HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
31 Temmuz 2023 Pazartesi - 05:10

Metro ve tramvay kepenk indirdi... İzmir'de grev günü!

İzmir’de ulaşım can damarlarından olan metro ve tramvaydaki greve saatler kala gerçekleşen son TİS masasında da uzlaşı çıkmadı. Her gün 400 bine yakın İzmirlinin, işe, hastaneye giderken kullandığı metro ve tramvayda seferler bu sabah itibari ile durdu.

Metro ve tramvay kepenk indirdi... İzmir de grev günü!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro AŞ ve işveren sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü olduğu Türk-İş'e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkanmış sendika 31 Temmuz sabahı greve çıkacağını ilan etmişti.

Greve saatler kalan işçi ve işveren tarafı İzmir Metro Genel Müdürlüğü’nün Halkapınar’daki ana binasında tekrar bir araya geldi. Hem işçiler hem de İzmirliler açısından kritik olan görüşmede kalan 11 madde masaya yatırıldı.  Taraflar şimdiye kadar uzlaşılamayan iş süreleri, iş riskleri, grup ücretleri, yeni işe alınacakların ücretleri gibi maddelerde de yine anlaşmaya varamadı. 

625 metro ve tramvay işçisini ilgilendiren görüşmelerde sendika 725 TL günlük yevmiye ücreti talep ederken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin son teklifi sendika tarafından işçilere soruldu. Verilen arada Büyükşehir Belediyesi’nin son teklifi Metro Genel Müdürlüğü’nde bekleyen işçilere aktarıldı ancak bu talep işçilerin çoğunluğu tarafından kabul edilmedi. 

BAŞKAN GİRAL: HODRİ MEYDAN!
Görüşmeler sonrası işçilere açıklamada bulunan Şube Başkanı Hamdullah Giral “Haklı taleplerimiz karşılık bulmadığından daha önce aldığımız grev kararını hayata geçiriyoruz. Son dakikaya kadar elimizi uzattık, kapımızı açık tuttuk. Grev kararını assak bile yine de kapımız açık. Yeter ki emekçinin emeğinin karşılığını verin. Elimizi her zaman uzatıyoruz. İşte hodri meydan! Bizi bu grev kararını uygulamak zorunda bırakanlar artık düşünsün.” dedi.

SENDİKA NE İSTEDİ, BÜYÜKŞEHİR NE ÖNERDİ?
Şube Başkanı Hamdullah Giral, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin teklif ettiği ve sendikanın talep ettiği ücretlerle ilgili işçilere şu açıklamayı yaptı:

Birinci altı ay birinci grubumuza brüt yevmiye ücreti 575 TL, ikinci grubumuza 547 TL, üçüncü gruba 522 TL, dördüncü gruba 500 TL önerdiler. İkinci altı ay için birinci grubumuza 640 TL, ikinci grubumuza 607 TL, üçüncü gruba 577 TL, dördüncü gruba 550 TL önerdiler. İş riski için birinci grubumuza 1125 TL, ikinci grubumuza 1125 TL, üçüncü gruba 840 TL, dördüncü gruba 550 TL teklif ettiler. İş riski 2 için de birinci grubumuza 27 TL, ikinci grubumuza 27 TL, üçüncü gruba 27, dördüncü gruba 27, sürücülere 30 artı 30 TL, ayrıca temizlik görevlisi arkadaşlara günlük 3,5 TL koku primi önerdiler. 1 Ağustos’tan sonra sosyal kalemlere enflasyon farkı verilecek. Söyleyeceğim brüt ve net ücretlerde yol, yemek, gece çalışma ücreti, eğitim, ve izin yardımı da dahil değil. Evli bir çocuklu 10 yıllık çalışan için orta grupta bizim talebimiz ikramiyesiz 24 bin 500 TL, ikramiyeli 29 bin 500 TL idi. Son teklifleri ikramiyesiz 19 bin 300 TL, ikramiyeli de 23 bin TL. Bu birinci altı ay için geçerli.  En altı grupta ise birinci altı ay talebimiz yüzde 15 vergide 22 bin 500 TL idi, ikramiyeli 27 bin 500 TL idi. Büyükşehir'den Gelen teklif 17 bin 500 TL, ikramiyeli 21 bin 250 TL.

SEFERLER DURDU
Anlaşma sağlanamaması üzerine sendika tarafından alınacak grev kararı hayata geçirilecek. 31 Temmuz Pazartesi günü sabah saat 05.00'dan itibaren kent içi ulaşımın can damarını oluşturan metro ve tramvay seferleri durdu. Metro Genel Müdürlüğü'ne ve tüm istasyonlara grev pankartları işyerlerine asıldı. 

ANA TALEP EŞİTLİK
Sendika kök ücretlerde istediği artışın yanı sıra sonraki altı aylarda enflasyon artı yüzde 5 refah payı oranında zam, ikramiyelerin 112 günden 125 güne çıkarılmasını talep ediyor. Sözleşmede ilk defa raylı sistem ikramiyesi, kıyafet yardımı, bayram harçlığı, taşınma yardımı, yeraltı tazminatı gibi taleplerde yer alıyor.

400 BİNDEN FAZLA İZMİRLİ KULLANIYOR
Fahrettin Altay ile Bornova Evka-3 arasındaki 20 kilometrelik hatta hizmet veren İzmir Metro, 17 istasyondan oluşuyor. Karşıyaka Tramvayı olarak anılan 8,8 kilometrelik Ataşehir-Alaybey hattı 14 durak. 12,6 kilometrelik uzunluğundaki Konak Tramvayı olarak bilinen Halkapınar-Fahrettin Altay hattı ise 19 duraktan oluşuyor. Her iki hat günde 400 bine yakın İzmirliye hizmet veriyor. 

BÜYÜKŞEHİR'DEN GREV ÖNLEMİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi grev kararının ardından toplu ulaşımda aksama yaşanmaması için metro ve tramvayların olduğu yerlerde ek hat çıkardı. ESHOT otobüsleri ile sağlanacak ek hat şu şekilde:

EMEK PARTİSİ'NDEN ZİYARET!
Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Örgütü, toplu sözleşme talepleri karşılanmadığı için greve çıkan İzmir Metro AŞ işçilere destek ziyaretinde bulundu. İzmir Metro Genel Müdürlüğü’nün Halkapınar’daki ana binası önünde işçileri ziyaret eden EMEP üyeleri, “Geçinebilecek bir ücret talebi için greve çıkan metro ve tramvay işçilerinin yanındayız” pankartı açtı.

“Metro işçisi yalnız değildir”, “İş ekmek yoksa barışta yok”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarının atıldığı ziyarette işçilere seslenen EMEP İzmir İl Başkanı Emine Uyar, “Ülkedeki yaşanan koşulları hepimiz çok derinden yaşıyoruz. 28 Mayıs seçiminden sonra 18 lira olan benzin bugün 36 lira oldu. Euro 20 lirayken bugün 30 lira oldu. 10 bin liradan aşağı ev kirası bulmak mümkün değil. Çalışırken elbette ki geçinebileceğimiz ücret talep etmek annenizin ak sütü kadar helal” dedi.

“HERKESİ BU GREVİ SAHİPLENMEYE ÇAĞIRIYORUZ”
Grevin işçilerin Anayasal hakkı olduğunu ifade eden Uyar, “Bu iktidar döneminde her ne kadar 100 binlerce işçinin greve yasaklansa da burada bu grevin yapılıyor olması çok değerlidir. Tüm işçi ve emekçilerin grevidir bu grev. O yüzden tüm sendikaları, tüm işçileri örgütleri, tüm demokratik kitle örgütlerini bu grevi sahiplenmeye ve desteğe çağırıyoruz. EMEP olarak ücretlerin yoksulluk sınırını altında olmaması gerektiğini söylüyoruz. Parti olarak haklı mücadelenizi İzmir kamuoyuna duyurmak için elimizden geleni yapacağız. Bu grevin başarılı olabilmesi için sizlerin yanındayız. Birleşerek kazanacağız” diye konuştu.

 
İstediği ücreti alamayınca duvara yazı yazdı
 
Pankartlar durakta... İzmir'in raylarında grev günü!
YORUMLAR
Toplam 41 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kirpinin Dedikleri 1 Ağustos 2023 Salı 08:30

Olanların baş sorumlusu Hükümettir. Belediyede de çok israfın olduğunu düşünüyorum. Zamlar, israf durdurulmazsa bir arpa boyu yol alınamaz.

Yorumu oyla      2      3  
akp liler okuyun 31 Temmuz 2023 Pazartesi 19:38

benzıne zam gelmiş.tık yok sendıka akp li olmuş.. sen polısten doktorqdan daha fazla maaş alamazsın..burda belediyenın hiç suçu yok nıye hep izmirde grev oluyo .mılletı salak sanıyosunuz

Yorumu oyla      4      3  
DOĞRU TESPİTE CEVAP 31 Temmuz 2023 Pazartesi 16:39

TUNCun otelinden gelen koordinatörlerden galiba kendisi

Yorumu oyla      4      3  
31 Temmuz 2023 Pazartesi 16:32

Hasta olan yarın ve öbür gün hastaneye gitmesin. Doktorlar da grevde. Tek görevleri Soyer'e sallamak için pusuda bekleyen işe yaramazlara duyurulur. Onlar kendilerini çok iyi biliyorlar.

Yorumu oyla      4      4  
Ağzı olan konuşuyor 31 Temmuz 2023 Pazartesi 16:19

Belediyenin notu ülkenin notundan nasıl daha yüksek oluyor? Kredi almaya kalk bakalım neye bakıyorlar? Mal satılmadı, borç yoktu diyenlerin de dünyadan haberi yok.

Yorumu oyla      3      3  
ERKAN 31 Temmuz 2023 Pazartesi 15:11

HAMDULLAH VE EKİBİ İZMİR HALKINA MAL VARLIĞINI AÇIKLA

Yorumu oyla      16      3  
İZMİRLİ 31 Temmuz 2023 Pazartesi 13:42

sağlam irade olsa asla böyle bir şey yapamazlar ... hepsini işten cıkaracan bak bakalım asgeri ücret verecekler mi... yazık insanların işi var hastası var ayıptır...

Yorumu oyla      24      4  
bayraklı... 31 Temmuz 2023 Pazartesi 13:38

Torpille işe girenleri hem çalıştıramazsınız hem de gün gelir böyle kafa tutarlar.. Sendikacılar kurumlara sokulmamalı. İzmir'e yazık oluyor.izin vermeyeyin herkesi çalıştırın

Yorumu oyla      23      4  
hasan gürsel altuğ 31 Temmuz 2023 Pazartesi 13:13

Doğru tespit isimli yorum yapan arkadaş Aziz başkan başkanlığında 1 metrekare belediye mülkü satmadı. Uluslararası Derecelendirme Kurumlarında İzmir Büyükşehir Belediyesinin notu ülke notundan yüksekti. Tunç başkan geldi aynı yıl İstanbul'da İzmir Büyükşehire bağışlanan belediye mülkü daireleri sattı. Sonra daha neler sattı yazayım istersen. Ben taşra siyasetçisiyim ama kusura bakmayın metrolpelde kimin ne olduğunu galiba sizden daha iyi biliyorum.Bergama'dan selamlar.

Yorumu oyla      10      16  
Gemici 31 Temmuz 2023 Pazartesi 12:49

Yanıyor izmirrrr..

Yorumu oyla      9      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki altın madeni ile ilgili sevindiren karar!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çukuralan Altın Madeni'nin üçüncü kapasite ...
Buca'dan öğrencilere ücretsiz hizmet!
Eğitimde fırsat eşitliği yaratan projeleriyle üniversite sınavına hazırlık ...
Dikili'de Kitap Günleri heyecanı başladı
Dikili Belediyesi ve Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP) iş birliğiyle 29 ...
 
Bayraklı’da 100’üncü yıla özel turnuva!
Her yıl düzenlenen çeşitli spor kurslarıyla binlerce kişiyi bir araya ...
Karşıyaka'da dönüşüme uluslararası destek
Karşıyaka’yı akademisyenler ve öğrenciler yeniden planlayacak, kent iklim ...
Eşrefpaşa Hastanesi'nden hizmet atağı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi, hizmet ağını genişleterek ...
 
'İzmir’e Renk Ol' illüstrasyon yarışması başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “İzmir’e Renk Ol” adıyla İllüstrasyon Yarışması ...
Başkan Eriş’ten ‘Nazilli’ önerisine veto: Ödemiş'in efeliği tutar!
Ödemiş’in Nazilli’ya bağlanarak il olması fikrine kesin olarak karşı çıkan ...
Şehir Plancıları itiraz etmişti... 500 hektarlık dönüşüme yargı freni!
Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava sonucu iptal edilen 500 hektarlık ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva