HABERLER>EKONOMİ
15 Aralık 2021 Çarşamba - 10:16

MB müdahalesi yetmedi... Dolar yine rekor kırdı!

Faiz haftasının baş aktörlerinden biri olan Fed'in faiz kararı ve hamlelerin açıklanacağı günün sabahında, yükselişini sürdüren dolar/TL, 14,65 ile; euro/TL ise 16,5335 ile rekor tazeledi.

MB müdahalesi yetmedi... Dolar yine rekor kırdı!

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) 4 milyar doları aştığı hesaplanan dört doğrudan müdahalesi ardından 14 seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Piyasalarda bugün Kasım ayına ilişkin bütçe verileri takip edilirken kapanış ardından ABD Merkez Bankası (Fed) kararı yön belirleyici olarak izlenecek. Bugün başlayacak ve yarın sonuçları açıklanacak PPK toplantısı ise bu hafta takip edilecek idğer bir yön belirleyici gelişme.

Dolar/TL, kritik faiz kararları öncesinde yükselişine ve yeni zirvelerine devam ediyor. Dolar/TL, 14,65'in üzerine çıkarak tarihi zirvesini güncellerken euro/TL'de 16,53,35 ile rekor kırdı. 

Borsa İstanbul'da, bugün zirvesini bir kademe daha yukarı taşıdı. Açılışla birlikite 2.195 puanı gören BİST 100 Endeksi, eylül ayı ortalarında başlayan yükseliş trendini sürdürüyor. 

"TCMB, TL'deki değer kaybında belirleyici olacak"
Bilkent Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Burcu Aydın Özüdoğru, bugün Fed’in yapacağı açıklamalarda tapering hızını artıracağı ve 2022 yılında faiz artışı yapacağının sinyalini vermesi beklendiğini belirtti. Özüdoğru, "Fed bizleri şaşırtmazsa, alacağı kararlar TL ve yurt dışı varlıkların reel getirileri arasındaki makası daha da açacak ve muhtemelen Perşembe sabahı TL’de yeni bir satış dalgası olarak karşımıza çıkacaktır. TCMB’nin yarın açıklayacağı faiz kararı da TL’deki değer kaybetme hızında belirleyici olacaktır" dedi.

TCMB'den 4 müdahalede 4 milyar dolarlık satış
TCMB'nin 1, 3 ve 10 Aralık'taki müdahalelerinde bankacıların TCMB verilerinden yaptığı hesaplamaya göre 2 milyar dolara yakın döviz satışı yapıldı. Pazartesi günkü müdahale ise dört işlemcinin hesaplamasına göre 2-2.5 milyar dolar ile ilk üç müdahalenin toplamından da fazla oldu. Bankacılar müdahale verilerin önümüzdeki birkaç günde daha net hesaplanabilir hale geleceğini ancak toplam müdahalenin 4 milyar doların üzerinde gerçekmiş olduğunu belirtiyorlar.

TL'deki son bir yıldaki değer kaybı yüzde 50'yi aştı 
Son yıllarda TCMB ve ekonomi yönetiminde sık sık değişikliğe gidilmesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz istekleri ile üretim, ihracat ve cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planına yönelik endişeler sebebiyle Türk lirasının dolar karşısındaki bu seneki değer kaybı 14,99 rekoruna göre yüzde 50'yi aştı.

TL'deki kayıpların yüzde 45 ile büyük bölümü Eylül ayı başından beri, yani TCMB'nin ilk faiz indirimi sinyalinden itibaren gerçekleşti.

Fed'in mesajları izlenecek
Küresel piyasalarda Omicron varyantının ekonomiye olabilecek etkileri ve Fed'in yarın sona erecek olan iki günlük toplantısında para politikasında sıkılaşmaya gitmesi ihtimali risk iştahını azalttı. Fed'in bugün tahvil alımlarını daha erken durduracağını açıklaması, faiz oranlarını artırmaya başlayacağına işaret etmesi ve muhtemelen diğer başlıca merkez bankaları üzerinde de bu yönde baskı yaratması bekleniyor.

Omicron varyantının yayılma hızı, Fed'i para politikasında daha gevşek davranmaya yönlendirebilecek bir zorluk olarak görülse de, son zamanlarda yetkililerin salgın hastalıktan ziyade enflasyonun kalıcılığı konusunda endişelerinin arttığı görülüyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) da bu hafta toplantı gerçekleştirecek. Başlıca merkez bankalarından üçünün de kendi para politikalarında sıkılaşmaya gitmesi bekleniyor.

Türkiye'de de enflasyon endişeleri artarken TCMB'nin yine de faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor. (Dünya) 

 
Konak’tan ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti
 
Dünya Ticaret Merkezi alevler içinde
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Çin mi, Venezüella modeli mi? 15 Aralık 2021 Çarşamba 10:53

Her gün biraz daha fakirleşiyoruz ama TV'lerde yeni sistem başarılı olur mu tartışılıyor. Kardeşim ne sistemi? Bu gidişle 1 milyonun altında ev, araba kalmayacak.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çalışmalar martta başlayacak... Bergama'ya serbest bölge geliyor!
Bergama'da kurulacak Batı Anadolu Serbest Bölgesi'nde çalışmaların mart ...
Muhittin AKBEL yazdı... Fakirliğin fotoğrafı
Muhittin AKBEL yazdı... Fakirliğin fotoğrafı
Cumhurbaşkanlığı 2022 yılı bütçesi kabul edildi
Cumhurbaşkanlığı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşların 2022 ...
 
Atık şişelere markette indirim
Sıfır atık hedefine ulaşmada en kritik dönemeç olan depozito iade sistemi ...
Hazine, 7,6 milyar lira borçlandı
Hazine, TÜFE'ye endeksli tahvil ihalesinde ROT dahil 7,64 milyar TL satış yaptı.
EİB Başkanı Eskinazi uyardı: İhracat kredisinde limit krizi!
Döviz kurları 80 günde Türk Lirası karşısında yüzde 65-70 artış gösterince ...
 
TMSF bir şirketi daha satışa çıkardı
TMSF, Isystems Petrol ve Doğalgaz Mühendislik Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nü satışa çıkardı
Fiyatları tutabilene aşk olsun! Seyirlik tezgahlar!
Balık satın almak hayaliyle satış noktalarına gelen vatandaşlar, karşılaştıkları ...
İki bakanlığın daha bütçesi kabul edildi
Dışişleri ile Kültür ve Turizm bakanlıklarının 2022 bütçeleri TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva