HABERLER>DÜNYADAN
2 Ocak 2011 Pazar - 00:00

Karayılan: Öcalan emir verecek durumda değil!

PKK’’nın Kandil’’deki lideri Murat Karayılan New York Times gazetesine yaptığı açıklamalarda, hapiste olması durumundan Abdullah Öcalan’’ın emir verecek durumda olmadığını söyledi.’

Karayılan: Öcalan emir verecek durumda değil!


İSTANBUL - New York Times (NYT) gazetesi Kandil’’de Murat Karayılan ile yaptığı ve ’“Kürt isyancı, kuşkucu kulaklar için tonunu yumuşattı’” başlığı ile verdiği haberde, "Irak'ın kuzey cephesindeki sarp dağların yükseklerinde Karayılan, Türkiye'ye karşı yürüttüğü savaştan çok barışla daha ilgili olduğu etkisi bırakıyor" yorumu yaptı.
Röportajda Karayılan'ın, "Gençlerimiz daima hazır, öfkeli ve savaşçı, ancak biz Kürt sorununu, bir ulusun sorunu, bir halkın sorunu olarak, silahlarla değil, diyalog yoluyla çözülmesini istiyoruz" sözlerine yer verildi.
Yazıya göre seçim öncesi milliyetçi bir ton takınan hükümet buna rağmen, Karayılan grubunu marjinalleştirmek için Kürtlere yönelik yeni jestlerde bulunabilir.
40 bin kişinin yaşamına mal olan şiddet nedeniyle bu sözlerin Türkiye'de samimiyeti noktasında kuşkular duyulacağını belirten muhabir, "Ancak şimdi belki daha önce hiç olmadığından çok, savaşta artık oyunun sonuna ulaşılabileceğine ilişkin belirtiler var. Ve bu Karayılan'ı -ister zulme karşı mücadele eden bir özgürlük savaşçısı, ister bir narko-terörist komutan olarak- değişik türden bir saldırının merkezine koyuyor" yorumu yaptı.
’‘KÜRTLER ANTİK BİR HALK’’
Karayılan'ın "Kürt halkı dünyada antik bir halk. Tüm milli ve diliyle ilgili hakları inkar edilmiştir. Hedefimiz bu haklara ulaşmak" sözlerine de yer veren gazetede haber şöyle devam etti:
"Karayılan artık ayrı Kürt devleti değil, 2003'teki Amerikan akınından sonra Kürtlerin Irak'ta kendilerini hazırladıkları federal sistemden esinlenen ancak, oldukça dar kalan Türkiye'de bir dereceye kadar özerklik çağrılarında bulunuyor. Türk ve Iraklı yetkililere göre, aracılar barışın uzatılması olasılığını tartışmak üzere gizli görüşmeler yapıyor."
NYT Karayılan'a "konuşkan bir kişi" derken "Yaşını 56 ve 60 olarak gösterip iki doğum tarihi veren ABD Dışişleri Bakanlığı’’nın resmi terörist isimlendirmesinde olduğu gibi geçmişi belirgin değil" dedi. Teröristlerin Kandil ortamı ise söyle anlatıldı:
"Büyük bir kısmı kadın olan savaşçılar disipline bağlı dünya nimetlerinden el etek çekmiş yaşıyor. Karayılan'ın kesin üssü elbette gizli ama partinin Kandil'in boğaz ve geçitlerindeki varlığı değil. Üniformalı savaşçılar Kürt bölgesel merkezi Erbil'den gelen bir yol üzerinde, son resmi kontrol noktasına çok da uzakta olmayan bir yerde, bir kontrol noktası tutuyor.
Öcalan'ın portresi her zaman nazır bulunurken, partinin bayrağı alanın üzerinde dalgalanıyor. Öcalan hareketin saygı duyulan lideri olarak kalıyor, hapishaneden 'emirler verecek durumda değil' fakat Karayılan'ın da değindiği gibi, mesaj ve yazıları hala dolaşımda..."
PKK KLİNİĞİNDE ALMAN DOKTOR
NYT PKK'nın Alman bir doktorun bulunduğu bir klinik ile üniforma üreten bir fabrika işlettiğini, Karayılan'ın hareketi, "anavatanlarındaki" ve dışarıdaki Kürtlerden gelen bağışlarla sürdürdüklerini söylediğini yazdı.
Yazı şöyle devam etti: "Ateşkes arası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki Türk hükümetinin örneğin Kürtçe televizyon ve üniversitelerde Kürtçe ile ilgili bölümlerin açılması gibi ülkenin Kürt azınlığa hakların genişletilmesi ayrıcalıklarıyla geniş ölçüde çakıştı. Erdoğan hükümeti, partinin şiddetin tamamen sona ermesi için dillendirdiği, tutuklanan Kürt siyasi eylemcileri ve Güney Afrika'daki ırkçılık sonrası dönemdekine benzer bir uzlaşma komisyonu kurulması önerilerini de içeren koşulları önemsemedi.
Bunun yerine hükümet Haziran'daki seçimlerden önce daha milliyetçi bir ton takındı. Buna karşın hükümetin Karayılan grubunu marjinalleştirmek için Kürtlere yönelik yeni jestlerde bulunması bekleniyor."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cezaevinde alkol ayaklanması!
İngiltere'deki Ford cezaevinde ayaklanan mahkumlar çevreyi ateşe verdi. ...
Yunanistan sınıra telden duvar örüyor
Yunanistan’’da yayımlanan bir gazete, Türk-Yunan sınırına 12.5 kilometre ...
Yılın ilk büyük depremi Arjantin'de...
2011’’in ilk büyük depremi Güney Amerika’’da meydana geldi. Arjantin'de ...
 
İzmir’’de Ergenekon davası!
’‘Ergenekon’’ suç örgütüyle bağlantılı olarak İzmir merkezli gerçekleştirilen ...
2011’’e ilk merhaba
Büyük Okyanus'taki ada ülkesi Kiribati 2011'e ilk "merhaba" diyen ...
Liderlerin yılbaşı programı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni yıla Soma’’da kömür madeni ...
 
İsrail'le yeni kriz! TRT kamerasına el konuldu
İsrail'de iş yapan Yılmazlar Group İnşaat adlı Türk firmasının davetlisi ...
Robotların yüzyılı olacak!
Gelecek bilimciler, 21. yüzyılın ikinci on yılının "mekanik ordunun" yükselişine ...
Büyük ikramiye İsrail’’e: Tarihinin en önemli kaynağı
İsrail kıyılarında 450 milyar metreküplük bir doğalgaz yatağı bulundu. ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Rilke’den sanat ve yaşam üzerine düşünceler
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva