HABERLER>GÜNCEL
26 Haziran 2010 Cumartesi - 00:00

Otoyollarda hız sınırı artırıldı

Otoyollarda hız sınırı artırıldı

Bölünmüş yollarda hız sınırı 110 kilometre olacak. Hız sınırı, çift yönlü karayollarında 90 kilometre, otoyollarda ise 120 kilometre olarak uygulanmaya devam edecek.
 
ANKARA- Meclis Genel Kurulu’’nda Karayolları Genel Müdürlüğü’’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı kabul edildi.
 
Genel Kurul’’da Temel Kanun olarak görüşülen ve üç güçlük mesainin ardından kabul edilen Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanuna göre, Karayolları Genel Müdürlüğü, özel bütçeli tüzel kişilik olacak. Karayolları Genel Müdürlüğünün her türlü iç ve dış borçlanması Hazine Müsteşarlığının iznine bağlı olacak.
 
ÜCRETLERİ ULAŞTIRMA BAKANI BELİRLEYECEK 
Kanuna göre, otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayollarının ücretli kesimlerini, Karayolları Genel Müdürlüğün teklifi ile Ulaştırma Bakanı tespit edecek. Belediye sınırları içindekiler de kapsamda olmak üzere, Genel Müdürlüğün görev alanındaki karayolları, Genel Müdürlüğün teklifi ve bakan onayıyla erişme kontrollü karayoluna dönüştürülebilecek veya erişme kontrolü kaldırılabilecek. Belediye ve mücavir alan sınırları dışında, erişme kontrolü uygulanan karayolu çevresinde, ilgili idarece imar düzenlemesi yapılmadan önce, Genel Müdürlüğün görüşü alınacak. Olumlu görüş alınmadan imar planı kesinleştirilemeyecek. Karayolunu etkileyen deniz, göl, nehir ve dere kenarları da dahil karayolu kenarlarında maden arama ve işletme ruhsatı verilmeden önce Genel Müdürlüğün uygun görüşü alınacak.
 
GENEL MÜDÜRLÜK ARAZİ VE TAŞINMAZLARI KAMULAŞTIRABİLECEK
Görev alanına giren her türlü karayolunun yapımı, geliştirilmesi, çevresinin korunması, düzenlenmesi, tesislerin yapımı için gerekli arazi ve taşınmazları kamulaştırma yetkisi Genel Müdürlük'te olacak. Genel Müdürlüğün sorumluluğunda olan otoyollar ile bunlar üzerinde bulunan bakım, işletme tesisleri, diğer mal ve hizmet üretim birimleri ve varlıklarının işletme hakkının verilmesi, Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun uyarınca, Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca gerçekleştirilecek.
 
GEÇİŞ ÜCRETİNİ ÖDEMEYENLER 10 KATI CEZA ÖDEYECEK
Genel Müdürlüğün işletimindeki otoyollarda ve erişme kontrollü karayollarında geçiş ücreti ödemeyen araçlar, o güzergahın en uzun mesafesine ait geçiş ücretinin 10 katı tutarında para cezası ödeyecek. Savunma, ulaşım, enerji, haberleşme, su, atık su, petrol, doğalgaz, altyapı, katı atık bertaraf tesisleri, baraj, gölet, sokak hayvanları barınağı ve mezarlıklar ile devlete ait sağlık, eğitim ve spor tesislerinin devlet ormanları üzerinde bulunmasında kamu yararı olması halinde, bedeli karşılığında Çevre ve Orman Bakanlığı'nca izin verilebilecek.
 
DUBLE YOLLARDA HIZ 110 KİLOMETRE
Kanunla, bölünmüş yollarda hız sınırı 110 kilometre olarak belirlendi. Hız sınırı, çift yönlü karayollarında 90 kilometre, otoyollarda ise 120 kilometre olarak uygulanmaya devam edecek. Trafik cezalarına ilişkin tutanaklar ise elektronik ortamda düzenlenecek. Uygulamasına ilişkin esasları İçişleri ve Maliye Bakanlıkları ortak tespit edecek.
 
CEZALAR
Kanun, yolcu ve yük taşımacılığına yönelik cezaları da yeniden düzenliyor. Buna göre,taşıma sınırı üzerinde yolcu alanlara, taşıdığı fazla yolcu başına 60 lira; trafik güvenliğini tehlikeye sokacak tarzda yükleme yapanlara, 125 TL ceza uygulanacak. Tehlikeli ve zararlı maddeleri izin almadan taşıyanlara, 250 TL, yükleri azami dingil ağırlıkları aşılacak şekilde yükleyenlere, gabari dışı yük yükleyenlere, taşınan yük üzerine veya araç dışına yolcu bindirenlere 500 TL, gabari dışı yük gönderenlere 1000 TL ceza verilecek.Azami yük ağırlığının üzerinde yük taşıyan araçlara verilecek ceza, fazla yükün ağırlığına göre artırılacak. Buna göre, bu yüklerin yüzde 10-25 arasında fazlasını taşıyanlara 500-3000 TL arasında ceza verilecek. Yasada, ağırlık ve boyut kontrol merkezlerine girmeyenlere de 1000 TL ceza öngörülüyor. Uluslararası taşımacılık yapan yabancı plakalı araçlar para cezalarını ödememeleri durumunda yola çıkarılmayacak.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kars'ta PKK operasyonu: 1 terörist öldürüldü
Kars Kağızman Bulanık köyünde düzenlenen operasyonda 1 terörist öldürüldü.Hakkari ...
Asgari ücrete 22 lira zam!
Ergin: Özal’’ın ölümü şüpheli
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’’ın ölümünün ...
 
PKK ateşinde torununa siper oldu
Elazığ’’da dün yaşanan vahim olayda yaşamını yitiren Zekiye Gezici’’nin ...
Saldırıya uğradık!
’‘Dirildi’’ diye mezarından çıkardılar!
Şanlıurfa'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden şahsın ...
 
Erdoğan: Sürekli çömelmedim!
Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ ile Irak sınırındaki askerleri ...
Irak sınırı artık profesyonellere emanet
Genelkurmay Başkanlığı, bir haftadır Türkiye'nin tartıştığı konuda ...
İYTE’’de mayını ’‘patlatacak’’ proje
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tanoğlu, ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva