HABERLER>POLİTİKA
1 Aralık 2014 Pazartesi - 12:10

İmralı raporu: 6 maddelik eylem planı

Abdullah Öcalan’ın cumartesi günü DTK Eşgenel Başkanı, eski DEP milletvekili Hatip Dicle’nin katılımıyla genişleyen HDP İmralı Heyeti ziyaretinde çarpıcı detaylar bulunuyor.

İmralı raporu: 6 maddelik eylem planı

“Perşembe” Devlet Heyeti ile görüşen ardından da HDP heyetiyle buluşan Öcalan, HDP aracılığıyla sürece ilişkin şartını “Size de verdiğim taslak pratikleşmeden, kamu düzeni ya da benzer gerekçelerle bizden başka adımlar atmamız beklenilmesin” sözleriyle açıkladı.
 
Görüşme Öcalan’ın, Kürt Sorunu’nun çözümü amacıyla başlatılan temasların parçası olarak en son 1993 yılında Lübnan’da buluştuğu Hatip Dicle’yle kucaklaşmasıyla başladı. Öcalan’ın, Dicle’yi “Seni yıllar sonra, üstelik bir kez daha barışı inşa etmek amacıyla görmek çok güzel ve anlamlı Hatip. KCK tutuklamaları ve sivil siyasetimize yönelik imha hareketinin bir parçası olarak, seni de yok etmek istediler, başaramadılar. Sen mücadelemize adanmışlığın sembol isimlerinden birisin” sözleriyle övdüğü öğrenildi. Hatip Dicle de 21 yılın ardından gerçekleşen buluşmadan duyduğu mutluluğu aktardı, DTK çatısı altında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
 
HÜKÜMET FIRSATÇILIK YAPIYOR
Öcalan, Dicle ile sohbetinin ardından sürece ilişkin değerlendirmelerine geçti. Sürecin başından beri güven arttırıcı adımlar attığını ancak Ak Parti hükümetinin atılan adımlara aynı düzeyde ve ciddiyette karşılık vermediğini savunan Öcalan’ın “Sürecin bundan sonraki tüm aşamalarında yasal güvence elzemdir, olmazsa olmazımızdır. Ancak bunların sağlanması halinde barış ve demokrasiye ulaşılır. Yasal güvence olmaksızın yaptığım çağrılara bağlı olarak atılan adımların sonuçları ortada” dediği ifade edildi.
 
4 ANA BAŞLIKTA 6 SAYFALIK BİR TASLAK
Öcalan, HDH heyetine 4 ana başlıktan oluşan ve altı sayfalık taslak bir metin teslim etti. Edinilen bilgilere göre Öcalan “Yöntem” adını verdiği ve 9 maddeden oluşan ilk başlıkta, “Sürecin tüm aşamalarının belgeli hale getirilmesi, eylemsizlik halinin doğru tanımlanması, varılan mutabakatların imzayla kayıt altına alınması” vurgusu yapıyor. Öcalan ikinci başlıkta ve 11 maddede Kürt Sorunu’nun tarihsel çözümlemesini yapıyor; sorunun çözümünün, barış ve demokrasiye bağlı olarak gerçekleşmesi gerektiği belirtiyor.
 
6 MADDELİK EYLEM PLANI
Öcalan, üçüncü başlık altında sürecin temel gündem maddelerini 40 başlık altında özetliyor. Aralarında “Demokratik siyaset, kimlik, vatandaşlık, kültürel çoğulculuk ve TBMM’de kurulacak komisyon aracılığıyla hakikatlerle yüzleşme pratiği” başlıklarında düşüncelerini aktarıyor. Öcalan “Eylem Planı” başlıklı bölümde 6 maddelik bir içerik veriyor. HDP kaynaklarından edinilen bilgilere göre eylem planı, Kandil ile hükümet ve devlet heyetleriyle yapılan görüşmelerin ardından kamuoyuna açıklanması kararlaştırıldı. İLK
 
MADDE YASAL GÜVENCE
Hürriyet’in edindiği bilgiye göre Eylem Planı’nın ilk maddesinde ise “Sürecin tüm aşamaları için yasal güvence” şartı bulunuyor. Bu güvencenin sağlanmasıyla eşzamanlı olarak müzakerelerin başlayacağı belirtiliyor. “Öcalan’ın ‘tahkim edilmiş ateşkes’ tanımıyla kavramlaştırdığı bölgedeki kamu güvenliğinin karşılıklı olarak sağlanması, PKK’nın Türkiye’ye karşı silahı bir mücadele aracı olmaktan çıkarttığı kararını alması, dağdan inişlerin başlamasıyla birlikte Türkiye’ye geri dönüşlerin sağlanması ve son madde olarak demokratik siyaset kanallarının açılması” maddeleri bulunuyor.
 
SEÇİMLERE PARTİ OLARAK GİRİN MESAJI
Öte yandan Öcalan’ın HDP heyetiyle yaptığı görüşmede “Sizinle paylaştığım bu taslak metinin yaşama geçmesi halinde 4- 5 ay içinde sonuç alırız. Bu taslak metin aynı zamanda bir program niteliği taşıyor. Seçimlere HDP’nin parti olarak girmesine yönelik hazırlıkları bu doğrultuda geliştirilmeli. Bu programın önünde hiçbir seçim barajı duramaz” mesajı verdi. Öcalan’ın CHP’nin sürece ilişkin yaklaşımına atıfla da “Kemalizm yorumlamalarına itiraz ettiği, fırsat verilmesi halinde çözümleme yapma isteğinde olduğu” belirtiliyor. (Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu İzmir’i örnek gösterdi, 4 yıl süre istedi!
CHP Genel Merkezi tarafından İzmir’de düzenlenen Ege Bölgesi İlleri Koordinasyon ...
CHP Urla Seyfettin Şen'e emanet
CHP Urla İlçe Başkanlığı’nda yaşanan istifaların ardından, CHP Genel Merkezi ...
Tarhan’dan CHP’ye ‘MİT’ eleştirisi
Anadolu Partisi Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan, "Ülkemizin geleceği ...
 
Davutoğlu: Yayın yasağını biz talep etmedik!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 4 eski bakana Meclis soruşturmasıyla ilgili ...
Yıldırım'dan 'fıtrat' savunma: 'Lafla olmaz' dedi ve...
Özel Danışman ve İzmir Milletvekili Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ...
Demirtaş iddialı: IŞİD Türkiye’den saldırdı
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, IŞİD’in Türkiye topraklarını ...
 
Çarpıcı ‘Ak Saray’ anketi: Halk ne diyor?
Metropoll'ün yaptığı araştırmaya göre, AK Parti’ye oy veren seçmenin de ...
‘Baraj’ kapakları açıldı: 2015’te uygulanır mı?
AYM’nin yüzde 10 seçim barajıyla ilgili kararını üç hafta içinde vereceğini ...
Türker: Türkiye 4 yıl içinde bölünebilir
Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, DSP İzmir İl Başkanlığı'nın ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva