HABERLER>ENERJİ
26 Ağustos 2024 Pazartesi - 09:15

Petekkaya’nın GES projesi halkın kantarında!

Sanatçı Erkan Petekkaya’nın sahibi olduğu şirketin İzmir’in Karaburun’un Küçükbahçe Mahallesi sınırları içerisinde 250 dönümlük mera alanında açmak istediği güneş enerji santrali 3 Eylül’de halkın kantarına çıkacak. Küçükbahçe Mahalle Muhtarı Gizem Tezel Dağdelen ise projeden razı olmadıklarını dile getirdi.

Petekkaya’nın GES projesi halkın kantarında!

EGEDESONSÖZ - İzmir’in Karaburun ilçesinde tartışmalara neden olan RES ve GES projelerine bir yenisi daha eklendi. Yüksek kesimlerde bulunan köy yerleşim alanlarının mera ve ormanlık alan sınırlarında verilen izinler sık sık çevre ve doğa dernekleri tarafından protesto ediliyordu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yakın zamanda ÇED süreci başlattığı projelerden biri de Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları Anonim Şirketi’nin GES projesi.

Sanatçı Erkan Petekkaya’ya ai şirket Karaburun’un Küçükbahçe ilçesi sınırlarında  Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) projesini hayata geçirmek istiyor.

250 dönümlük arazi üzerinde kurulması planlanan GES projesinin halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısı ise 3 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşecek. Toplantı, Küçükbahçe Kahvesi önünde yapılacak.

İTİRAZLAR GELMİŞTİ
Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından Proje ÇED raporuna ilişkin Yarımadada çalışmalar yürüten farklı disiplinlerden uzmanların görüşleri alınarak hazırlanan değerlendirme ve itiraz raporu Bakanlığa verilirken ayrıca Küçükbahçe Muhtarlığı tarafından projeye itirazlar imza toplanarak ilgili birimlere gönderilmişti.



MUHTAR: PROJEDEN RAZI DEĞİLİZ
Toplantı öncesinde açıklama yapan Küçükbahçe Mahalle Muhtarı Gizem Tezel Dağdelen is projeye karşı neden itiraz ettiklerini açıkladı. RES ve GES projelerinin bölgelerinde hayvancılık ve tarım faaliyetlerini bitirme noktasına getireceğini ifade eden Muhtar Dağdelen  “Bölgede yeni öneri ve ÇED aşamasında olan GES ve RES projeleri Küçükbahçe Mahallesi ekolojisi üzerinde telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacaktır. Küçükbahçe Mahallemizin değerli habitatı, meraları, zeytin ve naranciye ağaçları kısaca tarım alanları ve su kaynakları etrafımızı devasa aynalar gibi çevreleyen GES ve RES projeleri ile tehdit altındadır. Küçükbahçe sınırları içinde ÇED aşamasında olan GES ve RES projelerinin sonlandırılmasını ve Karaburun-Ildırı Körfezi Öncelikli Çevre Koruma Bölgesi ilan kararlarının gereklerinin yerine getirilmesini talep ediyoruz.  Küçükbahçeliler olarak DGES projesine razı değiliz.  Bu kararımızı topladığımız imzalarla  ilgili birimlere ilettik. Sesimizin duyulmasını ve DGES projesinin iptal edilmesini istiyoruz” dedi.



8 AYRI ÇED SÜRECİ SÜRÜYOR
Karaburun Yerel Fok Komitesi ve Karaburun Sivil İnisiyatif tarafından DGES projesine ilişkin yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

“..15.03.2019’da Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi  ilanı sonrası geçen 5 yıl içinde 18 yatırım projesi’nin ÇED süreci başlamıştır.  Yarımadada Küçükbahçe Sınırları içinde kurulan  Sevtur Turizm ve Ticaret A.Ş’nin Karaburun GES projesi dışında 8 GES projesinin ÇED süreci ise devam ediyor.

Küçükbahçe sınırları içinde kurulması planlanan ve 03.09.2024 tarihinde halkın görüşüne sunulacak DGES Projesi ; Natura 2000 statüsünde Karaburun – Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içindeyken, proje alanına en yakını 100 ve 110 mt olmak üzere, 1 ve 1.6 km uzaklıkta yerleşim yerleri varken, diğer yandan proje alanı ve çevresi tahsisli mera ve tarım alanıyken, bölgede varlığını devam ettirdiği bilinen uluslararası anlaşmalarca (BERN, CITIES, IUCN gibi) korunan türler, flora ve fauna varlığı mevcut iken ÇED Raporu’nda hangi bilgiler halkın görüşlerine sunulacaktır?

Ekonomik ömrünün 50 yıl olduğu belirtilen proje ÇED raporunda; Avrupa Birliği ve UICN çalışmalarına göre sadece Natura 2000 koruma alanlarında değil, habitat direktifine dahil türlerin yaşadığı bölgelerde rüzgar ve güneş enerji santrallerinin de dahil olduğu enerji yatırımlarından kaçınılması şartına uyulmazken, güneş enerji santrallerinin ışık yansıması ve termal değişime sebep olması nedeni ile habitat ve özellikle göç eden kuşlar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri bilinmesine rağmen, ısrarla yarımadada yerelde yapılan itirazlar görmezden gelinerek projenin kabulü yönünde adımlar atılmaya devam edilmektedir.

Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ilişkin karasal ve denizel biyoçeşitlilik araştırmaları yeni tamamlanmış ve bölgenin yönetim planı henüz hazırlanmamıştır. Ayrıca, koruma alanına ilişkin iptal edilen 1/25.000 ölçekli nazım imar planı bulunmaktadır. Bu sebeple Karaburun İlçesi’nde proje ve plan yapılamayacağına ilişkin Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nce verilen görüşler de mevcut iken Koruma bölgesinde binlerce yılda oluşan bitki örtüsü ve habitat alanlarının tahribatına izin verilmemeli, DGES projesi geri çekilmelidir.

 
İzmir uçağında 'tiryaki' krizi!
 
Fay hattı değil müteahhit… Bayraklı’da bir deprem daha!
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Memleket sevdalısı 5 Eylül 2024 Perşembe 08:10

Keşke herkes önce kendi memleketine yatırım yapmak zorunda olsa da oraların doğasını bozsa. Ya hu karaburun ne kadar büyük bi ye ki 250 dönüm mera çöp edilecek.

Yorumu oyla      0      0  
Ülkü Hanım 3 Eylül 2024 Salı 22:03

Doğaya ve çevreye duyarlılığı ile tanınması gereken bir sanatçının, kendi çıkarları uğruna binlerce yıllık ekosistemi yok edecek bir projeye imza atması, tam anlamıyla trajikomik bir durum. Sanatın, hayatı ve doğayı korumakla yükümlü olduğu bir dünyada, böyle bir adım atmak, ironinin en acımasız haliyle karşımıza çıkıyor. Kendi aydınlatıcı projeleriyle insanlara ilham vermesi beklenen bir sanatçı, maalesef bu kez doğayı karartmayı tercih etmiş gibi görünüyor.

Yorumu oyla      0      0  
Mustafa Kemal 3 Eylül 2024 Salı 22:02

Karaburun''un Küçükbahçe Mahallesi''nde planlanan güneş enerji santrali projesi, doğaya ve yerel halkın yaşam alanlarına yönelik ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu proje, yalnızca kısa vadeli kazançlar uğruna bölgenin ekolojik dengesini yok etme riskini barındırıyor. Yerel halkın itirazlarına rağmen, böyle bir projenin hayata geçirilmesi, çevreyi koruma sorumluluğunu tamamen göz ardı eden bir yaklaşımdır. Bölgedeki doğal yaşam alanlarının geri dönüşü olmayan bir şekilde tahrip edilmesi kabul edilemez; bu projeye derhal son verilmelidir.

Yorumu oyla      0      0  
Osman Kaynar 27 Ağustos 2024 Salı 11:39

Küçükbahce sakini olarak bu GES projesi doğayı katledecegi bilim adamları tarafından tesbit edilmiştir zaten rüzgar gülleri hayvanciligimizı bitirmek üzere Balık üretim çiftlikleri denizimizi kirletti Bu Yaz denize girenler hep hasta olduk Ölü balıklar sahillerimize vuruyor Yazıktır günahtır biraz temiz havamız kaldı onuda güneş santralleri yapılırsa kirlenmiş olacak

Yorumu oyla      0      0  
Adem Erdoğan 27 Ağustos 2024 Salı 02:16

Bunlar sanatçı değil iktidarın yanaşması yalakası,sanatcı olsa idi çevreyi katletmezdi.

Yorumu oyla      0      0  
Hüseyin Ünveren 26 Ağustos 2024 Pazartesi 19:44

Cennet karaburunun tertemiz doğasını balık çiftlikleri denizlerimizi, resler havasını, yangınlar ormanlarımızı yeteri kadar katlettikleri ayan beyan ortada iken para hırsına doğamızın daha da mahvedilmesine izin vermemek her yurttaşın ödevi olmalı.

Yorumu oyla      0      0  
Figen Saltoğlu 26 Ağustos 2024 Pazartesi 17:39

Burada yaşayan biri olarak Hayır diyoruz doğayı ve ormanı yok ediyorsunuz rüzgar gülleri ekolojik sistemi olumsuz etkiliyor arı olmuyor sebze meyve ve zeytin ağaçlarından yeterince verim alamıyoruz bunlara kalmıyor mavi bayraklı koylar balık çiftlikleri yüzünden kirleniyor ve planların çok yakınına konmuş nasil izin alınıyor kesinlikle hayır diyoruz ve elektrik tellerinin kopmadı nedeniyle habere yangin çıkıyor güzelim yarımadanın ormanlarida yok ediiliyor

Yorumu oyla      0      0  
Figen Saltoglu 26 Ağustos 2024 Pazartesi 17:31

Kucukbahce koyunde artik rüzgar gullerini balık çiftlikleri ve güneş santrallerinin istemiyoruz koca ormanları yok ediyorlar elektrik tellerinin kopması yeterince ormanın yangınına sebep oluyor aynı zamanda rüzgar gülleri ekolojik ortamı bozuyor meyve ve sebze yetistiremiyoruz basta arılar olmak üzere iger hayvanlarada zararları var buralar sit alanı nasıl izin alınıyor zeytinlerimizde de düşük vermede neden oluyor mavi bayrak alınan kolylarda balık çiftlikleri yüzünden kirlilikten yuzulmuyor ve bulanık bir halde plaja çok yalın balık ciftliklerinede nasıl izin veriliyor bu yarımadanın doğasına ve denizine sahip cikalim

Yorumu oyla      0      0  
gündem bey 26 Ağustos 2024 Pazartesi 16:56

res,gestaş ocakları ve balık çiftliklerinin izinlerini kim veriyor? tarım ve orman bakanlığı birde çevre ve şehircilik bakanlığı. kime bağlı bunlar? akp ye bağlı!! e siz karaburunlular %42 oy çıkardınız akp ye? es kaza seçmiş olsanız zaten iyice önlerini açmış olacaktınız. bu durum akp ye oy veren yerlerdeki çiftçilerin ayaklanmasına benzedi.

Yorumu oyla      0      0  
Osman Kaynar 26 Ağustos 2024 Pazartesi 13:02

Kucukbahce de yaşayan Bir birey olarak artık Yeter diyoruz Bir taraftan rüzgar gülleri, diğer taraftan ormanların kesilip güneş santralleri yapılması,tertemiz denizimizin balık çiftliklerine teslim edilmesi,Yarimadamiza çok Zarar verdi Bu güneş santralleri yapılırsa üstüne tüy dikmek gibi olur 20yil önceki Karaburun Yarımadasını çok arıyoruz,bu Yaz denize girenler hep hasta olduk, Yazıktır günahtır biraz dogamiz ve temiz havamız kaldı onuda kirletmeyin

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
300 bin güneş paneli bakanlık önünde… Karaburun’da GES istilası!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın önünde Karaburun ...
Araç sahipleri müjde... Benzine indirim geldi
Benzinin litre fiyatına 1,42 TL indirim geldi.
Petrol ve doğal gaz üretiminde tarihi rekor
Ham petrol üretimi günlük 107 bin 621 varile ulaştı. Doğal gazda da 7 ...
 
Külliye'yi inşa etmişti... Bergama'daki RES projesine nihai onay!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı ...
Benzine zam geldi: Akaryakıtta fiyat değişti
Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilim piyasalarda arz endişelerine yol ...
Soma termik santralinde iş yavaşlatma eylemi
Manisa'nın Soma ilçesinde bir termik santralde taleplerinin karşılanmadığını ...
 
Zorlu Enerji'den İsrail'deki doğalgaz santrallarına ilişkin açıklama
İsrail ordusuna ait üslere elektrik sağlayan Dorad Energy ile ortaklıklarına ...
Brent petrolün varil fiyatı düşüşte!
Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 79,09 dolardan işlem görüyor.
Araç sahiplerine müjde: Benzine indirim geldi!
Brent petrol benzin ve motorin fiyatlarında etkili oluyor. Petrol fiyatlarındaki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
5 yaşında kayboldu, 18 yıldır aranıyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Aşırı uçuşlar da turizm canavarı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva