HABERLER>OTOMOBİL
27 Eylül 2023 Çarşamba - 11:10

Otokent’te yaprak kımıldamıyor… İkinci el dip yaptı!

İzmir Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir, Nisan ayında tavan yapan satışların son iki aydır dibe vurduğunu belirterek, “Günde 400, hatta 500 araç satışının yapıldığı Otokent’te son iki aydır günde 50 araç satışı ancak oluyor. Kimse borca girmek istemiyor” dedi. Demir, bu kötü gidişin, kredi faizlerinin yüksekliği, kredi miktarının düşüklüğü, taksit sayısının az oluşundan kaynaklandığını söyledi.

Otokent’te yaprak kımıldamıyor… İkinci el dip yaptı!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İkinci el araç piyasasında Nisan ve Mayıs aylarında tavan yapan satışlar durdu. Ağustos ayı başında başlayan satışlardaki azalmanın bugün itibariyle dip yaptığını belirten İzmir Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir, da şu günlerde Otokent’te yaprak kımıldamadığını söyledi. Geçmiş dönemlerde 400, bazı günler 500 satış işleminin yapıldığını belirten Demir, bu rakamın 50’ye kadar gerilediğini ifade etti.

TAKSİT SAYISI DÜŞÜNCE, GERİ ÖDEME MEBLAĞI ARTTI
Tek noterin satışlardaki yoğunluğa yetişememesi nedeniyle Otokent’te ikinci noterin hizmete girdiğini hatırlatan Başkan Demir, yaşanan belirsizliğin can sıkıcı boyutlara ulaştığını söyledi.

Araç kredisi faizlerinin yüzde 4, bazı bankalarda yüzde 6 olduğunu, taksit sayısının 12’ye indirildiğini ve tüketiciye ödenen kredi miktarının çok komik seviyeye düşürüldüğünü hatırlatan Başkan Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İkinci el otomobil satışları bıçak gibi kesildi. İki aydır yaprak kımıldamıyor. Faizler yüksek, kredi taleplerine cevap verilmiyor, kredi çıkmıyor; kredi ödeme taksit sayısı 12’ye indirilince ödenecek meblağlar yüksek oluyor. İnsanlar bu şartlarda nasıl araba alma cesaretini gösterebilir? İnsanlar ekonominin kötü olduğu şu günlerde borca girmek istemiyor. Belirsizlik var. Fiyatlar düşer mi diye beklenti içinde olanlar var. Fiyatların çok aşağılara ineceğini sanmıyorum. Beş ay önce satışta araba yetiştiremediğimiz günler yaşarken, günde 400, 500 araç satıyorduk. Bugün 50 araç ancak satılıyor.”

1 MİLYON LİRANIN ÜSTÜNDEKİ ARAÇLARA BAKAN YOK
Satılan kısıtlı sayıdaki araçların tamamının, fiyatı 1 milyon liranın altında araçlar olduğuna dikkat çeken Başkan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Markası önemli değil, insanlar rakamlara bakıyor. 1 milyon liranın altındaki araçlar rağbet görüyor. 1 milyon liranın üstündeki araçların yüzüne bakan yok. 1 milyon liranın altındaki araçların fiyatlarını araştıran vatandaş, hesabını kitabını yapıyor, pek çoğu alım yapmadan geri gidiyor. Neden 1 milyona kadar olan araçlar rağbet görüyor? İnsanlar eskiden 1 milyon liralık araba alırken, 300 lira cebinden öder, 700 bin lira kredi çekerdi. Bu sefer tam tersi oldu. 700 bin lira nakit vermesi gerekiyor, kalanını kredi çekiyor. Çünkü banka o kadarına izin veriyor. Bu sıkıntı nereye kadar gidecek, bilemiyorum. Bu belirsizlik hepimizi tedirgin ediyor.”

SIFIR ARABAYA AY BAŞINDA YÜZDE 5 ZAM GELİYOR
Sıfır arabalara ay başında yüzde 5 oranında zam geleceğinin konuşulduğunu anlatan Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir, “Sıfır arabaya zam gelirken, ikinci el araba piyasasında yaşanan durgunluğu anlamak mümkün değil. Bu krizden çıkabilmemiz için faiz oranlarının mutlaka düşürülmesi, taksit sayısının artırılması, kredi miktarının daha makul seviyeye çekilmesi gerekiyor” diye konuştu.

 
PKK'ya baskın: Silah ve mühimmat ele geçirildi
 
İzmir'e sağanak uyarısı!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Polat 28 Eylül 2023 Perşembe 20:32

Haydeee sıfır araca yüzde beş zam gelirse ikinci ele yüzde yirmi zam gelir.ikinci el sıfırı geçti vatandaş tipoya ucyuzbin istiyorsa bu memlekette herşey olur.allah yardımcımız olsun artık Türkiye''de yaşanmaz keşke yurtdışından araç ithalatı olsa devlet ÖTV yi kaldirsinlar.otvsiz araç alalım artık.

Yorumu oyla      2      3  
Cumhuriyetli 27 Eylül 2023 Çarşamba 19:16

1 milyona 34,000 lira faiz verirseler bakan olmaz. sinek avlayacaksınız daha bunlar iyi günlerinizi satamamaktan şov olsun diye benzin döküp otomobil yakacaksınız !

Yorumu oyla      4      4  
METEHAN İZMİRLİ 27 Eylül 2023 Çarşamba 17:26

Az bile

Yorumu oyla      3      4  
..?? 27 Eylül 2023 Çarşamba 13:20

Her yıl Eylül ile Kasım sonuna kadar böyle değilmidir. bu dönemde araç satışları düşük. açık geçen yıla bakın bir önceki yıla da bakın. araç fiyatları düştü deniyor aslında düşmedi fiyatlar sıkışıp aracını satacaklar bir an önce satılsın diye ufak indirime gidiyor bu kadar peki aralıktan sonra bakın fiyatlara satışlara :)

Yorumu oyla      5      6  
Sezar 27 Eylül 2023 Çarşamba 12:48

Sıfır araçları otoparklarda, bina diplerinde stoklayıp fiyatı yükselttiniz hep böyle mi gider sandınız aç gözlüsünüz. aldıklarınız elinizde patlasın...

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AYM'de görüşülecek: Ek MTV'de kritik gün!
Anayasa Mahkemesi, motorlu taşıtlardan ek vergi alınmasını öngören düzenlemenin ...
Araç sahiplerine müjde... İndirim geliyor!
Benzin litre fiyatında 2 liraya yakın indirim bekleniyor.
'Otomotiv artık yatırım aracı olmaktan çıktı'
Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, yatırım amaçlı ...
 
İzmir'de araç sayısı artıyor... En çok hangi marka satıldı?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 Ağustos ayı sonu ...
Zorunlu trafik sigortasına yeni dönem!
Zorunlu trafik sigortasında belirlenen süre içinde sigorta prim teklifi ...
Motorin sonrası benzine de zam... 40'a dayandı!
Motorinin litre fiyatında yaşanan 2,03 TL'lik artış sonrası bir zam haberi daha geldi.
 
Araç sahipleri dikkat: Motorine zam geliyor!
Motorinin litre fiyatına 13 Eylül Çarşamba gününden geçerli olmak üzere ...
İzmir'in 'İkinci El' raporu... Satışlarda yüzde 40 düşüş!
EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, ikinci el otomobil satışlarında ...
Ek MTV ödemesi için son gün
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) ilk taksiti için ödeme süresi bugün sona eriyor.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Fransa 'faşizme geçit yok!' dedi
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İş insanları, İş’te insanlar…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Hapse girer ama eve dönmezler!’
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva