HABERLER>GÜNCEL
26 Eylül 2011 Pazartesi - 12:16

Makbule Bebek okula gitmek için gün sayıyor

İzmir'de 8 aylıkken kangren olan el ve ayakları kesilen, kamuoyunun 'Makbule Bebek' olarak tanıdığı Makbule Başboğa, okul çağına geldi.

Makbule Bebek okula gitmek için gün sayıyor

İZMİR - Ayağına uymayan protezi kullanamadığı için ikinci kez ameliyat olan minik Makbule, 'Kaymakam talimatıyla' kayıt olduğu okuluna gideceği günü beklerken; kendisine verilen hiçbir sözün yerine getirilmediğini söyleyen ortopedik özürlü babası Kadri Başboğa ailesine bakabilmek için iş istiyor.
 
Heinüz 8 aylıkken 2005 yılında menenjit hastalığına yakalandığı için İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde elleri ve ayakları kesilen Makbule Başboğa 7 yaşına geldi, ancak şanssızlıklar peşini hiç bırakmadı. Ailesi, ekonomik sıkıntıları nedeniyle 1.5 yıl önce Torbalı'nın Subaşı Beldesi'nden memleketleri Mardin'in Kızıltepe İlçesi'ne döndü. İddiaya göre, Kızıltepe'deki hiçbir okul, okuma çağına gelen Makbule'yi okullarına kabul etmedi. Öğrenim hayatından 1 yıl kaybeden minik Makbule, geçtiğimiz günlerde ikinci kez ameliyat olmak için yeniden İzmir'e geldi. Minik Makbule şimdi bir yandan ikinci ameliyatın izlerini silmeye çalışırken bir yandan da kendisine hediye edilen çantasına kitaplarını koyup okula gideceği günü iple çekiyor.
 
PROTEZ UYMADI 10 SANTİMETRE DAHA KESİLDİ
Makbule Başboğa'nın Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyat edilip ellerinin ve ayaklarının kangren olan bölümlerinin kesilmesinin üzerinden 6 yıl geçtiğini anlatan baba Kadri Başboğa, çocuğunun yaklaşık bir ay önce ikinci kez ameliyat edildiğini söyledi. Ameliyat sebebinin ayağına uymayan protez olduğunu belirten baba Kadri Başboğa, şöyle dedi:
 
"İlk ameliyattan bu yana birkaç defa protez değişti. Son protezde sorun yaşadık. Bize gösterdikleri bir yer var, protezleri oradan alıyoruz. Makbule protezi kullanamayınca üç ay dizlerinin üzerinde yürüdü. Bu nedenle de sol ayağında bir yamukluk meydana gelmiş. Mardin'de doktora götürdük bize İzmir'e getirip yeniden ameliyat ettirmemizi önerdiler. Ramazan başında İzmir'e geldik. Doktorlar muayene ettikten sonra ameliyat için gün verdiler ve ikinci operasyonu geçirdi. Sol ayağından yaklaşık 10 santimetrelik bir bölümü daha kestiler. Şimdilik durumu nasıl bilmiyoruz. Muayene edildikten sonra öğreneceğiz."
 
"HİÇBİR OKUL KABUL ETMEDİ"
Makbule Başboğa'nın geçen yıl okul çağına geldiğini, ancak Kızıltepe'deki hiçbir okulun kendisini kabul etmediğini anlatan Kadri Başboğa, şöyle devam etti:
 
"Evde, okula giden 3 çocuğum var. Makbule, onlarla birlikte okula gitmek istiyordu. Geçen yıl okul çağına geldi. Okula yazdırmak istedik. Önce bize engellilerin gittiği okullara kaydettirmemizi söylediler. O okullara başvurduk, Makbule ortopedik engelli olduğu için normal okula götürmemiz gerektiğini öğrendik. Normal okullar da öğrencilerin psikolojik durumlarının bozulacağını söyleyerek ya da sınıflar kalabalık diyerek Makbule'yi kayıt etmediler. Kızım, 1 yıl kaybetti. Bu yıl yine okullara gittim, olmayınca Kaymakama çıktım, durumu anlattım. Kaymakam talimatıyla Kızıltepe İnkılap İlköğretim Okulu'na kaydettirdim."
 
"OKUMASI İÇİN NE GEREKİRSE YAPACAĞIM"
 
Kızını her koşulda okutmak için elinden ne gelirse yapacağını ifade eden Kadri Başboğa, "Kızım okusun da ben elimden ne geliyorsa yapacağım. Ancak, okuması çok zor. Makbule'nin sürekli bakıma ihtiyacı var. Okula birinin götürmesi- getirmesi hatta başında beklemesi gerekiyor. Ulaşım olmadığı için bizim taşınmamız imkansız. Haydi taşıdık, götürdük diyelim, bu sefer okulda kalmamız lazım. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" dedi. Okul ile birlikte Makbule'ye yeni bir protezin de gerekeceğini vurgulayan baba Kadri Başboğa, "Okuyup- yazabilmesi için hareketli bir el protezi gerekiyor ama onu da nasıl bulacağımızı bilmiyoruz" diye konuştu.
 
"KİMSE SÖZÜNÜ TUTMADI"
İş bulamadığı, çocuklarını okutamadığı için Kızıltepe'ye döndüklerini belirten Başboğa, şunları anlattı:
 
"Çocuklarımı okutamadığım için akrabalarım yardımcı olur diye Kızıltepe'ye döndük. Ancak, orada da geçinemiyoruz. Kızımın elleri ayakları kesildiğinde bana birçok söz verdiler. Çocuğuma bakıp bana iş bulacaklardı. 6 yıl oluyor kimseden iş teklifi gelmedi. Ben de ortopedik özürlüyüm, eğer sağlam olsam amelelik yapar ailemi geçindiririm. Ama olmuyor. Ben yapabileceğim bir iş istiyorum. Kızımı İzmir'e kontrole getirmemiz gerekiyor, para olmadığı için onu bile yapamıyoruz. Otobüs biletine verecek parayı eş, dost, akrabadan bulsak bile kızım hastanedeyken ben hastane bahçesinde yatıp kalkıyorum. Yardımseverlerden yardım bekliyorum."
 
MAKBULE DOKTOR OLMAK İSTİYOR
Ameliyat sonrasında kendisine hediye edilen okul çantasıyla oynayarak yaralarının iyileşmesini bekleyen minik Makbule ise okula gideceği günü bekliyor. Okula gitmeden adını yazmayı öğrenen Makbule Başboğa, "Büyüyünce doktor olmak istiyorum, çünkü onlar herkesi iyileştiriyor ama okula gidemiyorum. Okula gitmeyi, arkadaşlarımın olmasını istiyorum. Doktorlar protezimi hareket ettirebileceğimi söylediler. Öyle olunca kalemi tutup bırakmayacağım" dedi.
 
Kızının durumunun acısını yüreğinde hissettiğini söyleyen anne Kudret Başboğa ise, "Ona her bakışımda içime acı çöküyor. Artık aklı eriyor, her şeyi istiyor. Ona cevap veremeyince daha da üzülüyorum. En çok okula gitmek istiyor. Çok mücadele ediyor. Ben onu taşıyamıyorum. Geçen yıl gitmesi gerekiyordu ama okula almadılar. Bu yıl kaydettirdik. Şimdi de sürekli nasıl götürüp getireceğimi düşünüyorum" diye konuştu. (DHA)
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ecel böyle bir şey!
Kanseri yenen Figen Şahin, kutlama için eşinin kaptan olduğu tekneyle ...
Hainler öğretmenleri kalkan yaptı!
Siirt Pervari’deki Belenoluk Jandarma Karakolu’na önceki akşam roketatar ...
İzmir'deki KCK operasyonunda 30 kişi tutuklandı
İzmir'de PKK’nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK’ya yönelik ...
 
'İmam nikahlısın, seni koruyamayız'
Savcı kocam dövdü diye gelen kadına 'İmam nikahlısın' diyerek koruma vermedi...
Sağlık yayıncılığına yeni soluk
İzmir merkezli ulusal sağlıklı yaşam dergisi “ Popüler Sağlık’ı 6 yıldır ...
'Zenginleşip hasta olmaya niyetim yok'
İhsan Alyanak komşumuzdu. Osman Kibar, limonlu turşumuzu pek severdi. ...
 
İzmirgaz’dan Somali’ye yardım eli
İzmirgaz, Kızılay'ın Somali İnsani Yardım Kampanyası’na destek olmak amacıyla; ...
Boşnak gençler ata topraklarıyla buluştu
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkısıyla Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu ...
İnciraltı’nda taktik savaşı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, iptali için dava açılan planı bir kez daha ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva