HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Temmuz 2023 Pazar - 07:38

Metro ve tramvayda greve 1 kaldı… Gözler son TİS masasında!

İzmir’de ulaşımın can damarlarından olan metro ve tramvayda TİS sürecinin tıkanması üzerine sendikanın başlatacağı greve 24 saatten az bir süre kaldı. Taraflar bugün bir kez daha araya gelecekken anlaşma sağlanamazsa her gün 500 bin İzmirlinin kullandığı seferler çalışmayacak.

Metro ve tramvayda greve 1 kaldı… Gözler son TİS masasında!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro AŞ ve işveren sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü olduğu Türk-İş'e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine başlayacak greve bir gün kaldı.

Bugün taraflar yeniden bir araya gelecek ancak yine anlaşma olmazsa 31 Temmuz Pazartesi günü sabah saat 05.00'dan itibaren kent içi ulaşımın can damarını oluşturan metro ve tramvay seferleri duracak. İzmirli haftaya kabus ile uyanacak.

625 Metro AŞ işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde şimdiye kadar yapılan görüşmelerde parasal içerikli 11 maddede anlaşma sağlanamadı. İş süreleri, iş riskleri, grup ücretleri, yeni işe alınacakların ücretleri gibi maddelerde ise taraflar uzlaşamadı. Sendika 725 TL günlük yevmiye ücreti talep ederken Büyükşehir Belediyesi 575 TL önerdi.

ANA TALEP EŞİTLİK
Sendika kök ücretlerde istediği artışın yanı sıra sonraki altı aylarda enflasyon artı yüzde 5 refah payı oranında zam, ikramiyelerin 112 günden 125 güne çıkarılmasını talep ediyor. Sözleşmede ilk defa raylı sistem ikramiyesi, kıyafet yardımı, bayram harçlığı, taşınma yardımı, yeraltı tazminatı gibi taleplerde yer alıyor

Öte yandan sendikada grev hazırlıkları sona erdi. Grev pankartlarını ve önlüklerini hazırlandı, grev sözcüleri ve gözcüleri belirlendi.



500 BİNDEN FAZLA İZMİRLİ KULLANIYOR
Fahrettin Altay ile Bornova Evka-3 arasındaki 20 kilometrelik hatta hizmet veren İzmir Metro, 17 istasyondan oluşuyor. Karşıyaka Tramvayı olarak anılan 8,8 kilometrelik Ataşehir-Alaybey hattı 14 durak. 12,6 kilometrelik uzunluğundaki Konak Tramvayı olarak bilinen Halkapınar-Fahrettin Altay hattı ise 19 duraktan oluşuyor. Her iki hat günde 500 binden fazla İzmirliye hizmet veriyor. Olası bir grev durumunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ek otobüs seferleri ile metro ve tramvay yolcularını taşımaya çalışması bekleniyor.

Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral TİS süreci ile ilgili “Son toplantıda da anlaşamadan ayrıldık. Kendilerine, 31 Temmuz sabah saat 5’e kadar kapımız açık, elimizi uzatarak bekliyor olacağız herhangi bir teklifle geliyor olacaksınız değerlendiririz dedik.  Metro emekçisinin tamamı asgari ücretli. Taleplerimiz evlerimizi geçindirebileceğimiz ücretlerdir. Çocuklarımızın karnını doyurabileceği ücretler… Metro emekçisinin yüzü gülsün istiyoruz.” dedi.

‘ENFLASYON KARŞISINDA ERİMEYECEK BİR TİS’
Enflasyon karşısında erimeyecek bir TİS imzalamak istediklerini dile getiren Giral “Türkiye’de gün günü tutmuyor. Enflasyon her geçen gün artıyor. Geçen dönem yaptığımız sözleşme Türkiye’nin en güzel sözleşmesiydi. 625 emekçi şu anda asgari ücretli. Yetişmek mümkün değil. Talebimiz şu, enflasyonun arkasından koşmaktan yorulduk. Refah paylarımızı yükseltin, bizi enflasyona ezdirmeyin dedik. 6 aylık zam oranlarımızı yürürlükteki asgari ücret zamları gerçekleşen enflasyondan yüksek olursa bizi enflasyona ezdirmeyin bu oranları verin dedik. Genel müdür maaşını bize verin demedik.” ifadelerini kullandı.



‘İZMİRLİLERİ MAĞDUR ETMEK İSTEMİYORUZ’
İzmir halkını mağdur etmek istemediklerini dile getiren Başkan Giral “Amacımız kimseyle kavga dövüş değil. Haklı taleplerimizi dile getirmek zorundayız. Bunları dile getirirken anayasal hakkımız olan grev hakkımızı kullanacağız. En son çare olarak grev hakkını kullanmaya mecbur bıraktılar. İzmir halkını mağdur etmek istemiyoruz. Her iki tarafta da mağduriyet yaşanacak ancak büyük mağduriyeti işçiler yaşayacak. Maaş alamayacaklar, sigorta primleri yatmayacak. Bu emeklilik, izin hakedişleri ve sosyal farkları etkileyecek demektir. Her zaman söylüyoruz taleplerimize yakın tekliflerle gelirlerse toplu sözleşmeyi masada imzalayarak taçlandırırız.” diye konuştu.

İZMİRLİLERE ÇAĞRI
İzmirlilere çağrıda bulunan Giral, şöyle dedi: “İzmir’in çocukları olan metro emekçisine sahip çıksınlar. Arkadaşlarımız karınlarını doyuramıyor. Bizi haksız yere eleştirmesinler. İşveren tarafından yanlış bilgilendirmelerine kulak asmasınlar. Basın yoluyla bilgileri bizden istesinler. Hangi noktaya geldiğimizi anlatırız."

‘YÜZDE KIRKI TAŞIYORUZ’
Metro ve tramvayın yükünün belediye otobüsleri ile (ESHOT) karşılanamayacağını da ekleyen Giral “Şehir trafiğinin durumu. belli. Lastik tekerlekli araçları ulaşım için devreye soktuğunuzda bunu kimse kaldıramaz. İzmir’de raylı taşımacılığın yüzde 40'ına yakınını 625 kişi ile taşıyoruz. 5 bin kişinin yapacağı işi 625 kişi yapıyoruz" uyarısında bulundu.

 
'Fiyatlar arttıkça Rus şirketler kazanacak'
 
PKK'nın saldırısından kurtulmuştu... Feci kazada can verdi!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MERT 30 Temmuz 2023 Pazar 16:41

İZMİRLİLERİ MAĞDUR ETMEK İSTEMİYORLAR PEKİ SİZ KAYSERİLİLERİ Mİ MAĞDUR ETTİĞİNİZİ SANIYORSUNUZ.SİZİN GREV YAPTIĞINIZ KİŞİLER MAKAM ARAÇLARIYLA GEZİYORLAR SİZ DÜPEDÜZ İZMİR HALKINI MAĞDUR EDİP EDEBİYAT YAPIYORSUNUZ..İŞİNİ MAAŞINI BEĞENMEYEN ÖZEL SEKTÖRE GİTSİN DAHA FAZLA MAAŞ ALSIN SANIRSIN HEPSİ PİLOT HADİ GİDİN İŞİNİZE BAKIN..HALK YANINIZDA DEĞİL BİLESİNİZ...

Yorumu oyla      4      5  
30 Temmuz 2023 Pazar 12:05

Bu da moda oldu. Beğenmeyen çıksın. Belediye verdiği zamdan bir kuruş yukarı verirse oy moy yok.

Yorumu oyla      7      4  
ismail 30 Temmuz 2023 Pazar 11:48

sönmez alev=grev izmir chp belediyesi=grev

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Eriş’ten ‘değişim’ yorumu: Yeni bir türkü söylemek zorundayız!
Parti içindeki ‘değişim’ sloganlarını ve süreci değerlendiren Ödemiş Belediye ...
Hasan Tahsin ödülleri sahibini buldu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ...
İzmir'in kalbindeki dönüşüm hız kesmiyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Mahallesi’nde yürütülen ...
 
Başkan Soyer'den İnciraltı çıkışı: Büyükşehir'i yok sayan planı kabul etmiyoruz!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İnciraltı ile ilgili hazırladığı 3 planın ...
Başkan Soyer’e GEMA Vakfı’ndan plaket
Gediz Havzası’ndaki kirliliğe dikkat çekmek için çalışmalarını sürdüren ...
Büyükşehir’den yurt dışına transfer!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Ampute Futbol Takımı ...
 
İncirliova'daki yangın kontrol altında
Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, İncirliova’nın Karabağ mevkisindezeytinlikte ...
Karşıyaka’nın ampute köpekleri emin ellerde
Karşıyaka Belediyesi Örnekköy Geçici Köpek Bakımevi ve Rehabilitasyon ...
Aydın Büyükşehir'den yangına müdahale
Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, Germencik’te otoban kenarında çıkan ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva