HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
26 Ağustos 2024 Pazartesi - 09:20

Fay hattı değil müteahhit… Bayraklı’da bir deprem daha!

30 Ekim 2020 depremi sonrası evlerini kaybeden ve yeniden konutlarını inşa etmeye çalışan depremzedelerin anlaşma yaptıkları müteahhitlerle başı dertte. Müteahhitlerin ekonomide yaşanan dalgalanma sebebiyle ya ek ücret alma yada sözleşmeleri feshetme yolunu arıyor. Depremzede Aliekber Demir, “Müteahhit ruhsatı aldı ve işe başladı. 390 bin lirayı süreç içinde ödeyecektik. Sonra peşin istedi, biz de ödedik. Şimdi işler değişti. Kabası bitince 1 milyon 400 bin lira istedi, ardından bu tutarı 1 milyon 800 bin liraya çıkardı. Ne yapacağımızı bilemiyoruz” dedi.

Fay hattı değil müteahhit… Bayraklı’da bir deprem daha!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Ege Denizi açıklarında yaşanan 30 Ekim 2020 Samos depremi sonrası İzmir’de en fazla hasarı alan Bayraklı’da depremin enkazı bir türlü kaldırılamıyor.

Yaşanan felaket sonrası ilk olarak konut yapım sürecini başlatan ancak süreç içindeki ekonomide yaşanan fahiş artışlar ile hayalleri suya düşen depremzedeler bir yandan da müteahhitlerin insafına bırakılmış durumda.

Evlerini yeniden inşa etmek isteyen depremzedeler müteahhitler ile sözleşmeler imzalarken, yaşanan mali artışlar sonrası bir çok müteahhit ya ek ücret alma yada sözleşmeleri feshetme yolunu arıyor.

MÜTEAHHİT HAYATINI KAYBEDİNCE…
Depremzedeler Suna Özgündüz ve  Aliekber Demir, inşaat firması sahibinin hayatını kaybetmesi sonrası  karşılarına çıkan yeni fatura ile çaresiz kalmış durumda. Egedesonsöz’e konuşan depremzedeler noter huzurunda yaptıkları sözleşmelere rağmen mağdur olduklarını dile getirdi

YA FARK VERİN YADA SÖZLEŞME FESHEDİLİR
Süreç hakkında bilgi veren depremzede Suna Özgündüz, “Ergül İnşaatın yöneticisi Murat Ergül’ün geçtiğimiz bayram intihar ederek hayatını kaybettiğini öğrendik. Yaşanan vefattan sonra şirket  bize ‘ya 1 milyon 800 bin TL fark verirsiniz, ya da çift taraflı olarak feshederiz sözleşmeyi’ dediler. Bizde yaşanan mağduriyetler sonrası iki taraflı ses etme kararı aldık. Çünkü şu anda yani bir ödediğimiz paraları bile geri alamıyoruz. Bir türlü durumumuza çözüm bulamadık. Bu nedenle şu an fesih etme aşamasındayız. Ondan sonra yeniden bir müteahhit arayışına gireceğiz” dedi.

BİNAMIZIN YERİ HALA ARSA
Peşin para ödeyenlerin de olduğunu belirten Özgündüz, “2 yıl önce sözleşmede yer alan, ücretini peşin ödeyenler olmuştu.  Geçen senenin Aralık ayında fiyat yükselttiler. Yine ödemeler yapıldı. Geriye kalan yaklaşık 35- 40 kişide 220 bin TL ödedi 8 Aralık'ta. Ancak ruhsat çıkmadı, bekledik… 2 yıldır bekliyoruz. Hiçbir şey yapılmadı. Binamızın olduğu yer hala arsa.  Sadece bir temel kazmışlar” ifadelerini kullandı.

ARTIK 3+1’E GÜCÜMÜZ YETMİYOR
Yaklaşık 11 binanın aynı durumda olduğunu dile getiren Özgündüz, “3+1 olarak anlaşma yapmıştık. . Ancak maalesef yeni sözleşme sürecinde 3+1  yaptırmaya gücümüz yetmiyor artık.  2 yıl önce yaptırabiliyorduk. Ama şu an verilen fiyatlar bizi aşmış durumda. Artık herkes  yüzde 50, yüzde 50 şeklinde yani 2+1 ya da 1+1’e düşürmek zorundayız. Proje sizin için yeniden belediye işleri olacak. Bugüne kadar yapmış olduğumuz bütün masraflar çöp oldu. Biz o dönem toplu olarak ortalama 20 milyon TL  ödeme yapmışız. 14 milyon harcadık diyorlar. Ancak 14 milyon TL harcanmış bir şey yok ortada. Ama masraf göstermişler. Şuraya şunu yaptık. Belediyeye bunu verdik… Bizden bütün yapmış oldukları masrafları düşüyorlar. O günden bugüne çok ciddi zararımız var. 2 yıl önce biz 400-500 bin liraya evimizi yaptırabilecek durumdayken şu anda  bütün görüşmelerimizin, müteahhitlerin bizden talep ettiği 3+1’ler için 2-2,5 milyon TL civarında. Ve bizim bunu yaptırabilme gücümüz yok. Şu an için hiçbirimizin yok. Çoğunluk dar gelirli vatandaşlardan oluşuyor zaten.  Yaklaşık 11 bina bu durumda… 11 tane anlaşmalı binanın bu şekilde sözleşmesi feshedildi” ifadelerini kullandı.

NEDEN NOTERDE SÖZLEŞME YAPIYORUZ?
Müteahhitlerle baş başa bırakıldığını belirten Özgündüz, “Hükümet bu konuda  bizi müteahhitlerle baş başa bıraktı. Hiçbir şekilde destek olmadı. En büyük problemimiz zaten bu. Yani hükümet müteahhitleri denetleseydi bunları yaşamazdık. Biz noterde neden anlaşma yapıyoruz? Noterin manası ne?  Biz bir sözleşme yapıyoruz ama adam diyor ki ben bu maliyetlerle yapamam. Teklif veren o. Kabul eden o. O şartları hesabını yapması gereken kişi o. Neden mağdur olan biziz?” diye konuştu.

DEMİR:  NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ
Başka bir apartmanda konut sahibi olan depremzede Aliekber Demir ise “21 Nisan 2021'de sözleşme yaptık. İki seneyi bile geçtik. O sözleşme koşulları gereği; büyük noktada uzlaşmıştık. Sözleşmeye göre, %20 artıştan 9 daire ve apartmana ait bir dükkan müteahhite bırakılacaktı ya da daire başı belli aşamalarda ödenmek üzere toplam 390 bin lira ödenecek diye anlaşmıştık. Müteahhit ruhsatı aldı ve işe başladı. Kazıkları çaktı ve temel atma aşamasına gelirken 390 bin lirayı peşin olarak istedi. Apartmanla görüşüldü; ekonomik koşulların dayatması nedeniyle 23 Temmuz 2023'da bir karar aldık ve apartmanın vermesi gereken kişi başı 390 bin lirayı ödemeye başladık. En son ödemeyi Kasım 2023'te yaptık. Müteahhit, bu parayı malzemeye yatıracağını ve başka para istemeyeceğini söyledi. İnsanlar da anlayışla yaklaştı. Sonra işler değişti. Yer yer sinyaller verdi müteahhit. Kabası bitince 1 milyon 400 bin lira istedi, ardından bu tutarı 1 milyon 800 bin liraya çıkardı. Ne yapacağımızı bilemiyoruz” dedi.

37 MİLYON TL’Yİ VERİN, GİDEYİM
Sürecin yargı yoluna doğru gittiğini belirten Demir, “İş büyük ihtimalle mahkemeye gidecek. Müteahhit bize, “Bu saate kadar sizin verdiğiniz paranın dışında inşaata 37 milyon lira harcadım. Uzlaşarak ayrılmak istiyorsanız, işi başkasına yaptırmak isteyebilirsiniz. Bana 37 milyon lira verin” diyor.

EK PARA İSTEMEYECEĞİ TEMİNATINI VEREMİYOR
Önlerine çıkan mali yapı hakkında bilgi veren Demir, “Bizim inşaat o 11 apartman arasında en şanslı olanı. Neden mi? Eğer müteahhit hiç başlamamış olsaydı, onunla ayrılmak çok daha kolay olurdu. Ama şimdi müteahhitle ayrılmak için ya uzlaşacağız ya da mahkemeye gideceğiz. Ancak mahkemeye gitmek demek, en az iki yıl kaybetmek demek. Uzlaşarak ayrılmak istiyorsun, kabası  bitmiş inşaat için, 14 milyon lira ödediğimiz halde, üzerine 37 milyon daha istiyor. Toplamda 44 dört daire ve beş dükkan oluşacak apartman. Dokuz daire ve dükkanlar müteahhitte kalıyor. Kalan 35 daireden 1 milyon 800 bin TL istiyor. Bu da 63 milyon TL ediyor. Buradaki sıkıntı şu: Diyelim ki 1 milyon 800 bin lirayı ödemeyi kabul ettik. Peki, garantimiz ne? Yarın bir gün müteahhit yine bu para yetmez derse ne yapacağız? Bize teminat verecek mi? Yok. Başka ne verecek? Hiçbir şey. Böyle bir sürecin içindeyiz” dedi.

 
Petekkaya’nın GES projesi halkın kantarında!
 
Konak’tan can dostlara yeni yuva!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kskli 29 Ağustos 2024 Perşembe 11:46

Heryer beton derken betona muhtac insanlar.

Yorumu oyla      1      1  
Ragıp Hoca 26 Ağustos 2024 Pazartesi 18:06

Banka teminat mektubu veremeyen müteahhite güvenmeyin.

Yorumu oyla      2      1  
Sir alex ferguson 26 Ağustos 2024 Pazartesi 15:23

sağlam kazığa bağlıcan işini bu devirde partiye falan güvenmicen ne de kooperatife

Yorumu oyla      3      1  
26 Ağustos 2024 Pazartesi 15:06

Talihsiz İzmirli ile talihsiz bedevi arasındaki fark bedeviler oy kullanmaz.

Yorumu oyla      4      1  
26 Ağustos 2024 Pazartesi 11:54

Depremzede değil Ce ha Pezede

Yorumu oyla      5      2  
26 Ağustos 2024 Pazartesi 11:50

Bay Kemal biz sahip çıkarız siz karışmayın demişti. E hadi buyruun. Hala Buca Yıkıkkent mah. eserleri duruyor bu talishiz bedevilerin evler yıkıldığı gibi kalmış ortada sadece arsa var. Hele bir ce ha pe li sıkıyo sa o nmahalleye gitsin de göreyim.

Yorumu oyla      5      1  
Fatma Koruyucu 26 Ağustos 2024 Pazartesi 11:12

Depremzedeye "devlet"sahip çıkmayınca bu kez MÜTEAHHİTZEDE oldu.

Yorumu oyla      8      3  
VfV 26 Ağustos 2024 Pazartesi 09:40

Ülke ülke olsa, adalet adalet olsa bu vicdansızlar bu cüreti bulabilir miydi?

Yorumu oyla      13      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
700 bin ev sahibine ceza yazılacak!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptıkları hatırlatmalara istinaden ...
İzmirli depremzedenin yüzü güldü: Dünya Bankası ile dönüşüm başladı!
İzmirli depremzedelerin 30 Ekim 2020 depreminin ardından konut yapım süreciyle ...
Hilton'da dikkat çeken satış!
Vakıflar Bankası, İzmir’de 2020 yılında kapanan 33 katlı eski Hilton Oteli'nin ...
 
Turistik ilçede satış... Yeni sahibi belli oldu!
Özelleştirme İdaresi’nin satışa çıkardığı Urla’daki 4 bin 770 metrekare ...
İzmir’de barınma krizi... 'Artık kiralara göre üniversite belirleniyor'
Yeni öğretim yılı ile ilgili yaşanması muhtemel barınma krizi hakkında ...
Urla'da önce tahsis sonra imar!
İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı mülkiyetindeki ...
 
e-Kira kontratıyla fahiş fiyat artışının önüne geçilecek
Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ...
Sosyal medya ilanlarına denetleme yolda!
Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, doğrulanmış ...
İzmir'in yeni çevre yolunda kritik tarih!
İzmir'in en büyük projeleri arasında yer alan İzmir Kuzey-Doğu Çevre Otoyolu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
5 yaşında kayboldu, 18 yıldır aranıyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Aşırı uçuşlar da turizm canavarı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva