HABERLER>SAĞLIK
17 Mart 2010 Çarşamba - 00:00

Meme kanserine iki yeni tedavi

Bilim adamlarının meme kanseri tümörlerinde yeni bir keşfi, tümörlerin kendi genetik özelliklerine göre tedavi edilmesinin önünü açtı.’

Meme kanserine iki yeni tedavi

Bilim adamlarının meme kanseri tümörlerinde yeni bir keşfi, tümörlerin kendi genetik özelliklerine göre tedavi edilmesinin önünü açtı.’ Bir başka çalışmada ise tümörü "dondurarak öldüren" yeni bir yöntemin, meme kanserinde ameliyatı gereksiz kılabileceği bildirildi.
   
İngiliz The Times gazetesinin internet sitesinde, İngiltere'deki Kraliyet Araştırma Enstitüsüne bağlı Kanser Araştırma Kurumundan bir grup bilim adamının "Lancet Oncology" dergisinde yayımladıkları keşfine yer verildi.
 
Uzmanlara göre, söz konusu keşif, doktorların hangi tip kemoterapiden hangi hastaların fayda göreceğini belirlemelerine olanak sağlayarak, meme kanseri hastalarını fayda görme ihtimalleri zayıf, toksik ve zorlu ilaç rejimlerinden kurtaracak.
 
Lancet Oncology dergisinde yer alan yazıda, bilim adamlarının bu keşfinin, meme kanseri tümöründeki 6 belirli gen üzerindeki ölçümün, tümörün kemoterapide en çok kullanılan maddeler arasında yer alan paclitaxel (Taxol) maddesine karşı hassasiyet derecesinin belirlenmesine olanak sağladığı belirtildi.
 
Meme kanseri hastalarının yüzde 15'ine ameliyattan önce tümörün küçültülmesi için verilen paclitaxel maddesi, her zaman etkili olmamasının yanı sıra saç dökülmesi, sinir ağrısı ve bağışıklık sistemini zayıflatma gibi ciddi yan etkiler taşıyor.
 
Bilim adamlarının meme kanseri tümörlerindeki 829 genin faaliyetlerine, paclitaxel maddesi üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla birer birer son vermeleriyle elde edilen bulgulara dayalı olarak geliştirilen yeni tekniğin klinik çalışmalarla onaylanması durumunda, paclitaxel verilen hastalar arasında ilaçtan fayda sağlayamayacak olan yarıya yakın hastanın belirlenebileceği hesaplanıyor.
 
Bilimsel çalışmayı yürüten ekibin başı Charles Swanton, dergide yer alan yazısında, kanser tedavisindeki en büyük güçlüğün hangi hastaların hangi belirli ilaçlardan faydalanacağının belirlenmesi olduğuna işaret ederek, yaptıkları araştırmanın kişiye özel hale getirilmiş tıpta daha hızlı gelişmeler sağlanması yolunda ileriye atılmış bir adım olması ümidini dile getirdi.
 
Bilim adamlarının bulguları, "kanser tedavisinin, işe yarama olasılığı en yüksek olan tedavi stratejisinin, hastadaki tümörün genetik özelliklerine göre seçildiği, 'kişiye özel hale getirilmiş terapi' dönemine taşınması yolunda en son gelişme" olarak değerlendiriliyor.
 
TÜMÖRÜ DONDURARAK ÖLDÜRME YÖNETİM
Tümörü "dondurarak öldüren" yeni bir yöntemin, meme kanserinde ameliyatı gereksiz kılabileceği bildirildi.
 
Daily Telegraph'ın haberine göre, bilim adamları, prostat kanserini tedavi için geliştirilen bir yöntemi, 13 hastada deneyerek meme kanseri tümörlerini yok etmeyi başardı.
 
Lokal aneztezi altında yapılan yöntemde, görüntüleme cihazları eşliğinde tümöre küçük iğneler batırılıyor ve eksi 30 derecenin altında soğuk veriliyor.
 
Böylece tümör donarak ölüyor ve ameliyatla tümörün alınması gereği ortadan kalkıyor.
 
"Kreoterapi" olarak bilinen yöntemde daha önce yapılan denemeler, yeterince düşük sıcaklığa ulaşılamadığı için başarısız olmuştu.
 
Yöntem başka araştırmalarda da denenmiş, ancak sadece açık ameliyatta kullanılabilmişti.
 
Başarıyla sonuçlanan yeni yöntemde, deride sadece küçük kesikler oluştuğu ve ağırının asgari seviyede olduğu belirtildi. Yöntemden sonra yapılan biyopsilerde kanserli hücre görülmediği ve 5 yıl sonra da kanserin geri dönmediği bildirildi.
 
Araştırma, Michigan'daki Barbara Ann Karmanos Kanser Enstitüsü tarafından yapıldı ve Girişimsel Radyoloji Derneğinin yıllık bilimsel toplantısında sunuldu. Makaleyi kaleme alan Dr. Peter Littrup, "Kreaoterapi yöntemi, meme kanserinde yeni tedaviler için kapı açıyor ve yöntemin yeni araştırmalarla desteklenmesi gerekiyor" dedi.
 
Birleşik Krallık Kanser Araştırma Enstitüsünden Dr. Kat Arney de, denemenin çok az sayıda hasta üzerinde yapıldığını, yöntemin güvenli ve ameliyata alternatif olduğunun kanıtlanması için daha geniş araştırmalara ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hareket edin sağlıklı kalın
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Biyokimya Klinik Şefi Prof. ...
Kan pıhtılaşmasında yeni bulgu
Basit bir gen testinin, kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçların uygun ...
Ailenizde alzheimer varsa dikkat
Ailelerinde Alzheimer olanların, çok sağlıklı olsalar bile, genellikle ...
 
Körler dilleriyle görecek
ABD'de geliştirilen ''Brainport'' adlı cihaz sayesinde ...
Kopan el yeniden çıkabilir!
P21 adlı genin kopan organların yeniden çıkmasını engellediği tespit ...
Sperm Bankası’’nı kullananlara hapis cezası!
Sağlık Bakanlığı, yurtdışındaki sperm bankalarını kullanarak hamile ...
 
Ağlamanın da faydası var
İnsanoğluna has bir özellik olan ve duyguların hakim olunmadığı anlarda ...
Kanserojen maddeye karşı üzüm çekirdeği
Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eser ...
26 yıl sonra ilk kez pilav yedi
Doğumundan itibaren karaciğerindeki tümör nedeniyle sadece bitkisel ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva