HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Temmuz 2009 Çarşamba - 00:00

İzmir yaşlanıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önderliğinde hazırlanan “İzmir Kent Sağlık Profili” isimli kaynak kitap kamuoyuna tanıtılırken, 150 kişilik ekibin ortak çalışmasında kentteki doğurganlık oranının azalması ve yaşlı nüfusun artması gibi tespitler dikkat çekti. ’

İzmir yaşlanıyor!



İZMİR - Büyükşehir Belediyesi’nin önderliğinde 1 yıllık çalışma ile hazırlanan “İzmir Kent Sağlık Profili” isimli kaynak kitap kamuoyuna tanıtıldı. 150 kişilik ekibin ortak çalışmasıyla hazırlanan kitapta İzmir’deki doğurganlık oranının azalması ve yaşlı nüfusun artması gibi tespitler dikkat çekti.
 
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ne üye olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, 59 kamu kurum ve kuruluşunun katılımıyla oluşturulan Sağlıklı Kent Platformu, İzmir’in “sağlık” profilini çıkardı. 15 komisyonda görev alan yaklaşık 150 kişinin 1 sene sürdürdüğü çalışmalarda, İzmir’in sağlık profiline ışık tutacak çeşitli verileri elde ettiler. 
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, kentin genelinin sağlığına dikkat çekerek, “Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda çalışmak, yani, kentteki tüm bireylere yüksek standartlı bir yaşam sağlamak ve her alanda sağlıklı kentler yaratabilmekten geçiyor. Yıllar önce bu hedefe kilitlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi,  Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘Sağlıklı Kentler Projesi’ne dahil olarak, kentimizdeki yaşam kalitesinin artırılması yolunda yeni bir sayfa açmıştır” dedi.
 
Sağlıklı Kentler projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması için Valilik ve üniversitelerle yazılı proje ortaklığının Türkiye’de ilk kez İzmir’de gerçekleştirildiğine dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, işbirliğinden dolayı katılımcı tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

 
342 sayfa kitap
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra İzmir Vali Vekili Aydın Alper, Baro Başkanı Özdemir Sökmen, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof/ Dr/ Hakki Balar, Ege Üniversitesi proje yürütücüsü Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Ege Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, EGEV Başkanı Yılmaz Temizocak, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, bürokratlar ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı toplantıda, araştırmacılar için önemli bir kaynak niteliği taşıyan ve Büyükşehir Belediyesi  Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Prof. Dr. Hülya Güven’in sunumunu yaptığı “İzmir Kent Sağlık” profili kitabında öne çıkan tespitler şöyle oldu:
 
Nüfus yaşlanıyor
 
 Türkiye genelinde genç nüfus oranı daha fazlayken, İzmir’de daha düşük. İzmir’in yaşlı nüfusu hızla artarken yaşlı nüfus oranı en fazla olan ilçeler Karaburun, Bayındır, Urla ve Balçova.
’· TÜİK verilerine göre İzmir’de doğup yaşayanların oranı yüzde 43.
’· İzmir, net göç alan kentler arasında 7. sırada yer alıyor.
’· İzmir’de doğurganlık oranı düşerken en fazla doğurganlık oranına sahip olan ilçeler Kemalpaşa, Menemen ve Torbalı olarak tespit edildi.
’· Kanser vakalarında erkeklerde akciğer - trake kanserleri 1. sırada yer alırken, kadınlarda meme kanseri ilk sırada yer alıyor.
’· Türkiye genelinde tüm harcamalarda sigaraya ayrılan pay yüzde 4.15 olurken, bu oran İzmir’de yüzde 4.27
’· İzmirliler’in yüzde 61’i evli, yüzde 31’i ise bekar.
’· Türkiye’de 18 yaş altı evlenme oranı Türkiye’de yüzde 19.8’ken, bu oran İzmir’de yüzde 145. İlk evlenme yaşı açısından da İzmir Türkiye verilerine göre “daha geç evleniyor”.
’· Türkiye’deki istihdam oranı yüzde 43 olurken, İzmir’deki istihdam oranı yüzde 41. İstihdam alanları açısından yüzde 51.3 ile hizmet sektörü öne çıkıyor.
’· İzmir içinde en fazla konuta sahip yerler Konak, Karşıyaka, Buca ve Bornova olarak tespit edildi.
’· Jeotermal ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları arasında İzmir mevcut potansiyel açısından ilk sırada.
’· İzmir’de bir aile hekimine düşen hasta sayısı 3482 kişi.
’· Türkiye genelinde 1000 adet sinema salonu varken İzmir’in sahip olduğu salon sayısı 76 adet.
’· Opera ve bale salonları açısından Türkiye’de toplam 5 adet salon bulunuyor ve bu salonların 1 tanesi İzmir’de.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva