HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
26 Haziran 2010 Cumartesi - 00:00

Kadifekale’’den tarih fışkırıyor

Kadifekale sur duvarları restorasyon çalışmalarına destek kazılarında, daha önce ortaya çıkarılan kentin ilk sur duvarlarına ek olarak, farklı dönemlere ait objeler de ortaya çıkarıldı.’

Kadifekale’’den tarih fışkırıyor

Kadifekale sur duvarları restorasyon çalışmalarına destek kazılarında, daha önce ortaya çıkarılan kentin ilk sur duvarlarına ek olarak, farklı dönemlere ait objeler de ortaya çıkarıldı.’
 
İZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Kadifekale’’deki kazı çalışmaları sırasında Büyük İskender’’in generalleri Antigonos ve Lysimakhos (M.Ö. 4. yy. sonu ’– 3. yy. ilk yarısı) dönemine ait sur duvarları ve çeşitli arkeolojik objeler bulundu.
 
Özellikle yıkık durumda olan Güney yönündeki surların ortaya çıkarılmasının, İzmir’’in tarihi açısından büyük önem taşıdığı bildirildi. Yine aynı bölgede devam eden çalışmalar sırasında Helenistik dönem, Roma dönemi, Bizans dönemi ve Osmanlı dönemine ait eserler gün yüzüne çıkarılmaya başlandı. Son dönem kazılarda ortaya çıkarılanlar arasında tabak, kase, lüle taşından pipo, yüzük ve ok ucu bulunuyor. Bölgenin tarihi açısından büyük önem taşıyan buluntuların farklı dönemlere ait olduğu tespit edildi.
 
Bölgedeki kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, ’“Kadifekale’’deki kazı çalışmalarında farklı dönemlere ait birçok obje tespit ettik. Ama yine de Helenistik dönem tabakasını yakalayabildik ve surların inşa dönemiyle bunu çakıştırabildik. Bu yıl çalışmalarımızla kazı sürecini devam ettirmek istiyoruz. Kadifekale’’de bir de Athena tapınağı olması gerekiyor. Onun yerinin de muhtemelen mevcut Sarnıç’’ın yanlarında olduğu düşünülüyor’” dedi.
 
 
Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, İzmir’’in zengin tarihi birikimine dikkat çekerek, başta Agora olmak üzere çeşitli yerlerde yürütülen arkeolojik çalışmalarda ise son dönemde; tanrıça ya da imparatoriçe olduğu tahmin edilen kadın başı, pişmiş toprak ve camdan koku şişeleri ortaya çıkarıldığını bildirdi.
 
TARİHÇESİ
186 m. yüksekliğindeki Pagos Dağı eteklerinde bir tepe üzerinde bulunan Kadifekale, ilk defa MÖ.334 yılında Anadolu’’yu Pers egemenliğinden kurtaran Makedonya Kralı Büyük  İskender’’in (MÖ. 356’–323) isteği ile yapıldı. Kale, Roma döneminden sonra Ortaçağ’’da Timur orduları tarafından 1402’’de tahrip edildi; bunu İzmir’’deki 1668 yılında olan deprem izledi. Kale’’den günümüze gelebilen az sayıdaki kalıntı ise daha çok Ortaçağ’’a ait. Ortaçağ kale duvarlarının altında yapılan araştırmalarda Helenistik döneme (MÖ. 330-MS. 20) ait duvar kalıntıları ile karşılaşıldı. Günümüze gelen kalıntılardan, kalenin moloz taş, kesme taş ve tuğladan yapıldığı anlaşılıyor. Kadifekale’’den günümüze, yalnızca kalenin batısındaki beş kulesi ile güneyindeki duvarlarından bir bölümü kaldı. Bunlara dayanılarak, kalenin uzunluğunun 6 km. olduğu ve sur duvarlarını destekleyen kulelerin 20’–35 m. yüksekliğinde olduğu anlaşılıyor. Kalenin bunun dışında kalan doğu ve kuzey kısımları tamamen yıkılmış durumda. Kale içerisinde ise bir dehliz ve bir de su sarnıcı kalıntısı görülüyor.
Kadifekale surlarının bir bölümünün, Çelebi Mehmet tarafından yıktırıldığı biliniyor. Yalnızca Doğu yönündeki surlardaki rektangonal (çok iri taşlar) parçalardan birkaç adedi, Basmane Garı’’ndan Tilkilik’’e uzanan ve Altınpark’’a giden yolun başında bulunuyor.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Jackson'ın hiçbir yerde yayınlanmamış resmi
Fransız fotoğrafçı Arno Bani'nin çektiği 'Michael Jackson'ın ...
Ve Oscar Şubat’’a gidiyor
Dünyanın en önemli gösterilerinden birine sahne olan Oscar töreni, ...
Mafyanın romanını yazdı
Gazeteci Sibel Köklü’’nün ikinci kitabı ’“Geçmişe Kapanan Kapılar’” ...
 
Rock görünümlü arabesk
1960’’lı yılların başında ortaya çıkan arabesk müzik, 2000’’li yılların ...
Dev buluşmaya az kaldı: Cem Yılmaz-Şener Şen
Cem Yılmaz ve Şener Şen’’in başrolünde yer aldığı, Yavuz Turgul’’un yeni ...
Kargoda kaybolan film festivallere katılamadı
Selda Çiçek’’in ’‘İncir Çekirdeği’’ adlı filmi kargoda kayboldu. Çiçek ...
 
Gergin gündemi metal fırtınası ısıtacak
Rock müzik sevenler için yılın en önemli müzik etkinliğine çok az ...
Fazıl Say ile 'Nirvana Yanıyor'
Fazıl Say yeni eseri 'Nirvana Yanıyor'u şöyle tanımlıyor: ...
İnsanlık tarihini etkilen Türk
Avrupa Konseyi bünyesinde açılan ve insanlık tarihinde farklı kültürlerin ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva