Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – SGK'nın yüzde 123, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yüzde 250'ye varan kira zamlarıyla şok yaşayan Kemeraltı esnafı, sonunda isyanını afişlere döktü. İki devlet kurumundan da kira oranlarının daha makul seviyeye çekmesini bekleyen esnaf, umduğunu bulamayınca, işyerlerine 'Evimize ekmek götürmek istiyoruz; yüzde 122,93 kira artışına hayır. Bizler ticarethaneyiz, darphane değil' ifadelerinin yer aldığı afişler astı.

ESNAF, İSTEMEYE İSTEMEYE O ORANLARI KABUL ETTİ
İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, tüm girişimlere rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu'nun da Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün de yüksek kira zammı oranlarından geri adım atmadığını söyledi. Başkan Girgin, şu değerlendirmelerde bulundu:

' Kemeraltı esnafı, hem SGK'nın öngördüğü, hem de Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün istediği kira oranlarını istemeye istemeye kabul etti, boyun eğdi. SGK, Konak'ta yüzde 123 zam uyguladı. Esnafımız yüksek kiraya kızıp da nereye gidecek ki? Borcu var, harcı var. Bu şartlarda işyerine nasıl yatırım yapabilir? Başka yere gitse bile, müşterileri yeni yerine ne kadar zamanda çekebilir? Şimdi yüksek kiralarla borcuna borç ekleyecek. Hepimiz mutsuzuz. Kiralar çok yüksek diye kızıp da nereye gidecek ki zaten? Borcu var, harcı var. Devlet kurumlarının, bu gerçeklerden yola çıkarak, bunlar hiçbir yere kıpırdayamaz, istediğimiz kirayı paşa paşa öder mantığında olduğunu düşünüyorum.'

BİR GRUP ESNAF, KEMERALTI'NDAN YA AYRILDI, YA DA EN UÇ NOKTALARA GİTTİ
Kemeraltı esnafından bir grup esnafın, yüksek kiralar nedeniyle hukuk süreci başlattığını, çok küçük bir grubun da dükkanı tahliye ederek kirası daha ucuz yerlerin olduğu çarşının en dış bölgelerine veya başka semtlere taşındığını öne süren Başkan Girgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Yüksek kira artışlarını mahkemeye taşıyan arkadaşlar oldu. Mahkemeye verseniz bile kurumların istediği yüksek kiraları ödemek zorundasınız, aksi halde kira sözleşmeniz feshediliyor. Ana cadde üzerinde, SGK işhanında çok uzun yıllardır faaliyet gösteren işletmeler, istemeye istemeye o yüksek oranlarda kira artışı yapmak zorunda kaldı. Artık bizi çok daha zor günler bekliyor. Eskiden, kira kadar elektrik faturası geldi diye söyleniyorduk. İnsanlar, kira kadar elektrik faturası ödemeye alıştırıldı. Bu sefer kiralar, elektrik faturaları ile kiralar yarışır hale geldi. Bir köfteci 15 bin lira elektrik faturası ödüyor. 15 bin, 20 bin lira da kira ödediğini düşünün, bu işin altından nasıl kalkılır? İnsanlar, ellerindeki yazlık giysilerle kışı geçiriyor. Kemeraltı'ndan üstüne mont, kaban alan yok, çünkü cebinde parası yok. Alışveriş olmayınca esnaf bu yükün altından nasıl kalkar, çarkı nasıl çevirir?'