HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Nisan 2010 Cumartesi - 00:00

Kuşlar zararlı böcekleri yiyecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, çam ormanlarını tehdit eden çamkese tırtıllarına karşı doğal bir mücadele yöntemi geliştirdi.’

Kuşlar zararlı böcekleri yiyecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, çam ormanlarını tehdit eden çamkese tırtıllarına karşı doğal bir mücadele yöntemi geliştirdi.’
 
İZMİR - Tırtıllarla beslenen ’“çambaştankarası’” kuşları için hazırlanan özel yuvalar, bu türün çoğalmasında etkin rol oynayacak. Proje kapsamında, soyu tükenmekte olan ’“kerkenez’”ler de güvenli yuvalara kavuşacak.
 
Göç mevsimi ve yuva yapma dönemi olmasından dolayı kentin farklı yerlerine ’“kuş yuvaları’” yerleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova ve Buca bölgesinde yoğun olarak bulunan yeşil papağanlar için özel tasarlanmış yuvaları monte etmeye  başladı. Büyükşehir Belediyesi ’“kuş yuvaları’” projesi ile türleri korumaya alırken, diğer yandan da tırtıl gibi zararlı organizmalara karşı doğal yönden mücadele etmiş olacak.
İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) uzmanları ile birlikte çalışan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kuşların özelliklerine uygun olarak hazırladıkları yuvaları yine türlerin yoğun olduğu yerleri göz önünde bulundurarak yerleştiriyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Dairesi yetkilileri, kuşların türüne göre farklı özellikler taşıyan 425 adet yuvayı, İzmir’’in farklı yerlerine yerleştirdikleri bilgisini verdi. Kuşların türüne ve özelliklerine göre Rus çamı ve su kontraplağı kullanılarak yapılan, katkı maddesi bulunmayan ve asma ekipmanları paslanmaz olan kuş yuvaları, yerleştirildikleri yerlere göre ayrıca numaralandırıldı.
 

 
Kuş türleri korunuyor
Büyükşehir Belediyesi’’nin projesiyle korunan kuş türleri arasında serçe, baştankara çeşitleri, kerkenez, sığırcık, gökkuzgun, yeşil papağan ve sıvacı kuşu türleri ilk sırada geliyor. Uluslararası Doğal Koruma Birliği tarafından ’“Nesli tükenen hassas kuşlar’” listesinde yer alan ’“çiftçi dostu küçük kerkenezler’” için hazırlanan özel yuvalar, bu türlerin yoğun olarak görüldükleri Tuzçullu ve Süzbeyli’’de (Gediz deltası) monte edilirken, çamkese tırtıllarıyla beslenen ’“Çambaştankarası’” türü kuşlar için tasarlanan yuvalar da çam ağaçlarına asıldı. Böylece tırtıllarla doğal mücadelede en etkili yol olan bu kuşlar koruma altına alınarak ciddi bir sorunun çözümünde önemli bir adım atılmış oldu.
 
Çocuklarda kaşıntıya yol açan tırtıllar için okul bahçelerindeki çam ağaçlarında temizlik çalışmaları başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, geçtiğimiz ay içinde 35 noktada 300’’den fazla ağacı tırtıl kozasından arındırmıştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kırcaali'den Konak'a ziyaret
Bulgaristan'ın Kırcaali kentinde, merkez ilçe Cebel ile Konak Belediyesi ...
Işıkara BAY-DEM için geliyor
Türkiye’’nin Deprem Profesörü Ahmet Mete Işıkara, İzmir’’de ilk kez ...
Özel idareden tanınırlık anketi
İzmir İl Özel İdaresi, stratejik planların oluşturulması ve doğru ...
 
Metropolitan aktivite merkezi meclisten geçti
Karabağlar Belediye Meclisi’’nde Metropolitan aktivite merkezi ile ...
Konak için kentsel dönüşüm komisyonu
Kentsel dönüşüm konusunda sıkıntı yaşayan İzmir’’de ilk kez Konak ...
Karaburun başkanının isyanı
Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, hükümet tarafından 2007 yılında ...
 
Büyük Kanal’’a ’“ikinci hat’” geliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Büyük Kanal Projesi kapsamında Gümrük ...
Çeşme İmar Planı onaylandı
İzmir İl Genel Meclisi toplantısında yaklaşık 3 yıl önce SİT dereceleri ...
Buca Belediyesi’’nde faaliyet raporu kabul edildi
Buca Belediyesi olağan meclis toplantısında 2009 yılı faaliyet raporu ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva