher ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva