HABERLER>DÜNYADAN
11 Aralık 2015 Cuma - 08:55

Paris 'İklim Zirvesi': Dünyayı kurtarmaya 'az' kaldı

Paris'te devam eden İklim Zirvesi'nde önceki gün yeni bir taslak metin yayınlandı. Buna göre, iklim değişikliğini 1.5 derecede sınırlandırma ihtimali geçerli. Pek çok konuda anlaşıldı ancak bazı pürüzler var.

Paris  İklim Zirvesi : Dünyayı kurtarmaya  az  kaldı

Aralarında Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve 79 gelişmekte olan ülkenin (Afrika, Pasifik ve Karayip ülkeleri) bulunduğu, 100 ülkeden oluşan ‘İddialı Anlaşma Koalisyonu’ Paris’ten çıkacak olan anlaşmanın, iklim değişikliğini 1.5 derecede sınırlandırması hedefini destekledikleri açıklamışlardı. Bu destekle beraber metinde bu hedefin halen geçiyor olması, özellikle sivil toplum kuruluşlarını umutlandırıyor.

Metinde göze çarpan diğer önemli bir gelişmeyse, adaptasyon konusunda yaşandı. İklim değişikliğinin hali hazırda bile başlamış olan etkilerine karşı özellikle yoksul ülkelerin daha iyi uyum sağlayabilmesi için kaynak ayrılması ve teknoloji transferi gibi konularda olumlu gelişmeler içeriyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin metin açıklanmadan önce adaptasyon konusunda verecekleri desteği 400 milyon dolardan 800 milyon dolara çıkardıklarını açıklaması adaptasyon konusunda önemli gelişmelerden biri.

Bir önceki metinde devletlerin 900’dan fazla konuda farklı alternatifleri tartışıyor olduğu görülmüştü. Bu metin, konuların dörtte üçünün halledildiğini gösterdi. Yani birçok önemli konunun temizlendiğini ve üzerinde uzlaşıldığını anlaşılıyor.

İklim değişikliği ile mücadelenin finansmanı konusu ise halen çözüme kavuşturulamamış konuların başında geliyor. Hangi ülkenin ne kadar finansman için destek koyacağı, yaratılan kaynağın nasıl ve ne şekilde kullanılacağı ile kimlerin faydalanabileceği başlıkları halen önemli tartışmaların yürütüldüğü başlıklar.

TÜRKİYE’NİN POZİSYONU BELİRSİZ
Paris’te her geçen gün anlaşmaya bir adım daha yaklaşılırken Türkiye’nin nasıl bir pozisyon alacağı ise halen belirsizliğini korumaya devam ediyor. Taslak metin açıklandıktan sonra ana oturumda konuşan Türkiye Cumhuriyeti Baş Müzakerecisi Mehmet Emin Birpınar, metin ile ilgili ikili görüşmelere devam ettiklerini Türkiye’nin pozisyonuna dair net bir açıklamada bulunmadı.

Taslak metinde ise, Türkiye ile Ukrayna’nın beraber ilettikleri bir not bulunuyor. Notta Türkiye ile Ukrayna’nın anlaşmanın ikinci maddesine “Taraflar Konferansı ve diğer taraf ülkeler, özel koşulları olan ülkeleri tanıdıklarını tanımaktadır ve pazar ekonomisine geçiş halinde olan ülkeler Anlaşmada belirtilen teknoloji transferi dahil olmak üzere finansal desteklerden, iklim değişikliği ile mücadele konusundaki politikaların ve stratejilerin uygulanması için yararlanacaklardır.” Şeklinde bir madde eklenmesini istiyor.
Türkiye şu anda İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde gelişmiş ülkelerin bulunduğu EK-1’De konumlandırıldığı için finansal desteklerden yararlanmamakta.

PARİS’TEN TÜRKİYE’DE EYLEM AÇIKLAMASI
Dün de (10 Aralık 2015) 350.org, 350.org Küresel Yöneticisi Payal Parekh ve Greenpeace Uluslararası Direktörü Kumi Naidoo ile beraber Türkiye’den Ekoloji Kolektifi üyesi Cem Gündoğan’ın da konuşmacı olarak yer aldığı basın toplantısında 2016 Mayıs’ında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkede fosil yakıtları yer altında tutmak ve yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmak için şiddetsiz eylemler yapılacağını açıkladı. Basının büyük ilgi gösterdiği toplantıda Kumi Naidoo ve Cem Gündoğan’ın açıklamaları dikkat çekti.

LİDERLER SAĞIR
Greenpeace Yöneticisi Kumi Naidoo “Liderlerin benzer bir duyma bozukluğundan mustarip olduğu, yurttaşların çağrılarını duymadığı bugünlerde, sivil itaatsizlik karar vericilerin oturmalarına düşünmelerini sağlıyor. Gelecek yıllardan itibaren, eylemliliklerimizi stratejik olarak planlayacağız. Sadece karbon emisyonlarına sebep olan fosil yakıt şirketlerini değil bu şirketlerin doğayı kirletmesinde sorumluluğu olan karar vericileri de hedef alacağız” şeklinde açıklamalarda bulunurken, Türkiye’den ise iklim adaletinin temsilcisi olarak Cem Gündoğan, uluslararası kamuoyu ile Türkiye’deki iklim adaleti konusundaki sorunlardan bahsetti.

Konuşmasına “İklim sorununun, toplumumuzda, ekonomimizde ve dünyamızda yapmamız gereken sistematik dönüşümden başka çözümü olamaz” diye başlayan Gündoğan “ Yetmişten fazla kömür santrali planı ile Türkiye, dünyada en çok kömür santrali yapmayı amaçlayan dördüncü ülke. Emisyonlarımızın yaklaşık yüzde 33’ünden de kömür sorumlu. Kömür sadece iklim değişikliğini tetiklemiyor, aynı zamanda yereldeki iklim adaleti mücadelelerinin de önüne engeller çıkarıyor. Kamu sağlığına zarar veriyor, kamu bütçesini sömürüyor ve geleceğimizi yüksek karbonlu ekonomiye bağımlı hale getiriyor” şeklinde açıklamalarına devam etti. (Serkan Ocak/Radikal)

 
Kartal Avrupa'ya veda etti: Tepki ve isyan dorukta
 
İşçilerini taşıyan otobüs devrildi: 1 ölü, 40 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Rusya’dan Türkiye’ye ‘etnik temizlik’ yanıtı
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin "Rusya Suriye'de etnik temizlik ...
Pentagon: Türkiye mücadeleyi artırmalı!
ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Türkiye'den IŞİD'e karşı mücadeleyi arttırmasını ...
Çek liderden Türkiye'ye IŞİD çıkışı ve AB mesajı!
Çek Cumhuriyeti Devlet Başkanı Miloş Zeman, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne ...
 
İzlandalılar Sümer dinine geçiyor!
Son iki haftada 3 binden fazla İzlandalı, Sümerlerin tanrılarına inanan ...
Lavrov: Putin, Erdoğan'dan şahsen özür dilemişti
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus uçağı düşürülmeden önce Rusya ...
Medvedev’den şok açıklama: Türkiye’ye karşı savaş…
Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Su-24 bombardıman uçağının Türkiye tarafından ...
 
Ve Nazi Gelin ilk kez konuştu!
Almanya'da sekizi Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı terör hücresi NSU ...
IŞİD Lideri ‘yılın kişisi’ anketinde finale kaldı!
Amerikan Time dergisinin her yıl düzenlediği yılın kişisi anketinde IŞİD ...
Bağdat’ta Türk mallarına ambargo!
Peşmergeye eğitim için Başika’ya giden Türk askeri nedeniyle Irak’ın başkenti ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva