HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
29 Haziran 2024 Cumartesi - 08:20

Oda Başkanı, tartışılan o vergiyi yorumladı: O zaman kiraları tutamayız!

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı vergi reform paketinde yer alan, bankaya yatırılan kiradan yüzde 20 oranında bedelin stopaj olarak  kesilmesiyle ilgili maddenin TBMM’den geçmesi durumunda kiralara yapılacak zammın ötesinde yüzde 20’lik ekstra ilave olacağına dikkat çekti. Ev sahiplerinin bu parayı kiracıya yansıtacağını belirten Güleroğlu, “Yüzde 25’lik yasal zam uygulamasının sona ermesiyle birlikte kiralar zaten yükselecek. Bir de stopaj uygulaması olursa, kira bedelleri daha da tutulmaz hale gelir" dedi.

Oda Başkanı, tartışılan o vergiyi yorumladı: O zaman kiraları tutamayız!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Gelir İdaresi Başkanlığı’nın önerisiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gündeme getirdiği kira bedellerinden yüzde 20 stopaj kesintisi konusu, yakında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak. Bu maddenin vergi reform paketi kapsamında hazırlanan taslaktan çıkarılacağı öne sürülse de herkes “Ya geçerse?” kaygısını yaşıyor. İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, bu konunun yasalaşması durumunda ev sahiplerinin, normalde yapacağı kira zammının ötesinde yüzde 20’lik vergiyi de kiracıya yansıtacağını ifade etti.

KİRALARI YERİNDE TUTMAK ÇOK ZORLAŞIR
Söz konusu vergilendirme konusunun henüz taslak halinde olduğunu, Meclis’ten geçip geçmeyeceğini bilmediklerini anlatan Başkan Güleroğlu, “Geçtiğini varsayarsak, kiralardan bu tarz bir kesinti yapıldığı takdirde, öngörülen kira bedelinin üstüne o rakamlar ilave edilecektir. Yani bu sorun, otomatikman kiracıya yansıyacaktır. Ev sahibinden vergiyi peşin alalım derken, olan kiracıya olacak. Daha anlaşılır bir ifadeyle, normal kiranın üzerine yüzde 20’lik artış demektir” dedi.

Türkiye’deki enflasyonist ortamdan dolayı kiraları yerinde tutmanın zaten çok zor olduğuna dikkat çeken Başkan Güleroğlu, “Yüzde 25’lik yasal zam uygulamasının sona ermesiyle birlikte kiralar zaten yükselecek. Bir de stopaj uygulaması olursa, kira bedelleri daha da tutulmaz hale gelir” dedi ve şu görüşlere yer verdi:

ÜNİVERSİTELİLER KAYIT İÇİN GELDİĞİNDE KRİZ YAŞANIR
“Kiraların yükselmesine asıl sebep, sadece bunlar değil. Asıl sebep, kredi faiz oranlarının çok yüksek olması. Konut kredisi çekebilecek durumda olan insanlara, alacağı konutun fiyatının yüzde 20’si kadar kredi veriliyor. Yani 10 milyon liralık bir ev alacaksanız, ancak 2 milyon liralık kredi çekebiliyorsunuz. 2 milyon liranın üzerinde konut kredisi kullananlar, sadece ticari çalışanlardır. Hal böyle olunca, konut açığı ortaya çıkıyor. Çünkü müteahhitler artan maliyetler ve arsa sıkıntısı yüzünden konut üretmez oldu. Yeni konutlar üretilmeyince konut açığına yol açıyor, talep fazlalaşıyor. Üniversite şehriyiz. Kayıtlar başladığında kiraların daha yüksek telaffuz edileceğini söyleyebiliriz. Konut fiyatları yukarı doğru artmadı, gerçek değerlerine gelmiş oldu. Ama kira fiyatlarını tutmak pek mümkün olmayacak. Yaz döneminin sonunda gelecek öğrenciler, Eylül Ekim gibi bir giriş olacak, kiralık konut krizini çok şiddetli bir şekilde hissedeceğiz. Biraz önce dediğim gibi ev sahipleri, kiralara yüzde 20 ekstra ilave yapacak. Kim olsa aynısını yapar. Talebin fazla olması, arzın olmaması,  rakamları çok yükseltecek. Buna bir de yüzde 20 peşin vergi ilave ederseniz, kira rakamlar tavan yapar. Bu durum, ev kiralamak isteyenlerin de mağduriyetine yol açacak. Söz konusu kanun tasarısı, henüz Meclise gelmedi. Böyle bir uygulamanın meclisten geçmeyeceğini düşünüyorum. Eğer sağduyu hakim olmaz da geçerse, anlattığım tatsız olayları yaşamamız kaçınılmaz olur.”

 
Mehmet KARABEL yazdı... Dünya rekoru O'nda!
 
Büyükşehir düğmeye bastı… 556 milyonluk satış kararı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmir'li 29 Haziran 2024 Cumartesi 09:55

Birden fazlaionlarca,yüzlerce evi olan için %50'ye varan artan oranda vergilendirme yapılmalı.Boş olan evler için de dolu evler gibi vergilendirme yapılırsa ne kira fiyatları yükselir ne de ev fiyatları.Ayrıca birden fazla evi olanlar için emlak vergisinin artan oranda uygulanması ev fiyatları üzerinde düşüş sağlayacaktır.Adil olan vergilendirme de budur.

Yorumu oyla      0      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TMSF'den İzmir'de 70 milyonluk satış!
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ismi belirtilmeyen bir firmanın ...
Konut endeksleri açıklandı... İzmir ikinci sırada!
Açıklanan Konut Fiyat Endeksi'ne göre İzmir'de konut fiyatları geçtiğimiz ...
Konut sektörü: BES birikimi teminat olsun!
Yüksek faiz, ipotekli konut satışlarını vururken, sektör temsilcileri ...
 
Gözler Temmuz'da: Kiracıya çifte kontrat şoku!
Son iki yıldır süren kiraya yüzde 25 zam sınırının önümüzdeki temmuz ayında ...
TÜİK İzmir verilerini açıkladı... Konut satışları azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023 yılı Mayıs ayında ...
Dağ, depremzedeler için devreye girdi… Emlak Konut'tan 'kat artışı' hamlesi!
30 Ekim 2020 depremi sonrası Bayraklı’da başlayan dönüşüm çalışmaları ...
 
Bina tamamlama sigortasında yeni dönem
Ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilave olarak 6 Şubat depremi sonrası ...
Turistik ilçede 2,6 milyarlık dev satış!
İzmir’in turistik ilçelerinden Urla’da denize sıfır Maliye Hazine’e ait ...
Denize sıfır özelleştirmeye teklif yağmuru!
İzmir’in turistik ilçelerinden Urla’da denize sıfır Maliye Hazine’e ait ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva