HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Nisan 2010 Pazar - 00:00

Opera binası İzmir’’e çok yakışacak

Büyükşehir Belediyesi, uluslararası nitelikteki bir opera binası için düzenlenen ’“Ulusal Mimari Proje Yarışması’”nda startı verdi. ’

Opera binası İzmir’’e çok yakışacak


Karşıyaka’’daki toplam 25 bin metrekarelik alan üzerinde kurulması planlanan İzmir opera binasında, 1200 kişilik opera ve bale salonu ile 400 kişilik ikinci bir salon daha bulunacak
 
İZMİR ’– İzmir’’in ’“kültür-sanat kenti’” olması hedefi doğrultusunda çok önemli bir adım atarak teknik alt yapısıyla Türkiye’’nin en nitelikli konser salonu olan Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’’ni (AASSM) hizmete sunan Büyükşehir Belediyesi, aynı üstün niteliklere sahip bir opera binasını kente kazandırmak için ’“Ulusal Mimari Proje Yarışması’” açtı.

Tıpkı AASSM gibi yeni opera binasının da yarışma ile hayata geçirilmesini kararlaştıran İzmir Büyükşehir Belediyesi,  bu binanın da en az AASSM kadar görkemli bir yapı olmasını planlıyor.

Kente kültür-sanat anlamında bir çok kazanımlar sağlayacak İzmir opera binasının projesini hazırlamak isteyenler, projelerini 28 Mayıs 2010 Cuma günü mesai bitimine kadar teslim edebilecek. Yarışmayla ilgili tüm bilgiler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin www.izmir.bel.tr  adresli sitesinden elde edilebilecek.
 
İki kademeli yarışma
İzmir’’in ulusal ve uluslararası çapta önemli opera gösterim ve organizasyonlarına ev sahipliği yapacağı bu görkemli yapı için düzenlenen yarışma serbest, ulusal ve iki kademeli mimarı proje yarışması olarak gerçekleştiriliyor.


Belirlenen yarışma takvimine göre, Haziran ayında jüri tarafından yapılacak değerlendirmelerin ardından ikinci kademeye kalan projeler belirlenerek yazışma adreslerine bildirim yapılacak. İkinci kademeye kalan 12 proje için 10 bin TL ödül verilecek. İkinci kademe yarışma takvimi 13 Ağustos 2010 Cuma günü  saat 17.00’’ye kadar projelerin teslimi  ve 17 Ağustos’’ta jüri değerlendirmeleri ile devam edecek.  Yarışmada birinciye 50 bin TL, ikinciye 40 bin TL, üçüncüye 30 bin TL ve 9 mansiyona  20’’şer bin TL ödül verilecek.  
 
Karşıyaka ilçesinde ve imar planında kültürel tesis (opera) kullanımına ayrılmış alanda  opera binasının yanısıra, bina yapılmadan oluşturulacak çok işlevli semt spor alanı, açık otopark ve  park oluşturulması öngörülüyor. Projeler, İzmir Büyükşehir Belediyesi imar yönetmeliği, otopark yönetmeliği, yüksek yapı yönetmeliği ve yürürlükte bulunan ilgili yönetmeliklere uygun olarak düzenlenecek.
 
Jüride kimler var?
Startı verilen mimari proje yarışmasının şartnamesini oluşturan Jüri’’de Türkiye’’nin önde gelen mimar, mühendis ve sanatçıları yer alıyor.

Başkanlığını Mimar Doç. Dr. Celal Abdi Güzer’’in üstlendiği Jüri şu isimlerden oluşuyor:
Asil jüri üyeleri:  Mimar Doç. Dr. Haydar Karabey, Y. Mimar Emre Arolat, Y. Mimar Semra Uygur, Y. Mimar Erkut Şahinbaş, Mimar Yrd. Doç. Dr. Hikmet Gökmen, İnşaat Yüksek Mühendisi Muzaffer Tunçağ.

Danışman Jüri üyeleri: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Genel Sekreter Yardımcıları Serpil Baran ve Ali Rıza Gülerman, Devlet Opera  ve Balesi Genel Müdürü Prof. Rengim Gökmen, İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Sanat Yönetmeni Aytül Büyüksaraç, Elektronik ve Haberleşme Yüksek Mühendisi-Ses, Işık, Görüntü  Danışmanı   Kemal Suner, Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mimar  Hasan Topal.
 
Yedek Jüri üyeleri: İzmir Büyükşehir Belediyesi Etüd Projeler Dairesi Başkanı Mimar Sedat Baylan, Mimar -Yrd. Doç. Dr. Seçkin Kutucu, Mimar Dr. Dürrin Süer Kılıç, İnşaat Yüksek Mühendisi Abdullah Uzun.
 
1200 ve 400 kişilik iki salon öngörülüyor
Karşıyaka’’daki toplam 25 bin metrekarelik alan üzerinde kurulması planlanan İzmir opera binasında, 1200 kişilik opera ve bale salonu ile 400 kişilik ikinci bir salon bulunması öngörülüyor. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ile Avrupa standartlarında bir konser salonuna sahip olan İzmir, Büyükşehir Belediyesi’’nin bu yeni projesi ile uluslararası nitelikte bir opera salonuna kavuşacak. 

Kente kazandıracakları opera binasının en az Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi kadar görkemli ve nitelikli bir bina olacağını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hayata geçirdikleri ve geçirmek üzere oldukları projeler ile kentin kültür endüstrisinden önemli bir pay almasını hedeflediklerini belirtti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuşlar zararlı böcekleri yiyecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, çam ormanlarını tehdit eden çamkese tırtıllarına ...
Kırcaali'den Konak'a ziyaret
Bulgaristan'ın Kırcaali kentinde, merkez ilçe Cebel ile Konak Belediyesi ...
Işıkara BAY-DEM için geliyor
Türkiye’’nin Deprem Profesörü Ahmet Mete Işıkara, İzmir’’de ilk kez ...
 
Özel idareden tanınırlık anketi
İzmir İl Özel İdaresi, stratejik planların oluşturulması ve doğru ...
Metropolitan aktivite merkezi meclisten geçti
Karabağlar Belediye Meclisi’’nde Metropolitan aktivite merkezi ile ...
Konak için kentsel dönüşüm komisyonu
Kentsel dönüşüm konusunda sıkıntı yaşayan İzmir’’de ilk kez Konak ...
 
Karaburun başkanının isyanı
Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, hükümet tarafından 2007 yılında ...
Büyük Kanal’’a ’“ikinci hat’” geliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Büyük Kanal Projesi kapsamında Gümrük ...
Çeşme İmar Planı onaylandı
İzmir İl Genel Meclisi toplantısında yaklaşık 3 yıl önce SİT dereceleri ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva