Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Kemeraltı esnafının yaşadığı birçok soruna değinerek, AVM'lerin şehrin yakınına kurulmaması gerektiğini söyledi. Girgin ayrıca, İzmir'i yönetenler tarafından Kemeraltı'nın başıboş bırakılmaması çağrısında bulundu.

YAZLARI MUTLUYUZ
Kemeraltı esnafının yaz aylarında daha mutlu olduğunu vurgulayan ve Kemeraltı'nın ekonomi panoramasını aktaran Girgin, 'Kemeraltı'nı değil ülkeyi ilgilendiren bir konu, ülkenin her doğrusu ya da yanlışı bize yansıyor. Bu konuda sıkıntı çeken ve insanların alım gücüne bağlı olan bir bölgeyiz. Buradaki insanlar aradığı her şeyi bulsa bile bizim de kendimize göre sıkıntılarımız, eksikliklerimiz var. Kemeraltı'nda yazları dışında çok mutlu değiliz. Yazın da kendimizce dışarıdan gelen gurbetçiler, turistler, okulların kapanmasından ötürü çarşıya inen kitle, öğrenciler, gençler ve her zaman bizi ayakta tutan kadınlar… Şehir dışından gelen yerli turistler her zaman Kemeraltı'nı besliyor. Bu yüzden yazın mutluyuz' şeklinde konuştu.

İNSANLARIN CEBİNDEKİ PARA YETMİYOR
Kemeraltı'nda kış gelmesi sebebiyle mont, ceket tipi ürünlerinde satışında hareketlilik yaşandığı kaydeden Başkan Girgin, 'Büyük bir çarşının bazı iş kollarının sakinliğinin bazılarının da hareketliliğine sebep oluyor. Mont almak isteyen, kışlık ayakkabı almak isteyen, çocuklarının, evinin sorunlarını çözmek isteyen insan cebindeki paraya göre burada uygun bir şeyler bulmaya çalışıyor. Bu bizim için bir artı. Genele bakınca durağan geçen, insanların cebindeki paranın artık hiçbir şeye yetmediği bu dönemde, kira sorunu yakacak sorunu, giderlerin çokluğu bizi etkiliyor' şeklinde konuştu.

KEMERALTI DEĞİŞİME UĞRAYACAK
Kemeraltı esnafının bir çok sorundan müzdarip olduğunu ifade eden Girgin, ' Kemeraltı'nın yaşam alanı çok uzun zamandır kendisi ve müşteri için stabil değil. Otopark sorunu, karanlığı, yolları, yağmur sorunu, esnaf kitlesinin artık eski ahilik kültürünü kaybetmiş olması, müşteri ilişkileri gibi sorunları var. Uzun zamandır dokunulmayan sorunlar yumağı bunlar. İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer bir ilki gerçekleştirip Kemeraltı'nın alt yapısına girdi bunu siyasi risk alarak yaptı. Esnafın da hep ötelediği bir konuydu. Dernek ve belediyemizle iyi bir sac ayağı oluşturduk. Sorumluluk aldığımızı hissettik ve başladık. Şu anda devam ediyor, kolay değil. Hem esnafı mutlu etmek hem belediyenin kaynaklarıyla bunu yapmak zor, çünkü bugünkü maliyetler inanılmaz derecede arttı. Ama verilmiş bir söz ve başlanmış bir çalışma var. 3 buçuk yıl gibi Kemeraltı'nın altyapısı bizim için değişime uğrayacak. Kanalizasyon, yağmur suyu, elektrik kabloları hepsi değişiyor. Aydınlatmalar ile ilgili yakın zamanda bir ihale var. Kemeraltı'nın bazı yerlerinin üzerinin örtülmesiyle ilgili ricalarımız oldu. Onları çözmeye çalışıyoruz. Artık 5-10 yıl önceki İzmir yok… İnanılmaz bir otopark sıkıntısı var, pandeminin ardından kimse toplu taşıma kullanmak istemiyor. Bize yansıyor. İlk önce esnaf kendi aracıyla gelmeyecek ki müşterilere otopark yaratabilelim. Esnafın artık değişime ihtiyacı var. Esnaf kültürüne ait olmayan yapıları kaldırmamız lazım. Müşteriyi memnun olduğu bir kalıba sokmalıyız' dedi.

KİRALAR 170 BİN'E KADAR…
Kemeraltı'nda kiraların arz talebe göre değiştiğini söyleyen Girgin, 'Arz talepten ötürü herkes istediği fiyata kiralık yer bulabilir. Ana caddede 35 bin TL'den 170 bin TL'ye kadar kiralık yerler var. İzmir'in yönetenleri tarafından Kemeraltı gibi UNESCO sürecinde olan bir yerin başıboş bırakılmasını istemiyoruz. İzmir'in parasını döktüğü ve örnek olan İkinci Beyler Sokağı'na iki kargo şirketinin yer açmasına izin verirseniz burada sorun demektir. Gece bu sokağa kamyonlar giriyor ve binalara zarar veriyor. Kemeraltı planının yenilenmesi lazım ki her sokakta dönerci olmasın, aynı iş kolu olmasın. Farklı kollar gelsin ki Kemeraltı birbirini tamamlasın' şeklinde konuştu.

AVM'LERE VERDİĞİNİZ ŞANSI BİZE VERİN
AVM'lere karşı olduklarını kaydeden Girgin, 'Şehrin göbeğine bu kadar yakın kurulması hiç doğru değil. İhtiyaç olsa bile burnumuzun dibinde olması doğru değil. Dünyanın geldiği noktadaki alışveriş kültürü insanları buna yönlendirdi. AVM'ye verdikleri şansı Kemeraltı'na verseler burası AVM'yi geçer. Bizde tarih, duygu, pazarlık gibi artı değerler var. Esnaflar yüz yıllardan beri var. Bizi yok saymaları mümkün değil. AVM'lere verdiğiniz şansı bize vererek, otopark sorununu, aydınlanma sorununu çözün. Bizim sorunumuz, var olan sorunları denetlememek. Burada her faktörde insan odağı çıkıyor. İnsana dayalı dernek olarak görev yapmaya çalışıyoruz. Esnafımız kendini yenilemezse ve bu konuda da destek görmezse buraya altın dökülse de burası 6 ayda bozulur. Önce kural koyulacak, sonra eğitim verilecek, uyum sağlamayan gerekirse gidecek' ifadelerini kullandı.