HABERLER>SAĞLIK
19 Ekim 2010 Salı - 00:00

Gripte rahatlatan açıklama

Gripte rahatlatan açıklama

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, bu kış normal grip vakaları görülmesinin beklendiğini, salgın ihtimalinin bulunmadığını bildirdi.
 
ANKARA - Türk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) tarafından Sağlık Bakanlığı’’ndan da katılımcılarla birlikte düzenlenen İnfluenza Çalıştayı sonrasında açıklama yapıldı.
 
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, geçen yılki domuz gribi salgınında 656 vatandaşın hayatını kaybettiğini, koruyucu önlemlerin alınması sayesinde daha fazla ölüm meydana gelmesinin önüne geçildiğini söyledi.
 
Söz konusu pandeminin (salgın) beklenenden hafif geçmesinin ''sevindirici'' olduğunu ifade eden Buzgan, ''Önümüzdeki süreçte mevsimsel grip vakaları bekliyoruz, bir salgın ihtimali görülmüyor'' dedi.
 
Buzgan, gribe karşı risk grubundakilerin aşılanması önerisini de dile getirdi ve risk grubundakiler için grip aşısının ücretsiz olduğunu anımsattı.
 
Bakanlığın stoklarında 3 milyon doz domuz gribi aşısı bulunduğunu kaydeden Buzgan, ’‘'Bunlar uzun vadeli bir sigorta gibi. Virüste bir değişiklik olursa ve yeni bir pandemi ortaya çıkarsa bu aşıları yeni aşılarla değiştireceğiz'' diye konuştu.
 
''GEÇEN YILKİ VİRÜS, ARTIK NORMAL BİR VİRÜS''
EKMUD Başkanı Prof. Dr. Haluk Vahaboğlu da geçen yılki domuz gribi salgınında görülen virüsün yeni bir tip olduğu ve buna karşı kişilerde bağışıklık oluşmadığı için çekinceyle yaklaşıldığını, ancak aradan geçen sürede çok sayıda kişinin bu virüsle karşılaştığı ve bağışıklık geliştirdiği için artık tehlike bulunmadığını anlattı.
 
Geçen yılki domuz gribi virüsünün bu yıl artık normal bir influenza virüsü olduğuna işaret eden Vahaboğlu, ''Ancak geçen yıl hastalanmayanlar ve bu virüsle karşılaşmayanlar için hala bir tehlike var. Geçen yıl bu virüsle hastalanmayanlar ve risk grubundakiler buna karşı aşılanmalıdır'' ifadesini kullandı.
 
Vahaboğlu, toplumdaki bireylerin yaklaşık yüzde 30-40'ının domuz gribi virüsüyle karşılaşmış olabileceğini ifade etti. Bu yılki mevsimsel grip aşısında domuz gribi virüsünün de bulunduğunu kaydeden Vahaboğlu, ''Bir önceki senenin grip aşısının etkinliği sadece bir yıldır. Bu nedenle geçen yıl yapılan domuz gribi aşısı bu yıl korumaz'' uyarısını dile getirdi.
 
Bir pandemi başladığında yeni bir aşı geliştirilmesi için zaman bulunmadığını, dünyada bu nedenle en kötü senaryoya göre plan yapıldığını ifade eden Vahaboğlu, geçen yıl da aynı şeyin yaşandığını söyledi.
 
Kış mevsimi güney yarımküreye daha erken geldiği için Türkiye gibi kuzey yarımkürede bulunan ülkelerin o yılki grip virüsünün özellikleri konusunda önceden bilgi sahibi olabildiğini belirten Vahaboğlu, bu yılki virüsle ilgili bilgilere de bu sayede ulaştıklarını anlattı.
 
Vahaboğlu, bu yıl grip yapan virüslerde antiviral ilaç direnci gelişmemesinin sevindirici olduğunu ifade ederek, grip belirtisi olanların hekime danışmadan ilaç, özellikle de antibiyotik kullanmamaları uyarısını dile getirdi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baş ağrısı daha çok kadınları etkiliyor
Baş ağrısı nedeniyle yılda 10 milyondan fazla insan doktora veya acil ...
Yeşil kartlıya ’‘özelden’’ yoğun bakım hizmeti
Yeşil kartlı hastalar, 112 Komuta Kontrol Merkezi tarafından belgelendirilmesi ...
İzmir’’de ’‘nefesini ölçtür’’ kampanyası
Türk Toraks Derneğinin, 14 Ekim Dünya Nefes Ölçüm Günü'nde düzenleyeceği ...
 
Hemşirelik Sempozyumu sona erdi
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenen ’“1. ...
Aliağa sağlıklı olsun diye’…
20 Eylül’’den bu yana Aliağa’’nın köylerinde sağlık taraması yapan İzmir ...
Sağlık çalışanlarının kabusu: İğne batması
Prof. Dr. Boydak "Bu tip yaralanmaları azaltmakta kullanılacak en etkili ...
 
İlk çocuk damar cerrahi servisi İzmir’’de’…
Dr. Behçet Uz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’’ne ...
Dokuz Eylül Üroloji Avrupa’’da taçlandı
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı, Avrupa Üroloji ...
Tepecik Hastanesi’’nde ’‘gerçeğini aratmayan’’ tatbikat
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, afet planı kapsamında hazırlanan ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva