HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
25 Ağustos 2024 Pazar - 09:24

İzmirli depremzedenin yüzü güldü: Dünya Bankası ile dönüşüm başladı!

İzmirli depremzedelerin 30 Ekim 2020 depreminin ardından konut yapım süreciyle ilgili uzun yıllardır beklediği Dünya Bankası kredisinde ilk ücretler hesaplara yattı.

İzmirli depremzedenin yüzü güldü: Dünya Bankası ile dönüşüm başladı!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020'de yaşanan depremzedelerin konut yapımı sürecinde kullanılması amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıl önce ilk girişimleri başlatılan ancak yaşanan süreç sonrası yarım kalan Dünya Bankası kredisinde mutlu sona ulaşıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'ın da süreç içinde aktif rol aldığı ve görüşmelerin olumlu ilerleyen süreçte depremzedeler kredilerde onay beklerken 16 Ağustos tarihinde yeni bir gelişme yaşandı.

2,5 milyon TL'ye kadar 15 yıl vade ile verilecek olan Dünya Bankası kredisinde Halk Konut 5 projesi krediyi kullanan ilk kooperatif oldu. Uzun vade ve düşük faiz ile kredi imkanın sunulduğu proje kapsamında ayrıca Dünya Bankası'nın konut yapım sürecinde bazı standartlar sunacağı ve bu standartların altında konut yapımına izin vermeyecek. Dünya Bankası konut yapım sürecini ise bizzat takipçisi ve denetçisi olacak.

MAĞDURLARIN ÖNÜ AÇILDI
Kredi ile ilgili bilgileri paylaşan İZDEDA kurucu Başkanı ve CHP Bayraklı Meclis Üyesi Haydar Özkan, "Dünya Bankası kredisinin özelliği şu;  İnşaatın başlamamış olması gerekiyor. Temel aşamasına kadar kredi veriliyor. Temel aşamasını açtıktan sonra kredi verilmiyor. Bizim önümüze engel olarak çıkan kooperatifler bu işlerin içerisinde yoktu. Kooperatiflerin işin içerisinde alınmasıyla ilgili yoğun bir çalışma yürüttük. Bu konuda Bilal Çoban kardeşim yaklaşık 3 ay uğraştı bununla. Şimdi kredi hazır.  Şu anda Halk Konut 5 krediyi almış durumda ve Ziraat Bankası da hesabında blokeli bir şekilde yatıyor. Bundan sonraki bütün depremzedelerimizin de önü açıldı diye düşünüyorum. Arsalarımız vardı. Paramız yoktu. Şimdi paramız da oldu. Bundan sonra tek dikkat edilecek konu sözleşme yaptıkları müteahhitler. Bununla ilgili çok enteresan duyumlar var bizde. Ve buna dikkat etsinler yeter" ifadelerini kullandı.

ELLERİNİ HIZLI TUTMALILAR
Özkan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Herhangi bir süre yok. Konut yıkılmadan önce başlıyor bu kredinin müracaatı. O zaman da başlayabiliyor. Yani bu kredinin ana amacı kentsel dönüşüm için verilmiş olması. Bir bina ‘kentsel dönüşüme gidiyorum, buradan itibaren başlıyorum’ dediği andan itibaren krediye müracaat edebilirsin. Şu anda verilen kredi 5 bin konut civarına göre hesaplıyoruz biz. Eğer o kredi biterse yeni bir kredi alma ihtimali yüksek. Ama garantisi yok, biraz daha ellerini çabuk tutmalılar.
DENETİM GÜVENLİĞİ DE SAĞLIYOR
Dünya Bankası'nın verdikleri  koşullara göre yapacaklar her şeyleri. Çünkü Dünya Bankası geliyor, kontrol ediyor. Bunun iki yönlü artısı var. Birincisi kredi şartlarının uygun olması… Diğer kredilere göre faiz oranları oldukça düşük ve uzun vadeli ödeme. Bir diğer avantajı ise gerçekten hayati önem taşıyan denetleme. Yani Dünya Bankası depremzedeye bu krediyi verirken bir yandan da tüm standartlara uygun yapılıp yapılmadığını da bizzat denetleyerek yeni bir afette güvenli binaların oluşmasını sağlamış oluyor"

ÖZALP: KREDİ ALAMAYAN KAT MALİKİ YOK
Halk Konut 5'te görev alan Ünsal Özalp ise kredi sürecindeki detaylara değinirken, "Dünya Bankası daha çok kurumsal devlet kuruluşları ve sanayilere veriyordu. Kentsel dönüşüm için 3 yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne verilen bir fon bu. 48 ay uğraştık bunun için. Bunu durdurmuşlardı. Sonrasında pilot bölge olarak İzmir'i seçtiler. Biz de dernek ve halk konut olarak, kooperatif olarak Bilal Bey'in öncülüğünde başvurumuzu yaptık. Yaklaşık 2 ay sadece programın entegre edilmesi için çalışıldı. Çünkü ilk defa Türkiye'de uygulanan bir şeydi ve koşulları çok iyiydi. Kooperatiflere uygun bir sistem değildi. Kooperatiflere entegre edildi. Bilal Bey ve Çevre Şehircilik'te Deniz Bey, Dünya Bankası'nda Banu Hanım ortak çalışarak program hazırlandı. İlk veriliş şartları ruhsatın inşaat 3 ayı geçmemiş olması gerekiyordu. Onu düzenledik. En önemlisi daha bir kazma çakılmamış olması gerekiyordu. İşte biz bunu belirli seviyeye kadar getirdik. Evraklarımızı hazırlayıp sisteme girdik ve kabul edildi. Kabul edildikten sonra banka aşaması başladı. Ziraat Bankası'nı tercih ettiler. Şu anda ilk 10 kişinin kredileri hesaplarına yattı. Pazartesi günü ikinci 10 kişinin daha yatacak. Kredi alamayan kat maliyemiz yok" diye konuştu.

 
Bursalı'dan balık ölümleri çıkışı: Sorumlu iklim değişikliği değil, değişmeyen CHP zihniyeti!
 
300 bin güneş paneli bakanlık önünde… Karaburun’da GES istilası!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BALLIKUYULU 26 Ağustos 2024 Pazartesi 09:32

Poyraz rumuzlu hemşerim adını andığın Ballıkuyu ve gerçek Ballıkuyuluları ne kadar tanırsın bilirsin bilemem ama bir gerçek var Kentsel dönüşümü buranın gerçek sahipleri yıllardan beri isterler fakat bilmediğin ve bilmediğiniz çok şey oluyor ballıkuyu üzerinde mesela yıllardan beri İzmir Büyükşehir ve Konak belediyesi yıllardan beri hizmetlerini yarı yarıya düşürerek buraların gerçek mahalle sakinlerini kaçırmayı başardı. Sonrasında hükümet eliylede tapularını şuurlandırarak kimsenin evini kendi başına yıkıp yerinde kendi arsası büyüklüğünde betonarme ev yaptırmasın diye sonra bu şuurlandırmaları farklı ada ve parsellerle çapraz pay ederek arsa paylarını böldü (90 m2 bir arsası olanın şuurlandırma ile 10-15m2 karesini tapusundan çıkartıp ikinci ada ve parseldede bir 10-15m2 lik ikinci bir tapu verdi) bu yetmiyormuş gibi kentsel dönüşüme soktuğu yerleride %40-45 oranında kentsel dönüşüm adı altında kesintiye sokup 90m2 lik mevut arsayı önce 75-80m2 ardıkdan kentsel yenileme adı altında 45m2 kadar düşürülüp sizin bildiğiniz yada bilmediğiniz 30m2 arsalara dnüşüyor Poyraz rumuzlu hemşerim. Benim dört katlı+bir dükanlı apartman imarlı betonarme ve bölgenin ilk kat mülkiyetli (ayrı tapulu) arsası 98m2 olan binamı İzmir Büyükşehir belediyesi yapmış olduğu şuurlandırma becerisi ile tek tapu haline dönüştürüp oda 75m2lik kalan kısmınada ayrı bir tapuda evimden üç parsel uzakta bir adada 23m2 yine tek arsa şeklinde tapuya dönüştürdü. Soruyorun adalet bunun neresinde gariban insanlara Belediye yerinde dönüşüm adı altınta yapmış olduğu haksız kesintiler mi yoksa ömrü boyunca kendinden eşinden çocuklarından kesip kendisine ve ailesine dört duvar kapalı yer yapıp barınmaya çalışan hemşerilerinde mi Ballıkuyu ve benzeri bölgeleri seçim zamanı değil şeçim olmadan gezip gerçekten çare bulmak için çalışma yapsalar buralarda yaşayan insanların sorunlarını çok iyi anlasalar onlara göre proje üretseler şimdiye kadar İzmirin hiçbir yerinde gecekondu kalmazdı ama amaç hiçbir zaman bu olmadı hep kendi düşüncelerine göre davranışlar bu bölgeleri bu hale soktu bunun sorumlusu önce yerel yönetim ardından da genel yönetim suçludur. C.S.

Yorumu oyla      1      0  
Poyraz 25 Ağustos 2024 Pazar 12:45

Ballıkuyu'da 3 katlı 30 metrekare sefer tası gibi konuta 3 daire isterlerse bu dönüşüm sittin sene olmaz.

Yorumu oyla      1      1  
NEDEN 25 Ağustos 2024 Pazar 10:48

DEPREMLER OLUYOR, NİCE İNSANLAR ÖLDÜ 1998 BALLIKUYU KENTSEL DÖNÜŞÜM NE ZAMAN YAPILACAK NEDEN YAPILMIYOR ARABA GEÇSE EVLERİMİZ SALLANIYOR VE BAŞI BOŞ SOKAK KÖPEKLERİ NEDEN TOPLANMIYOR YOLDA YÜRÜYEMİYORUM, BENİM ARABAM YOK, ÖZGÜRCE CADDE VE SOKAK ASLA YÜRÜYEMİYORUM.. NEDEN KÖPEKLER TOPLANMIYOR

Yorumu oyla      1      0  
CHPNİN HALKA HİÇ BİR FAYDASI YOK.. NEDEN NEDEN NEDEN 25 Ağustos 2024 Pazar 10:38

1998 YILINDAN BERİ BALLIKUYU KENTSEL DÖNÜŞÜM BEKLİYORUZ DEPREMLER OLUYOR, ÖLÜMDEN DÖNDÜM YERE DÜŞTÜM DİBİMDEN KAMYON GEÇTİ, KAÇ DEFA BAŞI BOŞ SOKAK KÖPEKLERİ SALDIRDI ISIRDI VE KALDIRIMDA DAHİ ASLA YÜRÜYEMİYORUM KÖPEKLER UZANIYOR UYUYOR, BENDE CADDE ORTASINDAN YÜRÜYORUM, İZMİR KONAK BELEDİYESİ KÖPEKLERİN TOPLAMA YÖNETMENLİĞİ ÇIKMADI DİYOR, NEDEN YALAN SÖYLÜYOR..RESMİ GAZETEDE ÇIKTI, KANUN ÇIKTI..KÖPEKLERİN TOPLANMASINI İSTİYORUM, HEM İNSANA HEMDE KÖPEKLER İYİ ŞARTLARDA YAŞASINLAR BARINAKLARDA

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hilton'da dikkat çeken satış!
Vakıflar Bankası, İzmir’de 2020 yılında kapanan 33 katlı eski Hilton Oteli'nin ...
Turistik ilçede satış... Yeni sahibi belli oldu!
Özelleştirme İdaresi’nin satışa çıkardığı Urla’daki 4 bin 770 metrekare ...
İzmir’de barınma krizi... 'Artık kiralara göre üniversite belirleniyor'
Yeni öğretim yılı ile ilgili yaşanması muhtemel barınma krizi hakkında ...
 
Urla'da önce tahsis sonra imar!
İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı mülkiyetindeki ...
e-Kira kontratıyla fahiş fiyat artışının önüne geçilecek
Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ...
Sosyal medya ilanlarına denetleme yolda!
Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, doğrulanmış ...
 
İzmir'in yeni çevre yolunda kritik tarih!
İzmir'in en büyük projeleri arasında yer alan İzmir Kuzey-Doğu Çevre Otoyolu ...
Konut fiyatları reel olarak geriliyor
Konut Fiyat Endeksi (KFE), Temmuz 2024'te aylık yüzde 0,9, yıllık yüzde ...
Köprü otoyol ücretlerine zam!
Köprü ve otoyol ücretlerine zam yapıldı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
5 yaşında kayboldu, 18 yıldır aranıyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Aşırı uçuşlar da turizm canavarı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva