HABERLER>EKONOMİ
17 Şubat 2022 Perşembe - 11:49

Kapasite 36 kat artacak... Kozak Yaylası'na bir hançer daha!

Bergama’da bulunan granit ocağının kapasitesinin artırılması için yapılan başvuruda gözler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vereceği karara çevrildi. Projeye onay verilirse çam fıstıkları ile ünlü Kozak Yaylası’nda verimli tarım arazilerinin üzerine kurulu granit ocakları daha da genişlemiş olacak ve 2 bin 500 tane daha çam fıstığı ağacı kesilecek. Bölge aynı zamanda Madra Barajı’nın koruma alanında yer alıyor.

Kapasite 36 kat artacak... Kozak Yaylası na bir hançer daha!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir’in Bergama ilçesindeki Aşağıcuma Mahallesi ve Hacıhamzalar mahalleleri arasındaki alanda kurulu bulunan Aktaş Madencilik Şirketi’ne ait granit ocağının kapasitesinin arttırılması projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın önünde.

İki yıl önce başlatılan çevresel etki değerlendirme süreci kapsamında sona doğru geliyor. 23 Mart tarihinde toplanacak bakanlığın, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) ocağın geleceğini belirleyecek. Komisyon ya proje tanıtım dosyasının nihai halini vererek ÇED olumlu kararı verecek ya da başvuruyu geri çevirecek.

KAPASİTE 36 KAT ARTACAK
Başvurunun kabul edilmesi durumunda Kozak Yaylası’nda kalan granit ocağının ÇED alanı 35 hektardan 189 hektara çıkmış olacak. Projenin kapasitesi ise yıllık 8 bin 100 tondan 297 bin tona çıkacak. Ocak alanı 5 kat artacakken kapasite ise 36 kat artmış olacak.

DİNAMİT PATLATILACAK
Bölgede granitin çıkarılması sırasında patlatma yöntemi de kullanılacak. 3 günde bir patlatma işletme yapılacak ve her defasında 20 dinamit ateşlenecek. Projenin işletme aşamasında günde 160 kilogramdan fazla toz havaya karışacak.



BARAJ KORUMA ALANINDA
Kapasitenin artırılması ile birlikte ocak alanı her iki mahallenin de sınırlarına daha da yaklaşacak. Ocak alanı, Aşağıcuma Mahallesi’ne 615 metre, Hacıhamzalar Mahallesi’ne ise 792 metre uzaklıkta olacak. Ocak alanı aynı zamanda içme suyu için kullanılan Madra Barajı’nın Uzun Mesafeli Koruma Alanı’nda yer alıyor.

2 BİN 500 FISTIK ÇAMI KESİLECEK
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre ise ruhsat sahası içerisinde tarla ve fıstıklık vasıflı alanlar yer alıyor. Proje dosyasında yer alan bilgilere göre ocak tamamen hayata geçtiğinde en az 2 bin 500 çam fıstığı ağacı kesilmiş olacak. Çam fıstıkları bölge halkının en önemli geçim kaynaklarının arasında yer alıyor.

BERGAMALILAR İSTEMEMİŞTİ
Projenin 17 Temmuz 2020 tarihinde yapılan halkın katılım toplantısına katılan bölge halkı ve Bergama Çevre Platformu üyeleri çevredeki taş ocaklarının fıstık çamı yetiştiriciliğine olan olumsuz etkilerini anlatarak yeni bir ocak daha istemediklerini anlattılar. Özellikle de Aşağıcuma Köyü’nün civarında halihazırda çok sayıda granit ocağı bulunuyor.

 



ANTİK ÇAĞLARDAN BERİ GÖZDE
Kozak (Pindasos), Antik Çağın Kaikos Irmağı (Bakırçay) Havzası’nın tacı olarak kabul ediliyor. Kentin yanı başında yükselen Kozak Yaylası, oksijen deposu olarak biliniyor. Kozak Yaylası aynı zamanda yer altı kaynakları açısından da oldukça zengin. Kozak Yaylası, sahip olduğu fıstık çamı ekim alanları nedeni ile toplam 17 köyden oluşan, yaklaşık on bin nüfuslu özel bir ekolojik havza konumunda. Havza, kendine özgü iklim, toprak ve su yapısına sahip bölge. Kozak Yaylası, Dünya’nın başta gelen ve Türkiye’nin tek doğal fıstık çamı ormanlarını içinde barındırıyor. Son 10 yılda çam fıstığının üretiminde önemli bir düşüş yaşandı.

 
ÖSYM Başkanı: YDS 81 ilde uygulanacak
 
İhsan ÖZBELGE ÖZDURAN yazdı... Yeniden… Bir diriliş hikayesi yazılabilir mi?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
4 kripto para şirketine 18 milyonluk ceza
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları ...
Gelir ve kurum vergilerinde süre uzatıldı
2021 yılının dördüncü çeyreğine ait gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin ...
Doğalgaz desteği için başvurular başlıyor!
İhtiyaç sahibi ailelere doğal gaz desteği için başvurular yarın başlayacak. ...
 
Faiz kararı öncesi son rakamlar!
Dolar - euro kaç TL? Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada ...
Ekonomi için 4’lü paket yolda
Meclis’teki 12 günlük aranın ardından çalışmalar başladı. Öncelik ekonomik ...
Yabancı turist bile endişeli... Bu yıl fiyatlar nasıl olacak?
Dövizin yanı sıra sektörün girdi maliyetlerindeki büyük artışın yanı sıra ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Böyle mi olacaktık?
Mehmet KARABEL yazdı... Böyle mi olacaktık?
Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında
Piyasaların gözü ekonomi verilerinde. Merkez Bankası bugün saat 14.00'te faiz kararını açıklayacak.
3 kamu bankasından sermaye artırımı
Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank toplamda 48,6 milyar liralık sermaye ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva