HABERLER>POLİTİKA
1 Aralık 2014 Pazartesi - 15:34

Kılıçdaroğlu’ndan önseçim sözü ve iş dünyasına ‘temiz siyaset’ çağrısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ESİAD üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, Anayasa Mahkemesi'nin seçim barajını iptal etmesi halinde demokrasinin kazançlı çıkacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, milletvekili seçimlerinde adayların yüzde 85'ini ön seçim ile belirleyeceklerini söyledi. Yolsuzlukların adeta kanıksandığını dile getiren Kılıçdaroğlu, İzmir iş dünyasını temiz siyasete sahip çıkmaya çağırdı.

Kılıçdaroğlu’ndan önseçim sözü ve iş dünyasına ‘temiz siyaset’ çağrısı

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (ESİAD) konuğu olarak İzmir iş dünyası ile buluştu.

- KILIÇDAROĞLU ÖRGÜTE HANGİ MESAJLARI VERDİ?...

- ÜMİT YALDIZ YAZDI: ÖNSEÇİMDEN KİM/NE ÇIKAR?...



İzmir Hilton Oteli'ndeki toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin seçim barajını düzenleyen yasayı iptal etmesi halinde demokrasinin kazançlı çıkacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, TÜSİAD'ın raporuna göre yolsuzlukların adeta kanıksandığını belirterek, iş dünyasına temiz siyasete sahip çıkma çağrısında bulundu.

Kılıçdaoğlu, "Seçim barajının yüksek olduğunu defalarca söyledim. Seçim barajını indiren kanun teklifi hazırlanması için arkadaşlarıma talimat verdim. İki teklif verdik. Biri yüzde 3, diğeri 5... Seçim barajını indirdiğimiz zaman en azından adaletin temsilini parlamentoda sağlamış oluruz. Yüzde 10 seçim barajını getiren 12 Eylül askeri yönetimi. Eğer ülkede gerçek anlamda demokrasi istiyorsanız 12 Eylül'deki yasaların tamamını değiştirelim. Ama iktidar kabul etmedi. Anayasa Mahkemesi iptal kararı alırsa tabi saygı duyacağız. Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile demokrasi kazançlı çıkacaktır" dedi.

'HANGİ PARTİDE DEMOKRASİ VAR?'
CHP olarak ön seçim yapmak için tüzüklerini değiştirdiklerini belirten Kılıçdaroğlu, milletvekili adaylarının yüzde 85'ini ön seçim ile belirleyeceklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu, "İzmir'de de ön seçim yapacağız. Bu kadar basit! Her delegenin oyunu kullanırken, seçeceği milletvekili adayının bilgisine, birikimine, sosyal yapısına, Türkiye’yi, İzmir'i parlamentoda temsil edip edemeyeceğine dikkat etmesini istiyoruz. CHP içinde demokrasi deniyor. Gerçekten merak ediyorum. CHP dışında hangi partide demokrasi var ki? Buradan bizim tamamen demokrasiyi sağladığımız anlaşılmasın. Ancak son seçimde 27'nin üstünde ilde ön seçim yaptık. Bazı yerlerde belediye başkanlarını seçerken sandığı sokağın ortasına koyduk" şeklinde konuştu.

2015 seçimlerinde kadın ağırlıklı çalışma yapacaklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, kadın kollarının her eve girmesini sağlayacaklarını söyledi. Yeni seçim projelerinin olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Vatandaşın içine girdiği borç batağından kurtarmak için bir projemiz var. Aile Sigortası'nı biraz daha olgunlaştırıyoruz. Çocuklarla ilgili projemiz olacak. Az ama toplumun geniş kesimlerine hitap eden projelerle halkın önüne çıkacağız" dedi.
 
Kadınlara yüzde 33'lük cinsiyet kotası uyguladıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, bu hakka kadınların sahip çıkmasını istedi.



TEMİZ SİYASET ÇAĞRISI
İşadamlarına temiz siyasete sahip çıkma çağrısı yapan Kılıçdaroğlu, "Tek bir şey istiyorum sizden. Sadece düşünün. Türkiye buna layık mı, değil mi? Biz aslında çok güçlü, kaynakları zengin bir ülkeyiz. 27 yılım para, maliye işlerinde geçti. Eksik olan temiz siyaset. Siyasi ahlak üzerine hepimizin düşünmesi gerekiyor. Plan ve Bütçe Komisyonu'nun yanı sıra Kesin Hesap Komisyonu kurulsun. Başkanı da ana muhalefet partisinden olsun. Bir iktidar korkmuyorsa bir sorun olmaz. Ama bunu getirmiyor, çekiniyorsa, Sayıştay’ın denetim yapmasını engelliyorsa yolsuzlukları engellemeyiz" diye konuştu.
 
Büyüme oranlarını eleştiren Kılıçdaroğlu, "Büyüme trendimiz Türkiye'nin büyüklüğüne yakışmıyor. Yüzde 3.5 oranında büyüme ile Türkiye işsizlik sorunu çözemez. Türkiye'nin bir numaralı sorunu işsizlik... Çözüm yolu da üretim. Büyümeye nitelik kazandırmak zorundayız. Üreteceğiz ama neyi üreteceğiz? Bir işadamı çip üretecek. Ben Başbakan olsaydım, gözü kapalı 1 milyar dolar destek verirdim. Katmadeğerli ürün üretmezseniz bilgi toplumu olamazsınız. Bilgiyi üniversiteler üretecek. Ama özgür ve özerk değilse, yeterli kaynak ayrılmıyorsa hangi bilgiyi nasıl üretecek?" dedi.

'ORTAÇAĞIN GERİSİNDEYİZ'
Türkiye'nin kendisinin anladığı anlamda bir demokrasiyi yaşamadığını belirten Kılıçdaroğlu, sandığa gidip oy kullanmanın demokrasi olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Demokrasi sıcak siyasetin müdahale edemeyeceği alanların genişletilmesidir. Örneğin ESİAD özgürcü düşünecek, çözümleri dile getirecek. Üniversiteler, BDDK gibi bağımsız olması gereken kurumlarda 'işi erbanına değil partiliye verelim' derseniz o zaman yine olmaz. Emin olun Ortaçağ'da bile demokrasi böyle tanımlanmamıştır. Biz Ortaçağ'ın bile gerisindeyiz" şeklinde konuştu.

Karma eğitimin kaldırılmasıyla ilgili endişeleri dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bizi illa Ortadoğu ülkesi haline getirmek istiyorlar. Biz karşı çıkarız da umarım toplumun büyük kısmı karşı çıkar. Eğitim çok önemli. Bir toplumu yok etmek istiyorsanız eğitim sistemi ile oynarsınız. Osmanlı'nın nasıl battığını, iktidardakilerin oturup bakması lazım" diye konuştu.

'YOLSUZLUKLARI ADETA KANIKSADIK'
İş dünyasının hukukun yetersizliğini söylemesinin bile vatana ihanet ile suçlandığını savunan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Oysa dile getirilen evrensel kural. Dünyanın neresine giderseniz gidin hukukun üstünlüğü temel kuraldır. Herhangi bir işadamı farklı konuştuğu zaman hükümet ertesi gün rahatsız olup kapısına 7 müfettiş gönderiyorsa orada demokrasiden söz edemeyiz. Diktanın çeşitli kollarıdır onlar. Bizim demokrasi ve özgürlüğe ihtiyacımız var. Mecliste bir yasa tasarısı var. Hükümet sizi beğenmiyor. Makul şüpheye dayanarak sizin malınıza el koyacak, cezaevine atacak. Sizin avukatınız bile neden içeri atıldığınızı öğrenemeyecek. Böylesine bir müdahale acıdır. Biz isterdik ki buna toplumun değişik kesimleri itiraz etsin isterdik. Emin olun itiraz gelmedi. Yolsuzlukları adeta kanıksadık. 'Çalıyor ama iş de yapıyor'. Hem çalmasın hem iş yapsın."

'İZMİR BÜYÜKŞEHİR BAŞARILI'
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iktidarın bütün engellemelerine karşın Ankara ve İstanbul'dan çok daha başarılı hizmet verdiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Kuşkusuz projelerde gecikme olabilir. Kentsel dönüşümle ilgili Bakanlar Kurulu, 2.5 yıl Kocaoğlu'nun başvurusuna yanıt vermedi. Devletin İzmir için harcadığı yatırım miktarından daha fazlasını İzmir Büyükşehir yapıyor. Kaynakların hepsini yerinde kullanıyor" diye konuştu.
CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Türkiye ekonomisinin koşmaya çalıştığını ama koşamadığını belirterek, "Kaynağımız var koşmaya çalışıyoruz. Koşamıyoruz, damarlarımız tıkanmış. Yüzde 3 büyüme, yüzde 12 işsizlik gibi refah üretmeyen yapıdan çıkmamız gerekiyor" dedi.



'YATIRIMLAR ÇEKİŞMENİN DIŞINDA KALSIN'
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, iş dünyası temsilcileri olarak İzmir'deki yatırımların siyasi çekişmelerin dışında kalmasını istedi. Güçlü, "Bazı altyapı yatırımları konusundaki bürokratik gecikme ve tıkanmalar, kentimiz gündeminin sıkışmasına yol açıyor. Biz bu yatırımların bilimsel bir temelde değerlendirilmesi konusunda uzlaştırıcı bir tavır sergilemek gayretindeyiz. Çözüm siyasi hareketlerden daha çok kente kazanç sağlayacak" diye konuştu.

Güçlü, "Türkiye yüzde 3'ler oranındaki bir büyüme oranına razı olamaz. Türkiye hem büyüme oranını artırmak hem de büyümesine nitelik kazandırmak zorundadır. Büyümenin dinamiği yatırımdır. Demokrasi ve hukuk standardının tartışılabilir olduğu ortamda sürdürülebilir bir büyüme temposu imkansızdır. Devleti en üst kademeleri dahil herkesin şikayet ettiği bir hukuk düzeninde yatırımlar için bir iklimden nasıl söz edilebilecektir?" dedi.

YOLSUZLUĞA DİKKAT
Yatırım ortamı bakımından şeffaflık ve temiz iş ortamı yine büyük önem taşıdığını ifade eden Güçlü, TÜSİAD'ın geçen yılki yolsuzluk raporuna işaret etti. Güçlü, "En kötüsü yolsuzluk ve hukuksuzlukların kanıksanması yolunda yaygın bir tutumun varlığını tespit olmuştur" diye konuştu.

İstanbul'un ölçüsüz ve altyapısıyla uyumsuz büyümesinin, Türkiye'nin gözbebeği olan bu kenti adeta kilitlediğini ifade eden Güçlü, İzmir'in yeni serbest bölge ve teknoparklarla gelişmesi üzerinde durdu.



Öte yandan 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde AK Parti'nin İzmir'deki büyükşehir belediye başkan adayı olan ESİAD ve TÜSAİD üyesi Taha Aksoy'un da Kılıçdaroğlu'nun katıldığı toplantıyı takip etmesi dikkat çekti. Kentte 2005 yılında yapılan Universiade ve 2013 yazında Mersin'de yapılan Akdeniz Oyunları'nda aktif görev alarak çalışmalarıyla kamuoyunda büyük takdir toplayan Aksoy Kılıçdaroğlu'nun mesajlarını dikkatle dinledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 2 Aralık 2014 Salı 09:53

CHP vizyonu yüksek,analitik düşünen,çalışkan,Türkiye sevdalısı gençleri partiye kazandırması gerekir.Aksi takdirde CHP hep ikinci ligde oynar.

Yorumu oyla      16      6  
önce 2 Aralık 2014 Salı 08:28

sen önce onu İzmirdekilere söyle

Yorumu oyla      14      6  
Sonsoz 2 Aralık 2014 Salı 01:05

gercek chp olmadikca ne soylesen inandiramiyorsûn

Yorumu oyla      14      6  
zorbey 1 Aralık 2014 Pazartesi 22:53

zor..işin..zorr. kılıçlar çekild,i gerçekçi ol atamın izinde ol chp başkanı..izmirde degil..tüm türkiyede..ATAMIN İZİNDEYİZZZ.....

Yorumu oyla      16      8  
abooo 1 Aralık 2014 Pazartesi 21:30

perşembenin gelişi ÇARŞAMBADAN bellidir

Yorumu oyla      18      6  
AMERİKALI 1 Aralık 2014 Pazartesi 21:29

lafa bakılmaz icraata bakılır

Yorumu oyla      23      7  
1 Aralık 2014 Pazartesi 21:10

Temiz siyaset mi...bir gece de belediye başkan aday ları değisti sonra meclis üye listeleri değişti sonra ekmeleddine takıldık mhp den medet bekledik medet hu

Yorumu oyla      28      6  
silom 1 Aralık 2014 Pazartesi 20:52

İzmir 2015 ve diğer seçimlerde yine sizin elinizi kıpırtatmasanız kazanırsınız. Akp il boşş

Yorumu oyla      15      7  
Mustafa BAYRAM 1 Aralık 2014 Pazartesi 17:18

İşverenlere de rakı içmeyin uyarısında bulunsaydın ya..

Yorumu oyla      27      6  
Seçmen 1 Aralık 2014 Pazartesi 16:26

2014 yerel seçimlerinde de aday belirlenmesi konusunda bir şeyler yapıldı, sonunda adaylar yine dayatmayla tespit edildi. Gereği yapılmadığı müddetçe söylenenler boş laftır.

Yorumu oyla      39      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
IŞİD sorusu: Açıklamayı neden TSK yapmadı?
Suruç hafta sonu, HDP'nin gündeme getirdiği "IŞİD Kobani'ye, Türkiye topraklarından ...
AYM’den flaş seçim barajı açıklaması
Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, Türkiye gündemine bomba gibi dülen seçim ...
CHP’li Türeli’den üç bakana maden ocağı sorusu
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı ...
 
CHP İzmir’de olaylı kongre sonrası istifa şoku!
Olağanüstü kongre kararının ardından yeni ilçe başkanı ve yönetimi seçen ...
Ve Vladimir Putin Başkent’te: İlk durak…
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Ankara’ya geldi. İki ülkenin ...
Kılıçdaroğlu’ndan örgüte mesaj yağmuru: Rakı, militan ve ajan çıkışı!
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu partilileri uyardı önemli mesajlar verdi. ...
 
'Bugün Altı Ok'u İşçi Partisi taşımaktadır'
İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Emekli Albay Hasan Atilla Uğur Ödemiş’te, ...
Sürpriz görüşme: Erdoğan Mirzabeyoğlu’yla ne konuştu?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün İstanbul'da resmi programında olmadığı halde, ...
İmralı raporu: 6 maddelik eylem planı
Abdullah Öcalan’ın cumartesi günü DTK Eşgenel Başkanı, eski DEP milletvekili ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva