HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Aralık 2015 Pazartesi - 11:16

Jeotermal A.Ş.’de büyük hissedar Büyükşehir oldu!

İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2005 yılında yüzde 50'şer ortak oldukları İzmir Jeotermal Anonim Şirketi'nde hisse oranı değişti. Kapatılan İl Özel İdaresi hisselerini mahkeme kararıyla alan Büyükşehir Belediyesi'nin hisse oranı Valiliği geçti. Valilik Komisyonu hisseleri Büyükşehir'e verdi ama mahkeme kararına da itiraz etti.

Jeotermal A.Ş.’de büyük hissedar Büyükşehir oldu!

İzmir Valiliği'nin kapatılan İl Özel İdaresi bünyesinde 2000 yılında kurduğu Balçova Jeotermal A.Ş., 2005 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 50 ortaklığı ile İzmir Jeotermal A.Ş. adını aldı. Balçova, Narlıdere ve Seferihisar jeotermal kaynaklarını değerlendirmek için çalışmalar yapan şirketteki hisselerin yüzde 50'si olan 340 bin hisse İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İzenerji'ye ait…

Geriye kalan yüzde 50 hisseden 339 bin 799'ı kapatılan İl Özel İdaresi'ne bağlıyken daha sonra Valilik Devir, Tasfiye ve Paylaşım Komisyonu kararıyla Hazine'ye devredilen Balçova Termal Anonim Şirketi'ne, 198'i kapatılan İl Özel İdaresi'ne, üçü ise Dokuz Eylül Üniversitesi Vakfı'nda bulunuyor.
 
Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi'nin kapatılmasından sonra Valilik Devir, Tasviye ve Paylaşım Komisyonu'nun hiçbir Özel İdare malının Büyükşehir Belediyesi'ne vermemesi üzerine 200'e yakın karar iptal davası açtı. Bunlardan biri Balçova Termal A.Ş.'nin Hazine'ye devri kararının iptali içindi. Mahkeme, toplantıda ilçe belediyesi yer almadığı için usul yönünden kararı bozdu. Komisyon aynı kararı yeniden alınca Büyükşehir Belediyesi yeni bir dava daha açtı. Dava devam ettiği için hem Balçova Termal A.Ş.'nin oteli hem de şirkete ait İzmir Jeotermal A.Ş. hisselerinin akibetiyle ilgili süreç tamamlanmadı.
 
Buna karşın kapatılan İl Özel İdare'ye ait 198 adet İzmir Jeotermal A.Ş. hissesinin Hazine'ye devri konusunda açılan davada İdare Mahkemesi belediye lehine karar verdi. Valilik Paylaşım Komisyonu kararını, iptal etti. Bunun üzerine mahkeme kararına uyan Valilik Komisyonu, hisseleri İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne verdi. Öte yandan Valilik tarafından üst mahkemeye de iptal kararının iptali için itiraz edildi. Kasım ayında Büyükşehir Belediyesi'ne verilen 198 hisseyle birlikte Büyükşehir Belediyesi'nin hisse sayısı 340 bin 198'e yükseldi. Böylece şirkette hisse çoğunluğu yüzde 50'sinden fazlasına sahip olan Büyükşehir Belediyesi'nin oldu.
 
Bu durumun Yönetim Kurulu Başkanı İzmir Valisi Mustafa Toprak, Başkan Yardımcısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu olan şirketin yönetimine etki edip etmeyeceği belli değil... Ancak, süren davada mahkeme Balçova Termal A.Ş. hisselerini de Büyükşehir Belediyesi'ne verecek bir karar alırsa şirket hisselerinin tamamı Büyükşehir Belediyesi'ne geçmiş olacak. Böyle bir durumda jeotermal yatırımlarının devamı için İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin yeni bir karar vermesi gerekecek. (dha)

 
Flaş gelişme: Türk askeri Musul'dan çekiliyor
 
Çıray’dan çarpıcı tespit: Muhalefet AK Parti’yi anlayamadı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka'nın can dostlarının evleri artıyor
Sahipsiz sokak hayvanlarının yaşam şartlarını iyileştirmek için yürüttüğü ...
Peyzaj mimarlarına Başkan sürprizi
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası tarafından İzmir Sanat’da düzenlenen “Peyzaj ...
Dünya yazarlarından İzmir'e tebrik ve davet!
Travel Turkey İzmir ve Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi için İzmir'de ...
 
Çiğli'de girişimciler mezun oldu
Çiğli Belediyesi’nin kendi işini kurmak isteyenlere yönelik olarak Bilim ...
Menderes'te ders: Çevre temizliği
Menderes Belediyesi çevre duyarlılığına dikkat çekmek adına Özdere’de ...
İzmir Devrim Şehidi Kubilay için koşacak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehit Asteğmen Kubilay anısına ...
 
Bergama Travel Turkey İzmir Fuarı’ndan memnun ayrılıyor
Dünyanın 999'uncu, İzmir'in ise ilk UNESCO Dünya Mirası olan ilkler şehri ...
Amatör Futbol Kulüpleri Bornova'da buluştu
Belediye Başkanı Olgun Atila, Bornova Amatör Futbol Kulüpleri Birliği ...
Heykel Çalıştayı'nın eserleri Fuar İzmir'de görücüye çıktı!
Büyükşehir Belediyesi Heykel Çalıştayı’nda tasarlanan eserler, henüz bronz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva