HABERLER>GÜNCEL
31 Temmuz 2011 Pazar - 11:10

İzmir'in yaşlı vapurlarına ilginç çözüm

Karaburun’da bulunan balıkçılar Körfez’de taşımacılık yapan eski vapurları ve otobüslere talip oldu.

İzmir in yaşlı vapurlarına ilginç çözüm

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait 1951 yapımı İhsan Alyanak Vapuru’nun Körfez’de batmasının yankıları devam ederken yaşlı gemilerin akıbeti konusunda ilk çağrı Karaburunlu balıkçılardan geldi. Balıkçılar, batan vapur başta olmak üzere yolcu taşımada kullanılan eski gemilerin yapay resif olarak Karaburun açıklarına batırılmasını istedi. Balıkçılar ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin yaşlı otobüs filosuna da talip oldu

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

Karaburun İnecik Köyü’ne bağlı Kaynarpınar’da her yıl düzenlenen Karanfil Kokulu Kadınlar Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen ‘Kıyı Balıkçılığı ve Resifler’ konulu panelde aşırı avlanma nedeniyle kıyı balıkçılarının karşı karşıya kaldığı konulara değinildi. Etkinliğe, İzmir İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altan Lök, 360 Derece Araştırma Grubu Temsilcisi Ahmet Devran, Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, İnecik Su Ürünleri Koop. Başkanı Ali Furuncu ve Slow Fish Türkiye Gönüllüsü Müfit Çıkrıkçıoğlu, Slow Food Gönüllüsü Ayşenur Arslanoğlu, Teknesiyle Dünya turunu tamamlayan Karşıyakalı denizci Özkan Gülkaynak, Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, Mordoğan Belediye Başkanı Ahmet Çakır konuşmacı olarak katıldı.
 


Karaburun ve yöresindeki geleneksel el emeği göz nuru eserlerin sergilendiği ve geleneği yaşatmayı amaçlayan renkli etkinliğe Ak Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait’in yanı sıra İl Genel Meclis Üyesi İsmet Dutar, Gönül Ayaz, Prof. Dr. Mustafa Ünsal ve çok sayıda vatandaş ilgi gösterdi. Karaburunlu kadınların geçmişten geleceğe taşıdıkları üretimlerini inceleyen ziyaretçiler özenle yaşatılan geleneksel üretimlere hayran kaldı. Karanfil Kokulu Kadınlar Etkinliği için yıl boyu çalışan kadınlar geleneksel üretimlerini daha rahat bir ortamda yapabilmek ve pazarlayabilmek için protokol heyetinden destek istedi. İl Genel Meclis Başkanı Değirmenci ve Milletvekili Sait Karaburunlu kadınlar için ellerinden gelen desteği verecekleri taahhüdünde bulundu. Birbirinden renkli işlemelerin ve kıyafetlerin sergilendiği etkinlikte bölgede unutulmaya yüz tutmuş gelinlikler yörede yaşayan gönüllü kızlar tarafından sergilendi. Geleneksel gelinliğin yanı sıra çeyiz ürünleri de ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.
 


HEM VAPURLARI HEM DE OTOBÜSLERİ BATIRALIM
İki gün süren etkinliğin ilk gününde yöre halkı için çok önemli olan kıyı balıkçılığı özel bir panelle ele alındı. Panelin en ilginç konuşmalarından birini Slow Fish Hareketi Temsilcisi Müfit Çıkrıkçıoğlu yaptı. İzmir’in gündemine oturan gemi kazasına gönderme yapan Çıkrıkçıoğlu, başta sulara gömülen 60 yaşındaki İhsan Alyanak olmak üzere Büyükşehir Belediyesi’nin deniz taşımacılığında kullandığı tüm eski gemilerin yapay resif amaçlı olarak Karaburun açıklarına batırılması gerektiğini savundu. Gırgır ve troller tarafından bölgedeki deniz yapısının bozulduğunu, balık sayısının azaldığını savunan Çıkrıkçıoğlu, yerel yönetimlerin en önemli geçim kaynağı balıkçılık olan bu bölgeye ilgi göstermesi, balıkların rahatlıkla üreyip çoğalabileceği resif alanlarının desteklemesi gerektiğini söyledi. Çıkrıkçıoğlu ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin yaşlı otobüs filosunun da Karaburun bölgesine batırılabileceğini belirterek, “Aziz Başkan’a buradan çağrıda bulunuyorum. İzmir genelinde üretici kesime sağladığı desteğin benzerini burada kıyı balıkçılarından esirgemesin. Hem denizlerdeki balık popülasyonunun arttırılması hem de küçük balıkçıların yaşamlarını sürdürebilmesi için yapay resif şart. Ayrıca bu uygulama bölgenin doğal dalış merkezi olması konusunda da cazibe yaratır.” dedi.
 
ÖNEMLİ OLAN KORUMAK
Çevre ve sağlık bilincinin kültürün içine girdiği andan itibaren kalıcı olabileceğini ifade eden Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altan Lök, canlıların yaşam alanlarının her geçen gün kaybolduğunu belirtti. Denizlerin doldurulduğunu, kirletildiğini ve hor kullanıldığını anlatan Lök, Mordoğan, Ürkmez, Seferihisar ve Selçuk’ta yapay resif alanları yaptıklarını dikle getirdi. Önemli olanın resifleri yapmak değil onları korumak olduğunu da söyleyen Lök, “Urla’da yaptığımız resiflere daha altı ay dolmadan dinamit attılar. Bir de üstüne ‘Bu hocanın yaptığı yerde iyi balık oluyor’ dediler. Bu alanların da yapıldıktan sonra korunması gerekiyor. Dinamit ve patlayıcılar sadece balıklara değil doğaya da zarar veriyor” diye konuştu. Lök ayrıca, denizlerin kirlenme oranında yüzde 94 ile karasal faktörlerin ön plana çıktığını ifade etti.
 
DESTEĞE HAZIRIZ
Karanfil Kokulu Kadınlar Etkinliği’nde çevre bilinci ile ilgili konuların işlenmesinin kendisini çok mutlu ettiğini ifade eden İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, yörede gelenek ve görenekleri yaşatma çalışan kadınlara ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi. Kadınların hazırlayacağı İZKA projesine de destek arayacaklarını anlatan Değirmenci, karanfil kokulu kadınların eşlerinin balıkçılıkla uğraştığını da söylerken desteklenmeleri gerektiğini vurguladı. İl Özel İdare’sinin yetkisinde olan deniz yüzeyi kiralama işini yeni yasa ile Tarım Bakanlığı’na verildiğini aktaran Değirmenci, deniz yüzeyini yıllarca neden aynı fiyattan kiraya verdik diye hakkımızda inceleme başlattılar. Artık bizim de bu konularda yetkiler elimizden alınmaya çalışılıyor. Biz bölgede yapılacak olan çalışmalara destek vermeye hazırız” dedi.
 
TURİZM VURGUSU
Panelde konuşan Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa belediyelerin gelirlerinin düştüğünü söylerken Mordoğan Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise resif olarak kullanılan bir uçağı denize indirmek için bir yıl uğraştığını ve kaynağı çok zor bulduğunu dile getirdi. Vatandaşların yogun ilgi gösterdiği etkinlikte Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı da bölgede yapılacak yapay resiflerin turizmi canlandıracağının dile getirdi. , İnecik Su Ürünleri Koop. Başkanı Ali Furuncu da yapay resiflerin denize kurulması konusunu hükümetin yatırım programına alınmasını istedi. Ayrıca 360 Derece Temsilcisi Ahmet Devran, Slow Food Slow Food Gönüllüsü Ayşenur Arslanoğlu ve Dünyayı teknesiyle dolaşan Özkan Gülkaynak konuşma yaptı.
 
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
:) 31 Temmuz 2011 Pazar 13:27

Sayın Aziz Kocaoğlu. Sizi tanıdığım için hiç sanmıyorum ama bu haberden sonra az da olsa yüzünüzün kızarması gerekmiyormu? Kaç yıldır o koltuktasınız yani ne diyeyim...

Yorumu oyla      17      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balon tüfeği saçması Elif'i öldürüyordu
Konak'ta denize konulan balonları vurmak için atış yapılan tüfekten çıkan ...
11 yıl sonra hizmete açıldı
Yapımı yılan hikayesine dönen liman viyadükleri, on yıl gecikmenin ardından ...
‘Huzurla, gururla ve yarına güvenerek…’
Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkan Vekilliğine atanan Orgeneral ...
 
Torbalı'da öğretmenin sır intiharı
Torbalı’da ticaret meslek lisesi öğretmeni, henüz bilinmeyen bir nedenle ...
Motorlarını kadına şiddete karşı sürdüler
Karşıyaka Belediyesi ile İzmir Motor Grubu işbirliğiyle düzenlenen İzmir ...
Ege Sağlık’ta kaçak yapı operasyonu
Kaçak kat ve ruhsatsız ek yapılar nedeniyle, Konak Belediyesi tarafından ...
 
Bayraklı'da trafik kazası: 1 ölü
Bayraklı'da meydana gelen trafik kazasında bir kişi öldü, bir kişi yaralandı.
Yeni kuvvet komutanları kimler olacak?
Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görevi bırakmasının ardından ...
Hakkari ve Maraş'ta hain saldırı: 2 şehit
Hakkari ve Kahramanmaraş’ta teröristler tarafından askeri araçlara düzenlenen ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva