HABERLER>SAĞLIK
20 Ekim 2010 Çarşamba - 00:00

Kemoterapinin yan etkilerini azaltıyor

  Kanserli hücrelerin çoğalmasını engellemeye yönelik ''hücre tedavi'' yöntemiyle kemoterapinin hasta üzerinde bıraktığı olumsuz yan etkilerin azalacağı belirtildi.’

Kemoterapinin yan etkilerini azaltıyor

 
Kanserli hücrelerin çoğalmasını engellemeye yönelik ''hücre tedavi'' yöntemiyle kemoterapinin hasta üzerinde bıraktığı olumsuz yan etkilerin azalacağı belirtildi.’
 
İSTANBUL - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji öğretim üyesi Prof. Dr. Nil Molinas Mandel yöntemi, ''Elektrik düğmesini kapatır gibi düşünülmesi gereken, tek tek kanserli hücrelerin çoğalmasını engellemeye yönelik bir uygulama'' olarak nitelendirdi.
 
Akciğer kanserine karşı geliştirilen ''hücre tedavi'' yöntemiyle sadece hastalıklı hücrelerin tedavi edileceğini ifade eden Mendel, tedavinin olumlu sonuç vermesinin kişinin iradesine ve iyileşme isteğine de bağlı olduğunu söyledi.
 
Kemoterapi seanslarına başlamadan önce birey üzerinde belirli ilaç takviyeleri yaptıklarını söyleyen Mandel, böylece kemoterapinin yol açtığı baş dönmesi, mide bulantısı ve benzeri fiziksel etkilerin azaltılmasının önerilen ilaçların kullanımı ile giderilebileceğini belirtti.
 
Tıbbın her geçen gün gelişim gösterdiğini, kanser tedavisinde çok daha ile bir aşamaya gelineceğini ifade eden Prof. Dr. Mandel, şunları söyledi:
 
''Akciğer kanseri tedavi sürecinde oluşabilecek yan etkilerin azaltılması konusunda, hastalara uygulayabileceğimiz yeni yöntemler geliştirdik. Akciğer kanserinde, sadece hücre tipiyle birtakım hedefli tedavilerin artı sonuçlarını aldık. Akciğer kanserlerinin bir kısmında kemoterapi ile birlikte hedefe yönelik tedaviler de kullanılacaktır. Hedefli tedavi deyince, kanserli hücre özelliklerine göre hücrenin büyümesini çoğalmasını tetikleyen birtakım bulgular var. Bu bulguları baskılayan, bunu hücreye bölünme ve çoğalma sinyalini veren mekanizmayı durduran ilaçlar ortaya çıktı. Akciğer kanserine karşı geliştirilen hücre tedavi yöntemiyle kemoterapinin olumsuz yan etkileri azalacak. Tek tek kanserli hücrelerin çoğalmasını engellemeye yönelik bir uygulama. Tıpkı elektrik düğmesini kapatır gibi tek tek hücrenin büyümesini, çoğalmasını durduran ilaçlar kullanılacak. Bölgesel değil, sadece hasta hücrelere uygulanabilecek bir tedavi yöntemidir. Bu ilaçların kullanımından sonra hasta hücreler çoğalmıyor, sağlıklı hücreler ortaya çıkıyor. Sonuç olarak kemoterepinin etkilediği büyük alandaki canlı hücre de yok olmayacak.''
 
SİGARA, RİSKİ YÜZDE YÜZ ARTIRIYOR
Akciğer kanserinin bilinen ve kanıtlanan en belirgin nedeninin sigara olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mandel, dünya çapında sigara içiminin yoğun olduğu toplumlarda kanser oranının da daha yüksek olduğunu ifade etti.
 
Türkiye'de sigara içme oranının dünya istatistiklerine göre artış gösterdiğini belirten Mandel, ''Özellikle gençleri sigara alışkanlığından uzak tutmaya çalışmak, gençleri temiz havada yaşamaya alıştırmak akciğer kanserinin önüne geçecektir. Sigara, akciğer kanseri olma riskini yüzde yüz artırıyor. Günümüzde belirli ölçülerde çevresel önlemler alınıyor. Egzozlara ve bacalara takılan filtreler çevresel önlemlerin başında gelmektedir'' diye konuştu.
 
Akciğer kanserinin, kadınlarda da artan sıklıkla görüldüğünü anlatan Mandel, bu kanser türünün, sigara etkeni, hava kirliliği ve beslenme alışkanlığı sebepleriyle nüksedebileceğini söyledi.
 
Kansere yakalanmamak için bireysel önlemlerin hayat kurtaracağını söyleyen Prof. Mandel, ''Kanserin sebebi bilinir ve o sebebi ortadan kaldıracak şekilde yaklaşım yapılabilirse, asıl başarı elde edilmiş olur. Tedaviden ziyade, yakalanmamak daha önemlidir. Sigara içmemenin yanında sigara içenlerden de uzak durmak gerekir. Akciğer kanseri hastaları için temiz havanın solunması çok önemlidir. Pasif içicilik dahi kişinin akciğer kanserine yakalanma riskini artırıyor'' şeklinde konuştu.
 
DÜZENLİ İLAÇ KULLANIMI ÖNEMLİ
Akciğer kanserinin yeni tedavi yöntemine ilişkin bilgi veren Toronto Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. David George Warr ise akciğer kanserinde kemoterapinin fiziksel etkilerini önlemek ve tedaviden olumlu sonuç alınabilmesi için tedavi sürecinde verilen ilaçların düzenli kullanılması gerektiğini bildirdi.
 
Kemoterapi sürecinde vücuttaki yan etkileri azaltmak için bulantıya karşı (antiemetik) ilaçların kullanılması gerektiğini söyleyen Warr, ''Kemoterapi sonrası uykusuzluk ve şeker hastalığı olan hastalarda kan şekeri oranının yüksek olması, bulantı hissi sonuçlarını doğuruyor. Tedavi sürecinde verilen ilaçların kombine bir şekilde kullanımı yan etkileri azaltıyor. Hücre tedavi yöntemi de kemoterapinin yan etkilerini bu ilaçlarla birlikte yok edecektir'' diye konuştu.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eczacılardan meyan kökü balı uyarısı
Birçok hastalığa iyi gelen ve ilaç endüstrisinde de sıkça kullanılan ...
Gripte rahatlatan açıklama
Baş ağrısı daha çok kadınları etkiliyor
Baş ağrısı nedeniyle yılda 10 milyondan fazla insan doktora veya acil ...
 
Yeşil kartlıya ’‘özelden’’ yoğun bakım hizmeti
Yeşil kartlı hastalar, 112 Komuta Kontrol Merkezi tarafından belgelendirilmesi ...
İzmir’’de ’‘nefesini ölçtür’’ kampanyası
Türk Toraks Derneğinin, 14 Ekim Dünya Nefes Ölçüm Günü'nde düzenleyeceği ...
Hemşirelik Sempozyumu sona erdi
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenen ’“1. ...
 
Aliağa sağlıklı olsun diye’…
20 Eylül’’den bu yana Aliağa’’nın köylerinde sağlık taraması yapan İzmir ...
Sağlık çalışanlarının kabusu: İğne batması
Prof. Dr. Boydak "Bu tip yaralanmaları azaltmakta kullanılacak en etkili ...
İlk çocuk damar cerrahi servisi İzmir’’de’…
Dr. Behçet Uz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’’ne ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva