HABERLER>GÜNCEL
1 Ağustos 2011 Pazartesi - 09:30

Komşuların 'ses'leri LYS'yi kazandırdı

Görme engelli Ayşegül, LYS'ye hazırlanıyordu. Bir komşusu test kitaplarını okudu, bir komşusu matematik, bir komşusu tarih, bir diğeri edebiyat çalıştırdı. Bir komşusu da okula getirip götürdü. Ayşegül de bu dayanışma ile adını ilk 1100 öğrenci arasına yazdırdı.

Komşuların  ses leri LYS yi kazandırdı

İZMİR - Doğuştan görme engelli Ayşegül Derin'in (18) okuma azmi, komşularının verdiği destekle birleşti. Komşularının "sesleri", Ayşegül'ün gözleri olunca milyonların yarıştığı LYS'de derece de beraberinde geldi. Bir komşusu Ayşegül'e test kitaplarını okurken, bir komşusu matematik çalıştırdı. Başka bir komşusu tarih, bir diğeri edebiyat derslerinde yardımcı oldu. Bir komşusu da Ayşegül'ü okula getirip götürdü. Bu imece ile Ayşegül büyük sınavda Türkiye genelinde bin 46'ıncı olmayı başardı. Puanı engellilere verilen ek puanla 500'e ulaşan Ayşegül, hedefini Boğaziçi Üniversitesi'nde okumak olarak belirledi.
 
AİLE DESTEĞİ
Akşehirli Ercan ve Hatice Derin çiftinin 18 yıl önce dünyaya gelen kızları Ayşegül Derin, gözlerini açtığında anne ve babasını göremedi.Damar tıkanıklığına bağlı olarak göremeyen Ayşegül'den 2 yıl sonra dünyaya gelen erkek kardeşi Ramazan da onunla aynı kaderi paylaştı. Beyninde tümör olmasına rağmen İzmir'de bir sabun fabrikasında çalışan baba Ercan Derin ile ev bütçesine gittiği temizlik işleriyle katkıda bulunan anne Hatice Derin, çocuklarının eğitim hayatına öncelik verdi.

Başarılı bir ilköğretim hayatı geçiren Ayşegül Derin, Seviye Belirleme Sınavı'nda da aynı başarıyı göstererek Çimentaş Anadolu Lisesi'nde eğitim hayatına devam etti. Bu yıl LYS'ye hazırlanan Ayşegül Derin'in okuma azmine komşuları da destek verdi. Uzun yıllar aynı mahallede Derin ailesinin komşuları, görmeyen genç kız için tüm ders kitaplarını
kendisine okudu. Engelliler Federasyonu'nun kendisine hediye ettiği dizüstü bilgisayar aracılığıyla Ayşegül, günde 8 saat sınav için hazırlandı.

Girdiği sınavda büyük başarı gösteren Ayşegül Derin, TS-1 türünde 475 puan, TS-2'de 483 puan aldı. Üniversiteye yerleşirken engellilere verilen ek puanla yaklaşık 500 puana ulaştı. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) bölümünde okumak isteyen genç kız, bu hayalini gerçekleştirebilmek için uzanacak yardım elini bekliyor.

Sınavı komşularının verdiği destekle kazandığını, benzer bir destekle hayalindeki üniversitede de okuyabileceğini söyleyen Ayşegül, "Komşularımızın bana desteği çok büyük. Görme engelliler için yeterli sesli kaynak olmadığı için birilerinin bana testleri ya da konuları okuması gerekiyordu. Komşularım da boş vakitlerinde bana kitap okudu. Günde 8 saat ders çalıştım. Başardım. Mutluyum. Destek verilirse çok daha başarılı olabilirim" dedi.

Boş zamanlarında kitap okumayı çok sevdiğini ancak bazen kaynak konusunda sıkıntı çektiğini belirten Ayşegül, "Kitap okumayı çok seviyorum. Özellikle psikoloji, felsefe ve tarih konularında okuyorum. Bir süre önce benim gibi görme engelli bir grup arkadaşımla Bostanlı'da ücretsiz aikido kursu almıştık. Ancak bu kursa Çimentaş Anadolu Lisesi'nin servisiyle gidip geliyorduk. Servisçimiz değişince bizim kurs da otomatikman bitti. Bir gün gitar çalmayı hayal ediyorum. Yeteneğim olduğunu biliyorum. Gitar alacak param olmadı. Gitar olsa da maddi nedenlerle kursa gidemeyecektim" dedi.

Ayşegül'ün kendisi gibi doğuştan görme engelli kardeşi Ramazan Derin ise, ablasıyla gurur duyduğunu belirterek, "Ablamla ben her zaman çok ders çalıştık. Çalışmaya da devam ediyoruz. Çünkü engelsiz bireylerle aramızdaki farkı kapatmak için daha çok efor sarf etmemiz gerekiyor. Ablamın başarısıyla gurur duyuyorum. Ben de ablam gibi psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünü okumak istiyorum" dedi.
 
BÜYÜKLERİ VE ARKADAŞLARI DERS VERDİ
* Sosyal Bilgiler Öğretmeni Fadime Aslan, Ayşegül'ü tarih ve coğrafya konularında ders çalıştırdı. Aslan, kimi zaman Ayşegül için sesli kitap okudu.
* Bilgisayar Mühendisi Numan Togrul, gece yarılarına kadar Ayşegül'ü matematik çalıştırdı.
* Sınıf Öğretmeni Hülya Şeker, Ayşegül'e test kitaplarını okudu, eksik olduğu konularda ders çalıştırdı.
* Hem mahalle komşusu hem de aynı okulda okuyan arkadaşı Filiz Bardakçı, Ayşegül'ü her gün okula götürüp getirdi, birlikte ders çalıştı. Aynı zamanda üniversite sınavlarına çalışan Bardakçı, derslerine ayıracağı zamanı arkadaşına ayırarak, başarılı olması için yardım etti.
* İl Kütüphanesi'ne gittiği sırada tanıştığı DEÜ Matematik Bölümü öğrencisi Ceren Bakırcı, 2 yıl boyunca Ayşegül için kar kış demeden haftanın 3 günü Menderes'ten geldi. Matematikte, eksik olduğu konularda yardım etmesinin yanı sıra felsefe, psikoloji, mantık, edebiyat derslerine yardımcı oldu.
* Felsefe grubu öğretmeni Özgür Öztürk, sınav stresi ve korkularını yenmesinde yardımcı oldu.
 
"ZEKİ VE HAFIZASI İYİ"
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Fadime Aslan, Ayşegül'ün çok zeki ve azimli olduğunu belirterek, "Biz yardım ettik. Ama asıl başarı onun. Çok iyi bir hafızası var. Bir konuyu ona bir kez okuyorum, ikincisini tekrar etmemi istemiyor. Anlatılanı, okunanı hemen anlıyor. Ayşegül, süper bir öğrenci, onunla gurur duyuyorum" dedi. Sınıf Öğretmeni Hülya Şeker ise Ayşegül'ün istenince her türlü engelin aşılacağının en güzel örneği olduğunu belirterek, "Onun başarı hikayesi herkese örnek olsun. Çok zeki bir çocuk. O istedi, herkes el birliğiyle destek oldu. Çok emek verdi, sonucunu aldı. Onun adına çok mutluyum" dedi.( Şirvan Bektaş/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gençlerin balon çılgınlığı
İnternet üzerinden örgütlenen üniversitelilerin Dilek Balonu Şenliği izdihama ...
Havalar serinliyor
Türkiye'yi günlerdir etkisi altına alan sıcaklar çarşambadan itibaren ...
Genelkurmay'ın sitesinde zorunlu değişiklik
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini ...
 
Talihsiz kıza mahkemeden müjde!
İzmir’de, kırmızı ışıkta geçen bir taksinin, içinde bulunduğu araca çarpması ...
Katil yosunun çaresi bulundu
Akdeniz ve Ege kıyılarında hızla yayılarak deniz içindeki bitki, balık ...
İzmir'de acı kaza: 1 ölü 4 yaralı
İzmir'in Konak ilçesindeki trafik kazasında bir kişi öldü, dört kişi yaralandı.
 
İzmir'in yaşlı vapurlarına ilginç çözüm
Karaburun’da bulunan balıkçılar Körfez’de taşımacılık yapan eski vapurları ...
Balon tüfeği saçması Elif'i öldürüyordu
Konak'ta denize konulan balonları vurmak için atış yapılan tüfekten çıkan ...
11 yıl sonra hizmete açıldı
Yapımı yılan hikayesine dönen liman viyadükleri, on yıl gecikmenin ardından ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva