HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Eylül 2023 Cumartesi - 11:36

Mahkeme iptal etmişti… Büyükşehir’in yeni planı askıda!

Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava sonucunda mahkeme tarafından iptal edilen Balçova Çamlıkküme bölgesini yapılaşmaya açan imar planları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından revize edilerek yeniden askıya çıkarıldı.

Mahkeme iptal etmişti… Büyükşehir’in yeni planı askıda!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi’nin,  Balçova’nın Çetin Emeç ve Eğitim mahallelerinde bulunan İzmir-Çeşme Otobanı ile Hacı Ahmet Deresi arasında kalan bölgeye ilişkin hazırladığı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu’nu TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından yargıya taşınmıştı.

Dava sonucundan İzmir 5. İdare Mahkemesi planları nüfus öngörüsü, ayrılan sosyal ve teknik altyapı alanları yetersizliği, mevcut kamusal alanların azaltılması, plan kararları ve plan notlarının birbirleriyle örtüşmemesi yönüyle üst ölçekli plan kararlarına, yürürlükteki imar mevzuatına, kamu yararına, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmişti.

Planların iptal edilmesi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi bölgeye dair yeni imar planı çalışması başlattı. Hazırlanan revize planların Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından kabul edilmesinin ardından bölgenin nazım imar planı yeniden askıya çıkarıldı. Yaklaşık 300 bin metrekarelik alanı kapsayan planlama alanının 3’üncü derece kaynak koruma alanı içerisinde kalması da dikkat çekti.


Plan açıklama raporunda plan değişikliği şu gerekçelerle anlatıldı:

- Topografyaya, çevredeki ulaşım ağına ve ulaşım hiyerarşisine uygun yollar belirlenmiştir.

- İzmir-Çeşme Otobanına bağlantı yolu revize edilmiş, otobandan ayrılma ve katılma kolları arasındaki zorlayıcı düzen değiştirilmiş, taşıt yükünün çok olduğu bu alan uygun düzenlemelere olanak verecek şekilde yeşil alanlar ile desteklenmiştir.

- Büyük imar parselleri oluşturularak, eğimli bir bölgede küçük parsellerde oluşacak yapılaşma sorunlarının önüne geçilmiştir. Mevcut plana göre gerçekleşecek 2 katlı yapılaşmalarla eğim nedeniyle çok sayıda bodrum kat yapılmasının önüne geçilmiştir.

- Tabi zemine göre +0.00 kotu getirilmesi ve tabi zemine göre tesviye yapılması koşulları getirilerek, topografyaya daha uyumlu, öncekine kıyasla silueti olumlu etkileyecek bir yapılaşma düzeni getirilmiştir.

- Taban alanı kat sayısı %13'e kadar düşürülerek geniş bahçe kullanımı ve açık alanları bulunan yapılaşmanın önü açılmıştır.

- Yaya yollarının aktif yeşil alanlarla ilişkisi kurulmuş, daha geniş parklar ve yeşil akslar oluşturulmuştur.

- Mevcut planda korunmayan ağaç kümeleri, gerek yeşil alanlarla, gerekse yapı yaklaşma mesafeleriyle korunmuştur.

- Sosyal-teknik altyapı alanları. Revizyon öncesi planda öngörülenden daha rasyonel şekilde kullanılabilecek konumlarda yeniden belirlenmiştir. Bazı kullanımlar (sağlık. eğitim, yeşil alanlar) arttırılmıştır.

- Ölçekler arası kademeli birliktelik ilkesi gereğince üst ölçekli planlar ile uyum sağlanmış, farklı olan kullanım kararları, her ölçekte aynı ve korunan kullanım kararları ile düzeltilmiştir.

- Karayolları kamulaştırma sınırına uyularak, kamulaştırma sınırı dışında bırakılan alanlar da plan dahilinde yeniden düzenlenmiştir.

- Alanın doğusundaki "Balçova Arsaları imar planları" ile arada tanımsız kalan bölge. imar planı kararları ile bütünleşerek planlı hale gelmiştir.

- Halihazırda mezarlık alanı olarak kullanılan ortaokul alanının güneyi, halihazırdaki kullanıma uygun olarak Mezarlık alanı olarak tanımlanmış, ortaokul alanı da revizyon imar planı ile yer değiştirerek planlama alanının doğusunda önerilmiştir. Revizyon öncesi imar planında ortaokul alanının kuzeyinde kalan ve 1. Derece kaynak koruma alanı sınırlarında bulunan bu alan, Özel sağlık tesisi ve bölgede önemli bir ihtiyaç olan otopark alanı olarak kente kazandırılmıştır. Bu öneri, gerek İlçemiz için ana arter durumundaki Ata Caddesinde, gerekse yakın çevrede önemli bir sorun olan otopark ihtiyacının karşılanması adına ciddi ve önemli bir adımdır.

-Alanın orta kısmında en batısında yer alan Belediye Hizmet Alanının halihazırda yola isabet eden kısımları yola göre yeniden düzenlenmiştir.

- Revizyon imar planı onama sınırları içinde düzenleme sahası sinin, alanın en batısındaki Belediye Hizmet alanının doğusunda bulunan IZSU Su deposu alanlarının kamulaştırılmış olması sebebiyle bu iki kullanım hariç olmak üzere plan onama sınırı ile birlikte düşünülmüştür.

- İzmir Bölge Idare Mahkemesi Üçüncü İdari Dava Dairesi'nin kararında belirtmiş olduğu belediye hizmet alanı resmi tesis alanı ve kreş alanı kullanımına ayrılan alanların bir bölümünün kaldırılması ve bir bölümünün ise alanlarının küçültülmesine ilişkin bölümün iptaline ilişkin kısmı yönünden yukarıda belirtilen gerekçe ile reddine.."hususlara yönelik olarak 1981 Yılında onaylanmış olan planda ayrılan Resmi Kurum Alanı ve Kreş Alanı planda yer belirlenmiş olup, Belediye Hizmet Alanı ise es değeri sağlanacak şekilde planda yeni alan belirlenmiştir.

 

 
İzmir için derbi vakti!
 
Menemen FK'da hedef 3 puan
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MEHMET 3 Eylül 2023 Pazar 15:31

Çevreyolu Limontepe kavşağından girince Öğretmen Rasime Şeyhoğlu Caddesinin sol tarafındaki Balçova belediyesi sınırları içerisinde bulunan mera vasfında yaklaşık 70 - 80 dönüm arazinin küçük küçük bahçecikler halinde talan edilmesine göz yumulması nı bekliyoruz . Önü kapanmaz deniz manzaralı bu arazinin değeri paha biçilemez işgal edenlerin geriye dönük ecrimisil vb. gerekçelerle devletin malını talan, iç etmesine müsade edilmemeli

Yorumu oyla      2      3  
Alp 3 Eylül 2023 Pazar 12:05

Birçoğu parayla alınmamış hazinenin telle çevrilip sahip olunan taşınmazları. Bedava mal sahibi olan bu kişilere yapılan kıyak niye. İnşallah askı süresinde yine itirazlar olur ve planlar iptal olur. Çevre yolu zaten yeterince tıkanıyor.

Yorumu oyla      2      4  
Zafer 3 Eylül 2023 Pazar 08:30

İzmir de yapı stokunun çok eski olduğu onlarca mahalle var iken niçin boş araziler imara açılıyor. İzmir Büyük şehir eski mahallerde rantı düşünmeden 100 yıl sonrasını düşünerek yeni imar planları yaparak Şehri guzellestirebilir.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gol krallığından baristalığa... Efsane golcü İzmir'de eğitimde!
Son dönemde pazar ayı artan kahve sektörü için barista yetiştiren İzmir ...
Bayraklı fuarda fark yarattı!
Kapılarını 92’nci kez açan İzmir Enternasyonal Fuarı’na katılan Bayraklı ...
Selvitopu ‘AK Partili Kaya halkı kışkırtıyor’ dedi ve ekledi: Hesabını bize değil TOKİ’ye sorun!
Karabağlar’da yaşanan TOKİ krizini değerlendiren Karabağlar Belediye Başkanı ...
 
Karşıyaka'da kursiyerlerden renkli gösteri
Karşıyaka Belediye Tiyatrosu’nun Yaz Dönemi Temel Oyunculuk Eğitimi, tiyatro ...
İEF’te Torbalı standına yoğun ilgi
Yoğun katılım ile açılışı gerçekleşen 92. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda ...
Çim Konserleri’ne muhteşem gala
Gençlik temasıyla düzenlenen 92. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılış ...
 
Balçova'dan barınma krizine karşı hamle… 155 kişilik öğrenci yurdu yolda!
Üniversite yerleştirme sonuçları bu yıl da belli oldu. Öğrenciler kazandıkları ...
Karabağlar'da asfalt çalışmaları tam gaz!
Asfaltlama sezonunu en iyi şekilde değerlendirmek için aylardır sahada ...
Başkan Soyer'den fuar turu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 92. kez kapılarını açan İzmir ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva