HABERLER>İŞ DÜNYASI
6 Haziran 2024 Perşembe - 08:32

Köylüler kovdu, bakanlık iptal etti… Kozak’ı kurtaran karar!

Kozak köylülerinin tepkisinden dolayı halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilemeyen taş ocağı projesinin ÇED süreci Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından iptal edildi.

Köylüler kovdu, bakanlık iptal etti… Kozak’ı kurtaran karar!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Ankara merkezli 58Yapı İnşaat Anonim Şirketi, fıstık çamları ile kaplı ve antik kentlere ev sahipleri yapan Kozak Yaylası’nda taş ocağı açmak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu.

Şirket Yukarıcuma Mahallesi sınırları içerisinde kalan 50 hektarlık ruhsat sahasında yıllık 200 bin metreküp granit üretimi planlanıyor. Proje sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Orman Alanı” ve “Tarım Arazisi” sınırları içerisinde yer alıyordu.

Proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık kararını açıkladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım  ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün görüşü doğrultusunda ÇED sürecini sonlandırdı. İptalin gerekçeleri arasında ÇED sahasının Yukarıcuma köylülerine fıstıklık olarak tahsis edilmesi ve köylülerin projeye karşı olan tepkisi yer aldı.

Görüş yazısında şu ifadeler yer aldı:

" 508.271,63 m2 lik proje alanının 171.220,30 m2 lik kısmının orman sayılan alanda kaldığı, bu alanın S.S. Yukarıcuma Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Özel Ormanı Ekosistem Tabanlı Fonksiyonel Orman Amenajman Planı sınırları içinde kaldığı, talep alanına izin verilmesinde bir zaruret bulunmadığı, yöre halkının hassasiyeti de dikkate alındığında, yapılacak madencilik faaliyetinin orman-halk ilişkilerini olumsuz etkileyecek olması, ayrıca talep konusu alanın ağaçlandırma çalışması yapılan sahalara isabet etmesi ve izin verilmesi durumunda, orman yapısının ve bütünlüğünün bozulacağından ormanlar ve ormancılık çalışmalarına olumsuz etkisinin olacağı değerlendirilmiştir. Söz konusu proje ile ilgili olarak, yukarıda belirtilen nedenlerde dolayı, proje alanı içinde kalan orman sayılan alanlarda Genel Müdürlüğümüzce ÇED Süreci içerisinde Nihai Kararı verilmesi uygun görülmemektedir."



PROJE HAKKINDA
58 Yapı İnşaat Şirket, Yukarıcuma Köyü sınırları içerisinde kalan ÇED sahasında yıllık 200 bin metreküp granit üretimi planlanıyordu. Proje sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Orman Alanı” ve “Tarım Arazisi” sınırları içerisinde yer alıyordu. Projenin halkın katılımı toplantısı köylülerin tepkisinden dolayı gerçekleştirilememişti.

KOZAK YAYLASI HAKKINDA
Kozak (Pindasos), Antik Çağın Kaikos Irmağı (Bakırçay) Havzası’nın tacı olarak kabul ediliyor. Kentin yanı başında yükselen Kozak Yaylası, sadece Bergama’nın içinde bulunduğu bölgenin oksijen deposu olarak biliniyor.

Öte yandan Kozak Yaylası, sahip olduğu fıstık çamı ekim alanları nedeni ile toplam 17 köyden oluşan, yaklaşık on bin nüfuslu özel bir ekolojik havza. Havza, kendine özgü iklim, toprak ve su yapısına sahip bölge. Ekolojik zenginliğiyle, üzerinde yaşayan insanlara çok önemli bir yaşam alanı sunuyor. Kozak Yaylası ekonomik yönden ise madenlerden daha çok gelir sağlayan, dünyanın başta gelen ve Türkiye’nin tek doğal fıstık çamı ormanlarını içinde barındırıyor. Çevre örgütleri bölgede her türlü madencilik faaliyeti son verilmesini ve Kozak bir an önce “Fıstıkçamı Tabiat Parkı” ilan edilmesini istiyor.

 
Baklavada altın vuruş: 1 kilosu 1000 lira!
 
Turizmcilere ‘9 gün’ dopingi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
6 Haziran 2024 Perşembe 13:20

iptal değil ertelemişlerdir. bir zaman sonra yine ortaya çıkarlar. akepe demek bu ülkenin kenesi demek. heryeri oydular deldiler parçaladılar. Dağ taş doğal güzellikler tamamen bozuldu.

Yorumu oyla      2      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sigaraya 15 liralık dev zam yolda!
Temmuz ayında sigara ve alkol ürünleri için geçerli olan ÖTV'ye yüzde ...
'Enflasyon keskin bir şekilde düşecek!'
Bakan Şimşek, Türkiye'de kırılganlıkların azaldığını, kaygılanmaya gerek ...
Adalara turist akını... Bayramda kapalı gişe!
Türkiye'den Yunan adalarına kapıda vize uygulaması, Kurban Bayramı'nda ...
 
Bakanlık ve İZTO el sıkıştı: Askeri arazi sanayi sitesi oluyor!
T.C. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Bornova’da bulunan Cemal Gürsel ...
Türk Lirası'yla dış ticaret hacmi arttı
Türk lirasıyla ocak-mayıs döneminde 123,4 milyar liralık ihracat, 314 ...
Borsa ve kripto para kazançlarına vergi iddiası
Bloomberg, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın borsa yatırımları ve kripto ...
 
İranlı firma İzmir'e 5 yıl sonra ilk uçuşunu gerçekleştirdi
İran merkezli havayolu şirketi Meraj Airlines, 5 yıl aradan sonra İzmir'e ...
İhracatçılar ihracat yasağı kalsın dedi... Bakanlık 50 bin ton kota verdi!
Türk Zeytinyağı sektörü dökme ve varilli ihracat yasağının kaldırılmasını ...
İzmir'den Ankara’ya çıkarma... Gündem kentsel dönüşüm!
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’yi ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva