Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
5 Temmuz 2024 Cuma

İnsanlar içine doğdukları toplumun veya topluluğun kültürü ile büyürler, duygu ve düşünce dünyaları buna göre şekillenir. Bu kültür ile sosyalleşir ve çeşitli değerleri benimserler. Din de kültürün önemli bir unsuru olduğu için, insanların belli bir din mensubu olmaları da böyle bir sürecin ürünüdür.

Zamanla ve yüzyıllar içinde din toplumun ve toplumsal yaşamın geleneklerine, diline ve alışkanlıklarına yerleşir. Bu yerleşme çoğu zaman devlet veya iktidar aracılığıyla olur. Arabistan’ın İslamlaşması da Anadolu’nun İslamlaşması da böyle olmuştur.

Selçuklu, Türk Beylikleri ve Osmanlı İmparatorluğu için ilk evrelerde İslam’ın kabulü, bir yönetim biçimi olarak gerçekleşmemekle birlikte, zamanla devlet yönetiminin ideolojisi haline gelmiştir. Bu siyasal İslam’dır.

Yani devletin yönetim ilkeleri ve hukukunda İslam esas alınınca, bu toplumun yönetim biçimine dönüşmektedir. Savaş, mülkiyet, miras, evlilik ve yargılama hep bu dinin hükümlerine göre belirlenir.

Avrupa ülkelerinde, reform ve aydınlanma sayesinde kapitalizm, dini ayak bağı olmaktan uzaklaştırıp, Kilise içinde kalmasını sağladı. Bizde ise Cumhuriyetin ilanı ve laikliğin benimsenmesiyle din siyasal alandan uzaklaştırılmaya çalışılmıştır.

Bir de kültürel İslam’da söz etmek mümkündür. Bu siyasal karakterli olmayıp, toplumda yüzyıllardır ve kuşaklar boyunca aktarılan kültürün değerler ve geleneklerde süren folklorik bir boyutudur İslam’ın.

Oruç tutmak, kurban kesmek, namaz kılmak, hacca gitmek vs. Ama yine kendini İslam içinde gören Aleviler ise semah dönmek, ceme katılmak, deyişler söylemek ile kültürel İslam’ın farklı bir yorumunu benimserler. İnsanlar namaz kılabilir ama kızının başını örtmeyebilir. Otuz gün oruç tutar ama sonra içki de içer. Oğlunu sünnet ettirir ama Hacca gitmeyebilir. Tüm bunları yaparken yine de kendini Müslüman hissedebilir.

Allah korusun, Allah yardımcın olsun der, işe başlarken bismillah diyen bir kadının türbanlı olması gerekmez. İmam nikahı yaptırır ama medeni nikah da yaptırır büyük çoğunluk. Müslüman olduğu halde evli çiftler boşanırken, erkeğin “boş ol” demesiyle yetinmez artık insanlar.

İslam’a göre kadın erkekten daha az miras almalıdır ama buna razı olmaz günümüz Müslümanları. Kadının şahitliği de erkeğinki kadar geçerli olmasını yadırgamaz.

Din kültürel bir öge olduğu için tarihsel süreç içinde değişir, dönüşür. Coğrafyaya göre de farklılık gösterir. Örneğin İslam, Arabistan’da başka, İran’da başka, Anadolu ve Balkanlarda başka yaşanır. Gerçi ilk iki örnekte İslam önemli ölçüde siyasal İslam olarak yaşanmaktadır ama yine de gündelik yaşam pratikleri açısından farklılıklar barındırmaktadır.

Milli Şef İsmet İnönü’ye, bir kasaba ziyaretinde yurttaşın biri, “Konuşmalarınızda hiç Allah’tan bahsetmiyorsunuz” deyince, şu cevabı verir: “Hadi Allaha ısmarladık.”

Tabii, günümüzde İslam denince çok farklı anlamlar akla gelir. Biri İslamcılık, yani siyasal İslam. Belli ölçüde şiddeti de meşru gören, terör eylemlerine kadar uzanan bir ideoloji. İkincisi kültürel İslam, yani insanların diline yerleşmiş ifadelerde kendini bulan, gündelik yaşam pratiklerinde sürdürülen bazı ritüelleri içeren bir kültürel unsur.

Üçüncüsü ise özellikle son dönemlerde kimlikler üzerinden sürdürülen çatışmalarda kullanılan bir kültürel kimlik olarak İslam. Küreselleşme ve ayrışma koşullarında bu alanda çok ilginç ve bir o kadar da çelişkili durumlara yol açabilmektedir bu. Anti Kapitalist Müslümanlar mesela. Kapitalizme karşı inançlarıyla karşı çıkmak.

Daha da ilginç bir örneği hatırlayalım. Bundan on, on beş yıl önce Paris’te yaşanan varoş ayaklanmasında, özellikle Afrika ve Müslüman coğrafyadan göç etmiş gençler rol alıyordu. Ve bazıları ile yapılan röportajlarda şöyle bir tanım dikkat çekiciydi. Ateist Müslüman.

Ne kadar ilginç değil mi? Tanrı’ya inanmıyorum, Peygamber’e inanmıyorum ama kültürel kimlik olarak Müslümanım...

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva