HABERLER>GÜNCEL
11 Haziran 2024 Salı - 11:10

Müdür Yahşi'den İzmir'in eğitim raporu: Bin 500 öğretmen fazlalığı var!

Basın mensupları ile bir araya gelen İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi kentteki öğretmen sayısı ile ilgili, “İzmir'de öğretmen fazlalığı var, eksiğimiz yok. Sadece iki branşta, özel eğitim ve din kültür ve ahlak bilgisi öğretmenine ihtiyacımız var. Onun dışında yaklaşık bin 500 taneye yakın bir öğretmen fazlalığımız var. Çünkü insanlar İzmir'e geliyor, öğretmenler İzmir'e gelmek istiyor. Emeklilikte hemen hemen her gün azalmaya başladı. Yılda iki bin öğretmen emekli olurken bu sayı 500'e düştü" dedi.

Müdür Yahşi den İzmir in eğitim raporu: Bin 500 öğretmen fazlalığı var!

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, kentteki eğitim durumu ile ilgili basın mensuplarını bilgilendirdi. Kentte ihtiyaç olan öğretmen sayısından, verilen eğitim çeşitlerine kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Yahşi, kentte iki branş hariç öğretmen fazlalığı olduğunu belirtti.

BİZİM ÇOCUKLARIMIZ KAZANACAK
Her gün 850 bin öğrenciyi ağırladıklarını belirten Yahşi, “Birlikte İzmir'de kazasız belasız sıkıntısız bir şekilde dönemi tamamlamış olacağız. Her bir okullarımızda sabah erkenden gelen öğrenciyi yolcu etmek için uğraşıyoruz. 850 bin öğrenciyi ağırlıyoruz. Akşama doğru tekrar uğurluyoruz. Bunun ne kadar zor bir organizasyon olduğunu düşünebiliyor musunuz yani? Ben kendi evimde iki öğrencimle iki evladımla sıkıntı yaşarken biz bu her gün yapıyoruz ve çocukların da eğitim öğretimle alakalı en ufak bir istismara sıkıntıya uğramamaları için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çünkü biz eğitim için uğraşırken biz bu çocukların kalplerini, zihinlerini, gönüllerini, şahsiyetlerini inşa etme için uğraşırken birileri de bunları istismar etmek için uğraşıyor. Yani böyle çok da net bir şekilde söyleyeyim, organize bir şekilde yapılıyor! Çocukların hem zihin dünyalarını, işte madde bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı her yoldan, sosyal medyadan bu çocukları istismar etmek için uğraşan bir güruh da var. Buna rağmen biz çok daha iyi şekilde çalışmalıyız. Çünkü bizim çocuklarımız kazanacak. Yani bu sofranın etrafında toplanan herkesin mutlaka çocuğu, torunu, evladı, yeğeni mutlaka birileri var. Şimdi bu dönemde geldiğimiz dönemde çocuk yetiştirmek her zaman söylediğim gibi avuçta kor ateş taşımaktan daha zor. Benim annem okuma yazma bilmezdi ama yedi tane çocuk büyüttü. Yani gerçekten güzel evlatlar yetiştirdi. Şimdi ben işte doktora mezunuyum. Eğitimin içerisindeyim. Eşim keza öyle. Vallahi iki tane çocuğu büyütemiyoruz. Çok zorlanıyoruz. Bu bambaşka bir şey. Eğitimin içerisinde olmak yani illa üniversite bitirerek olmuyor bu iş. Bambaşka bir şey. Şimdi onun için de 850 bin öğrenciyi bu devlet İzmir'de her sabah  karşılıyor ve uğurluyoruz. Yaklaşık özel okullarla birlikte 60 bin çalışanla 850 bin öğrenciyi ağırladığımızı söyleyebiliriz.

BİN 500 ÖĞRETMEN FAZLALIĞI VAR
Kentteki öğretmen fazlalığına dikkat çeken Yahşi, “İzmir'de öğretmen fazlalığı var, eksiğimiz yok. Sadece iki branşta özel eğitim ve bir de din kültür ve ahlak bilgisi öğretmenine ihtiyacımız var. Onun dışında yaklaşık bin 500 taneye yakın bir öğretmen fazlalığımız var. Çünkü insanlar İzmir'e geliyor, öğretmenler İzmir'e gelmek istiyor. Emeklilikte hemen hemen her gün azalmaya başladı. Yani öğretmen emekliliğinde de azalma olduğunu görüyoruz. Yılda iki bin öğretmen emekli olurken bu sayı 500'e düştü. Ve İzmir'de gerçekten biz de böyle çok fazla öğretmene ihtiyacımız yok. Sadece özel eğitimde ihtiyacınız var. Hani İzmir'in bütün kollarını, genlerini, kılcal damarlarına varana kadar eğitimle ilgili ne varsa sorabilirsiniz. Ben de genel anlamda resmi çok kısa bir şekilde söyleyeyim. Öğretmene ihtiyaç yok yani. Bunu net bir şekilde söyleyeyim. Fazlalık var öğretmende. Şimdi biz eğitimin 222 sayılı kanun var. O kanunla dayanarak neredeyse biz oradayız. Çünkü benim bin 500 tane fazla öğretmenin var.. Ben şehir hastanesine ağırlıklı açmak için başvuru yaptım. Bir ret yemiştik. Şimdi tekrar onaylar verildi. Sayın Valimizin talimatıyla şehir hastanesinin içerisinde anaokulu açıyoruz. Bütün prosedürler bitti. Biz de yer tahsisi yapacaklar. Biz hastanenin içerisinde bile anaokulu açıyoruz. Aynı şekilde adliyede anasınıfı okulu açtık. Yine adliyede çalışan bir katibin engelli öğrencileri için, evladı için biz orada eğitim sınıfı açmakla mükellefiz ve eylül ayında orada 1 tane öğrenci için 1 tane öğretmen görevlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

 

SIRADA BEKLEYEN 1 KİŞİ BİLE YOK
En mutlu olduğu çalışmalardan birinin özel eğitim olduğuna dikkat çeken Yahşi, “Bana soracak olursanız İzmir'de Milli Eğitim Müdürü en çok yaptığınız, onur duyduğunuz, gurur duyduğunuz, eğitimle alakalı en sağlam bakışının, başarınız nedir diye soracak olursanız ben özel eğitim derim. Yani engelli öğrenciler. Şimdi İzmir'de çok iddialı bir cümle kuruyoruz; Sırada bekleyen evinde kaderiyle baş başa kalmış hiç gidecek yeri olmayan, ne otistik, ne spastik, ne ağır, ne hafif, ne orta, ne görme, ne işitme hiçbir öğrenci yoktur bakın. Biz devlet olarak bu çocukların hepsinin alıyoruz, sabah servisle, hosteslerle okula getiriyoruz. Öğlen yemeğini veriyoruz. Tekrar hostes ve servislerle evine bırakıyoruz. Bu özellikle 2009 yılından sonra Türkiye'de daha da iyi oturdu. Olursa mutlaka beni arayın. Bak hiç çekinmiyorum çünkü bizim alabileceğimiz kapasite var. Devletin vereceği öğretmen var. Hiçbir kimse dezavantajlı ailelerle çok var bu. Her gün bu operasyonu yapıyoruz. Bu öğrencileri alıyoruz. Hangisi olursa olsun. Okullarımızda eğitim öğretimi veriyoruz. En fazla çok ağırsa birebir. Orta ise iki öğrenciye bir öğretmen. Devlet bu öğrencilere bu yardım yetmiyor. Bu öğrencileri okullarımızda ağırladıktan sonra çıkıp bir de rehabilitasyon merkezlerine gidiyor. Kaç para ödedik geçen yıl? 850 milyon TL. İzmir'de 850 milyon TL'lik bir ödeme yaparak rehabilitasyon merkezlerine de bu çocuklar gidiyor. O ödemeyi de yine biz yapıyoruz. Bilim Sanat Merkezleri var. Bilim sanat merkezleri üstün yetenekli öğrencilerin eğitim gördüğü birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci sınıftan ta 12’inci sınıfa kadar çok üstün yetenekli öğrencilerin eğitim öğretim gördüğü merkezidir. Bu, bunların sayısı 2017’de 4-5 taneydi bugün 16 tane. Burayı çok önemsiyorum çünkü bu öğrenciler bizim bilim sanat merkezlerindeki öğrenciler bizim doğal gazdan da madenden de altın rezervlerinden de çok daha önemli olduğunu düşündüğüm öğrenciler. Ve bu bilim merkezi, sanat merkez giden öğrencilere böyle sıradan öğrenciler deyip çok ciddi bir sınav sonucu da geçiliyor. Özel eğitim anaokulu bu yine önemli. Niçin önemli? Özel eğitim anaokulu dediğimiz daha ilkokul bire başlamadan eğer bir engeli varsa bir sıkıntısı varsa alıyoruz, teşhisini yapıyoruz. Tanımını yapıyoruz. Tedavisini yapıyoruz. Erken teşhis, erken tedavi ve sonuçta bu çocuk özel eğitime gitmesin, normal arkadaşlarıyla, akranlarıyla eğitim görmesi için elimizden geleni buradan tedarikini yapmaya çalışıyoruz. Bu da hiç yoktu” ifadelerini kullandı.

OTİZMLİ ÖĞRENCİ SAYISINDA ARTIŞ VAR
Yahşi sözlerini şu ifadeler ile tamamladı; “Özel eğitim uygulama okulu var. Bu da engelli öğrenciler için ve  çok ciddi anlamda bizim için kıymetli. Yani işte gittiğiniz zaman bazı restoranlarda görürsünüz. Engelli, hafif engelli  garsonlar falan olur. Buralarda çünkü biliyorsunuz kanunda yüz çalışanın üç tanesinin engelli olması gerekiyor. Bu ne? Bu işverenleri de içimizde tutuyoruz. Bu özel eğitim uygulama okulundan mezun olan çocukların biz mutlaka iş sahibi olmalı. Yani bunlar ağır olanlar olmaz. Orta ve hafiflerde  sektörün bu çocukları istihdam etmesini özellikle istiyoruz. Çünkü tüm kalbimle söylüyorum; Özel eğitimi öğrencinin velisi olmak kadar zor bir şey yoktur bakın. Her türlü imtihanı yaşayabilirsiniz. Ama bu beceri ben çok yakından tanıyorum. Zor bir hayatları var. Sıkıntılı bir hayatları var ve bu çocukları da mutlaka devletin el uzatması konusunda bizim hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Rehberlik araştırma 30 ilçede toplam 15 tane var. Burası da yine aynı şekilde sayımızı arttırdık. Çok iyi. İki tane olan işitme ve görme engelli okul sayısını bire indireceğiz. Çünkü doğumlarda artık görme engelli ve işitme engellilerde doğum olmuyor. Bu normalde çok fazlaydı süre düşüşe geçti. Mesela işitme engellilerde artık doğum anında bir engeli varsa duyu gelişimini sağlayacak bir ameliyat oluyor ve kurtarılıyor. Asıl mesele otizm. Bak bu çok tehlikeli bir şey. Yani acayip bir şekilde otistik öğrenci sayısının arttığını görmekteyiz. Bu işte bu araştırılması gereken bir konu. Bilim adamlarının 2050 yılında, her dört doğumdan birinin otizmli olacağını söylüyorlar. Beslenme, gıda, başka başka türlü etkenler olabilir ama bizim konumuz değil. Özel eğitim meslek lisesi var yine engelli öğrenciler için. Özel eğitim meslek okullarımızda var bizim. Bu anlamda da bu öğrencilerimizi buralarda istiyoruz." dedi. 

 
Karşıyaka'da sahil pırıl pırıl
 
Çiğli'de ilaçlama çalışmaları tam gaz!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hadi 12 Haziran 2024 Çarşamba 11:08

Ogretmen ilgili olduğu derslere önceki yıllarda girmektedir.Kirsal kesimde yıllarca bu sistem yürüdü açık dersler telafi edildi.Ögretmen yeterliliğinden daha çok öğrenci ilgisizliği yetersizliği var.Son yollarda İzmiri tanımayan dışarıdan gelen yöneticiler personelden de uyum süreci yaşıyor.

Yorumu oyla      0      0  
veli 12 Haziran 2024 Çarşamba 09:04

Neden emekli olsunlarki derslerle ilgileri yok sınıfların not ortalamasına bakıldığında 22 olan 35 olan 37 olan var ne okul idaresi idare ne öğretmen öğretmen derslerden haberleri yok okuldan haberleri yok ve bunları denetleyen yok Milli eğitim bakanlığının okullardan haberi yok bir inceleme yok neden ders notları bu kadar düşük soran yok okul yönetici karnesi ve öğretmen karnesi olsa hepsi sınıfta kalır ALLAH çocukların yardımcısı olsun inşallah bütün okullara ve öğretmenlere başarı karnesi getirirler o zaman görülür nasıl öğretmenlik yaptıkları birde çıkıp biz öğretmeniz biz çocuk yetiştiriyoz derler

Yorumu oyla      0      0  
Misafir 12 Haziran 2024 Çarşamba 08:37

İzmir'de öğretmen fazlalığı değil, okul eksikliği var. Özellikle 30 Ekim 2020 depreminden sonra yıkılan okulların birçoğu halâ yeniden yapılmadı. O nedenle yeni okul binalarının yapım ihaleleri bir an önce tamamlanmalıdır.

Yorumu oyla      4      0  
Kalın kafa 11 Haziran 2024 Salı 19:11

bu dönemde kolaysa emekli ol

Yorumu oyla      6      0  
Metin 11 Haziran 2024 Salı 16:24

meb'in herhangi bir noktasındaki bürokrat utanıp başını öne eğsin, insanmış, utanıyor diyelim.

Yorumu oyla      4      0  
11 Haziran 2024 Salı 15:07

hala din ahlak öğretmeni açığı var diyor :)))) imam hatipler kapatılmalıdır.

Yorumu oyla      11      0  
Uğur 11 Haziran 2024 Salı 14:11

Emekliolup 10 bin maaşlamı yaşamaya çalışsınlar.

Yorumu oyla      11      0  
VATANDAŞ 11 Haziran 2024 Salı 13:21

Okulların çoğunda ücretli öğretmen denilen ayda 15.000 tl ye çalıştırılan öğretmenler çalışıyor şu an,bu müdür beyin haberi yok,devlet resmen inşaat amelesi gibi çalıştırıyor öğretmenleri,yazın 3 ay maaş vermiyor,sigortasını çalıştığı gün kadar ödüyor,kadrolu öğretmen 45.000 alırken aynı işi yapan ücretliye 15.000 veriliyor,adalet nerde?Aramayın adalet artık sadece bir partinin adında kaldı...

Yorumu oyla      10      0  
VfV 11 Haziran 2024 Salı 12:18

Öğretmen fazlalığı yüzünden sınıflar 50 kişilik...

Yorumu oyla      10      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de bayram teyakkuzu: Personel sayısı iki katına çıkacak!
İzmir Valisi Süleyman Elban, hem bayram hem de yaz tatili nedeniyle İzmir’de ...
Öğretmenlerin iller arası yer değiştirme sonuçları açıklandı
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), öğretmenlerin iller arası isteğe bağlı ...
Havai fişekler kalabalığın ortasında patladı: 5 yaralı!
Diyarbakır'da düğünde damdan atılan havai fişekler kalabalığın arasında ...
 
İzmir'de FETÖ operasyonu: 2 kişi tutuklandı!
İzmir ve Balıkesir'de Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik operasyonda ...
İzmir’de tayin rüzgarı: Kimler geldi/kimler gitti?
CTE (Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü) müdür ve müdür yardımcısı tayinleri ...
Henüz 11'indeydi... Asansörde feci ölüm!
Adana'da 11 yaşındaki bir çocuk tekstil atölyesinde asansör kabini ile ...
 
Otomobille hafif ticari araç çarpıştı: 3 ölü, 3 yaralı!
Sinop'ta, otomobille sağlık personelinin olduğu hafif ticari aracın çarpışması ...
İzmir'de FETÖ'ye 'mahrem' gözaltısı!
İzmir'de FETÖ'nün mahrem yapılanmasına yönelik operasyonda 5 şüpheli gözaltına alındı.
Ayşe Ateş, Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret etti
Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in eşi Ayşe ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva