HABERLER>GÜNCEL
12 Mart 2012 Pazartesi - 14:24

Karaburun balık çiftliklerine karşı direnişe hazırlanıyor

Karaburun'da yaşayanlar, balık çiftliği için perşembe günü yapılacak ÇED toplantısı öncesi, bugün bir araya gelerek, izleyecekleri yol haritasını çizecek. Saip ve Ambarseki köylerinin kıyısına kurulmak istenen balık çiftliğinin ÇED toplantısına korumacı çevreler de katılacak

Karaburun balık çiftliklerine karşı direnişe hazırlanıyor

İZMİR - Çeşme Yarımadası, balık çiftlikleriyle kuşatılıyor. Son balık çiftliği girişimi, Karaburun'un dibinde Saip ve Ambarseki köylerinin kıyısında yaşanıyor. Yunanlılara ait Elektrosan şirketinin burada kurmak istediği balık çiftliğiyle ilgili ÇED süreci başladı. 15 Mart saat 13.00'da, Karaburun Belediyesi Düğün Salonu'nda, halkı bilgilendirme toplantısı yapılacak. Bölge halkı, karşı çıkışlarını ÇED toplantısında yüksek sesle dile getirmeye hazırlanıyor.
 
Sahillere yakın yerlerde konuşlandırılan balık çiftliklerinin açık alanlara taşınacağına dair çıkarılan yönetmelikler, Çeşme Yarımadası'nda yaşamsal karşılığını bulmadı. Yarımada genelinde 50'ye yakın balık çiftliğinin, kıyıya çok yakın alanda kurulu olduğu belirtiliyor. Yarımadada Ildırı, Ilıca, Balıklıova-Mordoğan arasında, Mersin Körfezi'nde, Karaburun Küçükbahçe Karareis sahillerindeki balık çiftliklerinin, oldukları yerden ayrılmadığına dikkat çekiliyor.
 
Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, perşembe günü yapılacak toplantı öncesi, ÇED dosyasını elde ettiklerini ve incelemeye başladıklarını söyledi. Yasa, Karaburun ve çevresindeki tüm dinamiklerle bugün bir araya gelerek, toplantı öncesi kendilerine bir yol haritası oluşturacaklarını söyledi. Halkın toplantıya büyük katılımını beklediklerini vurguladı.
 
Ambarseki Köyü Muhtarı Durmuş Toprak, Karaburun'un Foça tarafına bakan kısmında balık çiftliği olmadığını, köylerinin önüne yapılmak istenen tesisin kurulması halinde, o cephede de, balık çiftliği olacağını söyleyerek, “Mevcutlarına ve yeni kurulmak istenenlerin hepsine karşıyız” diyor.
 
Saip Köyü Muhtarı Turhan Karaoğlu, “15 Mart günü Karaburun'un 13 köyünün yanı sıra Mordoğan ve İzmir merkezinden de katılımcılarla bir araya gelerek, karşı olduğumuzu bildireceğiz” dedi.
 
Yarımada Çevre Platformu Sözcüsü Ümit Bora, çiftliklerin denizi kirlettiğini ve ekosistemi tahrip ettiğini, ancak balık çiftliklerinin çevresinden numune alınması yönündeki isteklerinin sonuçsuz kaldığını anımsattı. Çok kuvvetli akıntıların olmadığı Çeşme Yarımadası'nda, mevcut balık çiftliklerinin bir an önce kaldırılmasını istediklerini ve yenilerinin kesinlikle kurulmaması gerektiğini söyleyerek, “Elimizden başka bir şey gelmediği için son olarak Dünya Sağlık Örgütü'ne acil olarak çağrı yapıyor ve gelin yarımadadaki deniz kirliliğini, halk sağlığı üzerindeki etkilerini araştırın diyoruz” görüşlerine yer verdi.
 
Sualtı Sporları Federasonu İzmir İl Temsilcisi olan ve aynı zamanda İzmir Ticaret Odası Meclis Üyeliği yapan Şenol Öztürk, “Bizler, Karaburun'u su altı zenginliğiyle kalkındırmak istiyoruz. Bunu savunuyoruz ancak birileri tarafından, çevre kirliliğine yol açtığı sabit olan balık çiftliklerine yenilerini eklemek istiyor. Yunanistan, AB mevzuatları gereğince artık balık çiftliklerini kendi karasularında barındıramıyor. Türk karasularında, yerli ortaklarla, balık çiftliklerini ayakta tutmaya çalışıyorlar. Yunanistan'ın denizlerinin temizliği önemli de bizim ülkemizin deniz kalitesi önemsiz mi? Kurulmak istenen bu balık çiftliğine karşı çıkıyoruz” dedi.
 
TÜRBAB İzmir Sorumlusu Rıza Gençay da kurum olarak, balık çiftliklerinin mevcut durumuna, “külliyen karşı” olduklarını söyledi. Gençay, sürdürülebilir turizm için doğanın korunmasının şart olduğunu kaydederek, “Balık çiftlikleri sadece denizi değil, doğanın pek çok unsurunu olumsuz etkileyen bir faktör. Karaburun gibi, özellikle bakir yerlerde kurulmak istenmesi, yeni planlanan ve yeni gelişen turizm bölgesinde yapılmak istenmesi, turizm açısından da son derece olumsuz bir durum. Bizim TÜRSAB olarak, kurulması gereken yerde tüm izinler alınsa dahi, o bölgede balık çiftliği olmaması yönünündedir” dedi.
(Ozan Yayman/İzmir Cumhuriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ahmet 12 Mart 2012 Pazartesi 16:43

şu güzelim karaburunu yannız bırakmayın sahip cıkın atın artık şu balıkcıları oradan güzelim ilçenin denizini kirletmesinler artık.yeterrrrr

Yorumu oyla      16      8  
kamil 12 Mart 2012 Pazartesi 16:36

karaburun gibi cennetten bir köşeye balık çifliği istemiyoruz. başka yer mi kalmadı kardeşim!!

Yorumu oyla      16      8  
çevreci 12 Mart 2012 Pazartesi 15:06

bu haberi yayınlayanlara sonsuz teşekürler çvresini sevmeyen insanı sevemez

Yorumu oyla      21      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İntihar eden güvenlikçinin, polis nişanlısına dava
Çiğli'de, özel güvenlikçi nişanlısı 22 yaşındaki Fatma Çakmakkaya'ya sürekli ...
'150 dürüm yiyip fedailik için gelmişler'
CHP'li İnce, Eğitim Komisyonunda yaşanan olayları değerlendirirken, “Her ...
İşadamının oğlunu uyuşturucuya alıştırıp kurye yaptılar!
İzmir'de, bir işadamının oğluna tuzak kurarak uyuşturucuya alıştırdıktan ...
 
Küçük: Dosyada ne değişti de beni CEO yaptınız?
İkinci Ergenekon Davası'nda elinde kitaplarla kürsüye çıkarak savunma ...
Anonymous İzmir Defterdarlığı'na saldırdı!
Anonymous Türkiye (Operation Digiturk) İzmir Defterdarlığı’nın www.izmirdefterdarligi.gov.tr ...
Alkollü sürücü doğum gününde ölümden döndü
Hatay Semti'nde, yönetimindeki kamyonetle park halindeki otomobile çarpan ...
 
Aslan'a göre '2014'ün kazananını' projeler belirleyecek
Büyük bir değişim hareketi başlatan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, ...
Baransu’dan Başbakan’ı kızdıracak bir yazı daha
Taraf yazarı Mehmet Baransu, AKP hükümetinin 28 Şubat döneminden bile daha baskıcı olduğunu yazdı.
Kürtçe savunma isteğinde son durum ne?
KCK sanıklarının Kürtçe savunma ısrarı sürerken, Yargıtay’dan aleyhe yeni bir içtihat daha çıktı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva