HABERLER>GÜNCEL
17 Ağustos 2011 Çarşamba - 16:38

Özgür'ün tehlikeli oyunu hastanede bitti

'Büyüyünce bilim adamı olacağım' diyen 7 yaşındaki Özgürdeniz Karşit, son deneyinde hastanelik oldu. Toplu iğneyi eliyle atmak yerine ağzına alıp pipetin içinden üfleyerek balon patlatmayı planlayan çocuk, nefesini içine çekince iğneyi yuttu.

Özgür ün tehlikeli oyunu hastanede bitti

İZMİR – Yuttuğu topli iğne sonrası 3 gün hastanede yatan ve iğneden doğal yollardan kurtulan Özgürdeniz, "Ölür müyüm, diye çok korktum" derken, Çocuk Cerrahı Doç. Dr. Orkan Ergün, "Her çocuk Özgürdeniz kadar şanslı olmuyor, pekçok çocuğa cerrahi müdahale yapıyoruz" dedi.
 
Annesi Özlem Şaşırmaz ile anneannesi ve dedesiyle birlikte Karşıyaka'da oturan, Zübeydehanım İlköğretim Okulu 2'inci sınıf öğrencisi Özgürdeniz Karşit'in, deney yapma merakı hastanede bitti. Eşinden ayrılan anne Özlem Şaşırmaz, oğlunun pek çok yaşıtı gibi meraklı, araştırmacı olduğunu o nedenle kendisine zarar vermeyecek deneyleri yapmasına izin verdiğini belirtti. Anne Özlem Şaşırmaz yaşadıkları olayı da şöyle anlattı:
 
"Geçtiğimiz cumartesi günü akşam saatlerinde Özgürdeniz, elindeki iğneyle küçük balonları patlatmaya çalışıyordu. Ne olduğunu anlamadım, yanıma geldi, beş parmağını ağzına sokmuş, kusmaya çalışıyordu. 'Anne iğne yuttum' dedi. Kusmaya çalıştığı için iğneyi yuttuğuna inandım, çünkü her şeyi direk söyleyen bir çocuk. Ne yapacağımı şaşırdım. Ben panik yaşarken, 'Anne ölecek miyim' diye ağlıyordu. Doktorumuz beni Ege Üniversitesi Hastanesi'ne yönlendirdi, Acil Servise başvurduk. İğne filmde görüldü. Ciddi bir durum olduğu, iğnenin kalbine, beynine, nefes borusuna yürüyebileceği söylendi. Oğlumu gözlem altına aldılar. İğnenin öncelikle doğal yollardan çıkması beklenecekti. Pazartesi günü öğle saatlerinde dışkısında iğneyi gördük. Kan parçacıkları vardı. Özgürdeniz çok korktu, 'Anne içim mi parçalandı, iğne cigerimimi parçaladı' diye panik yaşıyordu. Tahliller yapıldı, iç kanamaya yol açıp açmadığına, bir organa zarar verip vermediğine bakıldı. Cerrahi müdahale gerektirmeden iğneden kurtulduğumuz için çok şanslıyız. Özgürdeniz çocuklara örnek olsun, onun başına gelen kimsenin başına gelmesin. Çocuklar araştırmacı ruhlu, enerji dolu ama deneylerini anne babalarıyla yapsınlar."
 


DOKTORDAN ÖRNEKLİ UYARI

Özgürdeniz, ölmekten korktuğunu belirtip bir daha iğnelerle oynamayacağının sözünü verirken, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Orkan Ergün, yabancı cisim yutmalarıyla ilgili şu uyarılarda bulundu: "Özgürdeniz iğneyi spontan olarak çıkardı. Ama çıkaramayabilir, saplanabilirdi. Çünkü bunlar dönerek hareket ediyorlar, sivri ucu denk geldiği zaman, özellikle mide çıkışında ya da ince barsağın kalın bağırsağa bağlandığı yere saplanabiliyor. Belli bir süre çıkarmazsa 7- 10 gün içinde bir şekilde endoskobik girişim ya da cerrahi müdahale yapmak gerekiyor. Çünkü daha sonra bağırsağı delip karın içerisine doğru terketme olasılığı taşıyabiliyor. Her zaman bu hastamız gibi şanslı olamıyoruz. Yabancı cisim yutulmasında çok enteresan şeylerle karşılaşabiliyoruz. Yabancı cisim soluk borusuna da kaçabiliyor. Hayati riskte soluk borusuna kaçan cismin niteliği ve büyüklüğü önemli. Çok dramatik durumlarla karşılaştığımız oldu. Örneğin şeker yutan bir çocukla karşılaştık. Şeker soluk borusunu tıkıyor, bize gelene kadar şeker eriyor ve dolayısıyla bu çocuk oksijensiz kalmaktan dolayı felçli kaldı. Hastaneye yetiştirilemeyen vakalar olabiliyor. Ucu açık çengelli iğnelerin, toplu iğnelerin, fındık, fıstık, mısır gibi yemişlerin aspire edildiği durumlarda bronkoskobik girişimler yapılıyor, çıkartılıyor. Yabancı cisimler içerisinde enteresan şeyler oluyor. iğnelerin yanısıra para, anahtar, anahtarlık, taş, renkli, dekoratif cam eşyalar, su maymunu dediğimiz hacminin 300- 400 katı kadar su çekerek mide içinde şişerek ciddi sorun çıkartan maddeler var. Bir kısmı spontan çıksa da bir bölümüne madahele gerekiyor. Yabancı cisim yutmada çocuğun araştırmacı, oyun çocuğu olduğu dönem 6 aylık- 5 yaş arasında sıklık var, ama her yaş grubunda bunlar görülebiliyor. Bilhassa türban iğnesi, çengelli iğne, toplu iğneler daha büyük ergen, erişkin çağda görülebiliyor, bunlar az sayıda değil. Küçük çocuklar için bir tehlike de üstlerine takılan nazarlıklar, çeyrek altınlar. Bunlara çocuk uzanıp, merak etip ağzına atıyor. Bunları çocuğun uzanamayacağı yere diksinler. Anne, baba çocuğun bozuk paralarla oynadığını görüyor, biliyor. Sonra paraların sayısı eksilince, yutmuştur diye getiriyorlar. gerçekten yuttuğu ortaya çıkıyor. Anne babalar çocuklarını onlar için riskli olabilecek maddelerle başbaşa bırakmasınlar."(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sivil savunma çalışanlarından kefenli protesto
Sivil savunma çalışanları, 2009 yılında il özel idarelerine bağlanmalarının ...
Rektör Füzün'den jet soruşturma
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nde ...
Sultan bebeğin kalbi artık 'yerinde' atıyor
Dünyada çok nadir rastlanan ''dışarıda kalp'' ile Gaziantep'te dünyaya ...
 
LİYAKAT Afrika'yı unutmadı
Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği (LİYAKAT) düzenlediği iftar yemeği ...
Töreye yardım edene de müebbet istemi
Gaziemir’de yasak ilişki yaşadığı iddiasıyla ağabeyinin eşi Tuğba Birlik'i ...
Yedi gün dayanabildi
Tire’de, arkadaşı 21 yaşındaki M.A. tarafından başka bir erkekle arkadaşlık ...
 
17 Ağustos 12. yılında ama hala dün gibi
17 Ağustos’un 12.Yılında depremde yakınlarını, arkadaşlarını, sevdiklerini ...
Çukurca'da hain pusu: 10 şehit, 11 yaralı
Hakkari-Çukurca karayolunun 12’nci kilometresindeki Vali Erdoğan Gürbüz ...
İlk yerli uydumuz uzayda
Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT uzaya başarıyla fırlatıldı.
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva