Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Ankara merkezli 58Yapı İnşaat Anonim Şirketi, fıstık çamları ile kaplı ve antik kentlere ev sahipleri yapan Kozak Yaylası'nda taş ocağı açmak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurmuştu.
Şirket Yukarıcuma Mahallesi sınırları içerisinde kalan 50 hektarlık ruhsat sahasında yıllık 200 bin metreküp granit üretimi planlanıyor. Proje sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda 'Orman Alanı' ve 'Tarım Arazisi' sınırları içerisinde yer alıyordu.
Proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık kararını açıkladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nün görüşü doğrultusunda ÇED sürecini sonlandırdı. İptalin gerekçeleri arasında ÇED sahasının Yukarıcuma köylülerine fıstıklık olarak tahsis edilmesi ve köylülerin projeye karşı olan tepkisi yer aldı.
Görüş yazısında şu ifadeler yer aldı:
' 508.271,63 m2 lik proje alanının 171.220,30 m2 lik kısmının orman sayılan alanda kaldığı, bu alanın S.S. Yukarıcuma Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Özel Ormanı Ekosistem Tabanlı Fonksiyonel Orman Amenajman Planı sınırları içinde kaldığı, talep alanına izin verilmesinde bir zaruret bulunmadığı, yöre halkının hassasiyeti de dikkate alındığında, yapılacak madencilik faaliyetinin orman-halk ilişkilerini olumsuz etkileyecek olması, ayrıca talep konusu alanın ağaçlandırma çalışması yapılan sahalara isabet etmesi ve izin verilmesi durumunda, orman yapısının ve bütünlüğünün bozulacağından ormanlar ve ormancılık çalışmalarına olumsuz etkisinin olacağı değerlendirilmiştir. Söz konusu proje ile ilgili olarak, yukarıda belirtilen nedenlerde dolayı, proje alanı içinde kalan orman sayılan alanlarda Genel Müdürlüğümüzce ÇED Süreci içerisinde Nihai Kararı verilmesi uygun görülmemektedir.'
PROJE HAKKINDA
58 Yapı İnşaat Şirket, Yukarıcuma Köyü sınırları içerisinde kalan ÇED sahasında yıllık 200 bin metreküp granit üretimi planlanıyordu. Proje sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda 'Orman Alanı' ve 'Tarım Arazisi' sınırları içerisinde yer alıyordu. Projenin halkın katılımı toplantısı köylülerin tepkisinden dolayı gerçekleştirilememişti.
KOZAK YAYLASI HAKKINDA
Kozak (Pindasos), Antik Çağın Kaikos Irmağı (Bakırçay) Havzası'nın tacı olarak kabul ediliyor. Kentin yanı başında yükselen Kozak Yaylası, sadece Bergama'nın içinde bulunduğu bölgenin oksijen deposu olarak biliniyor.
Öte yandan Kozak Yaylası, sahip olduğu fıstık çamı ekim alanları nedeni ile toplam 17 köyden oluşan, yaklaşık on bin nüfuslu özel bir ekolojik havza. Havza, kendine özgü iklim, toprak ve su yapısına sahip bölge. Ekolojik zenginliğiyle, üzerinde yaşayan insanlara çok önemli bir yaşam alanı sunuyor. Kozak Yaylası ekonomik yönden ise madenlerden daha çok gelir sağlayan, dünyanın başta gelen ve Türkiye'nin tek doğal fıstık çamı ormanlarını içinde barındırıyor. Çevre örgütleri bölgede her türlü madencilik faaliyeti son verilmesini ve Kozak bir an önce 'Fıstıkçamı Tabiat Parkı' ilan edilmesini istiyor.