HABERLER>EKONOMİ
25 Mayıs 2011 Çarşamba - 21:20

İzmir Ticaret Odası’nda ikinci meclis krizi

2010 yılında meclis üyelerinin salonu terk etmesi nedeniyle oylama yapılamayan İTO Meclisi’nde tarih yine tekerrür etti.Tartışmalar sonrası Meclis 3 iş günü sonrasına ertelendi.

İzmir Ticaret Odası’nda ikinci meclis krizi

Soner Çağlar / Egedesonsöz – İzmir Ticaret Odası (İTO) Mayıs ayı Meclisi’nde konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı için ESBAŞ’ın 100 bin dolar ayırdığını, bütçe görüşmelerinde adaylık için oluşturulacak bütçeye konulacak katkının da ele alınacağını belirterek, “Bizim de en az 200 bin dolarlık katkı koymamız gerektiğini düşünüyorum. Bugün oylanacak” dedi. Ancak karar yeter sayısı bulunamadığı için oylama yapılamadı. İTO’da 2010 yılında olduğu gibi meclis üyelerinin salonu terketmesi nedeniyle ikinci kez toplantı ertelenmiş oldu.
 
Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın uluslararası toplantılarda İzmir’in EXPO 2020 adaylığı için destek istediğini belirten Demirtaş, “Ancak bundan sonraki süreç çok daha büyük önem taşıyor. Yasanın çok hızlı bir şekilde çıkması gerekiyor ki, yapılan çalışmalar planlı bir şekilde yürüsün. Ayrıca EXPO 2015 yarışında yaptığımız hatalardan ders çıkarmamız gerekiyor. BİE üyesi olan 157 ülkede sonucu doğrudan etkileyecek etkin lobi faaliyetlerinin yürütülmesi çok önemli” diye konuştu.
 
Demirtaş, EXPO 2020 için olası rakiplerin ise Tayland- Ayutthaya, Rusya- Ekaterina, Brezilya- Sao Paulo, Katar- Doha, Birleşik Arap Emirlikleri- Abu Dhabi, Amerika- California, San Jose ve Fas- Marakeş olduğunu, Tayland’ın ise başvuru yaptığını ifade etti. Demirtaş, “Ancak bu kentlere göre daha avantajlı olduğumuza ve ipi göğüsleyeceğimize inanıyoruz. Bunun için lobi faaliyetlerine başladık. Seçimlerden sonra BİE Genel Sekreteri Vicente Loscarteles’i İzmir’de ağırlayacağız” şeklinde konuştu.
 
Loscarteles’in kendilerine “geçen adaylık sürecinde iç koordinasyonla vakit kaybedip uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapılmadığı”, “İnciraltı sorununun çözülmüş olması gerektiği” ve “sağlık temasıyla aday olunmasına rağmen Bakanlık ve ilgili kuruluşların yeterince projenin bir parçası olmadığından” bahsettiğini anlatan Demirtaş, İnciraltı planlaması konusunda Şehir Plancıları Odası’nın bazı çekinceleri olduğunu hatırlatan Demirtaş, 14 Haziran’daki BİE Genel Kurulu’na aday ülke olarak katılacaklarını ve İzmir’in adaylığını bir konuşma ile bildireceklerini belirtti.
 
Kruvaziyer turizmi ile ilgili açıklama yapan Demirtaş, 24 Mayıs 2011 tarihi itibariyle 64 sefer ile 132 bin 460 yolcunun geldiği bilgisini verdi. Demirtaş, “İzmir kış aylarında da kruvaziyer gemileri ağırlamaya yetkin, güvenli bir liman. 2010 yılının ilk ayında yüzde 24.22 oran ile ikinci büyük limandık. 2011 yılının ilk 3 ayında ülkemize toplam 52 sefer ile 88 bin 844 kruvaziyer yolcusu gelirken İzmir Limanı 21 sefer ve 55 bin 5 yolcu ve yüzde 61.91’lik payı ile Türkiye’nin kruvaziyer limanında birinci sırada yer alıyor” diye konuştu. Demirtaş, ayrıca başarı hikayesini diğer dünya odaları ile paylaşmaya gittiklerini anlatarak, “Odamız, Dünya Odalar Federasyonu’nun düzenlediği 2011 Dünya Odalar Arası Yarışması’na Kruvaziyer Turizmi Projesi ile katıldı ve “En İyi Uluslararası Proje” kategorisinde finale kaldı. Rakiplerimiz Yeni Zelanda- Canterbury Ticaret Odası, Filipinler- Davao Sanayi ve Ticaret Odası, Almanya- Handwerkskammer Koblenz ve Kanada- Winnipeg Ticaret Odası olacak. 8-10 Haziran 2011 tarihleri arasında Mexico City’de Dünya Odaları Kongresi kapsamında düzenlenecek yarışmada sunum yapacağız” şeklinde konuştu.
 
Genelkurmay Başkanlığı’nın Efes ve Denizkurdu tatbikatını iptal etmesinin turizm açısından sevindirici bir gelişme olduğunu söyleyen Demirtaş, İzmir’in Doğanbey Körfezi’ndeki yaklaşık 40 bin dönümlük olan ve askeri bölge olduğu için mülk sahiplerinin faydalanamadığı alanda turizm için güzel projeler gerçekleştirilebileceğini söyledi. Demirtaş, “Bu alanı insanlık için kullanmak gerektiğini düşünüyorum. Zor bir iş ama biz bu konuyu ilk defa seslendiriyoruz. Umarım bu konuda gelişme olur” ifadelerini kullandı.

 
KARAR YETER SAYISI TARTIŞMASI
Daha sonra 161 meclis üyesinin yoklama tutanağına imza atmasına rağmen oylamalara geçildiğinde meclisteki üye sayısının azalması ve karar yeter sayısının oluşmaması nedeniyle tartışmalar yaşandı. Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, mazeretsiz olarak meclisten ayrılan üyelerin duyarsız olduklarını söyledi. Özpoyraz, oturumu kapatarak 3 gün sonra tekrar meclisin toplantısının yapılacağını dile getirdi. Salona tekrar geri gelen meclis üyeleri nedeniyle kapatılamayan oturum nedeniyle konuşmalar yapıldı. Meclis üyelerinin itirazları nedeniyle Selami Özpoyraz, toplantının devam edip etmemesi için mecliste oylama yaptı. Oylama sonucunda toplantıya devam kararı alındı. Daha sonra tek tek isimler okunarak, yoklama yapılmaya başlandı.
 
Bu sırada kürsüye çıkan Demirtaş, isim isim oylama yapılmasının meclis üyeleri arasından 3 kere katılmayanlar olabileceğini bu nedenle üyeliklerinin düşebileceğini söyledi.


 
Üyeler arasında yaşanan tartışmalar sırasında Demirtaş, yönetim kurulu üyelerine seslenerek ‘hadi gidiyoruz” dedi. Demirtaş’ı meclis üyelerinin durdurmaya çalışmasına rağmen Demirtaş durmadı. Daha sonra kürsüye gelerek, “Yine mahkemelere gideceğiz. Toplantı bitti” dedi ve salondan çıktı. Diğer meclis üyeleri de salondan çıkınca toplantıda sona ermiş oldu. Toplantı 3 iş günü sonrasına ertelendi. Bu sırada Meclis üyeleri Bülent Sarıoğlu ile Kadir Sinan arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Bazı meclis üyeleri de toplantının iptal edilmesine tepki gösterdi. EXPO 2020 adaylık bütçesine 200 Bin dolarlık katkı koyma kararı da alınamamış oldu.
 
DAHA ÖNCEDE OLMUŞTU
İTO Meclis eski Başkanı Necip Kalkan döneminde de, bir meclis toplantısı ertelenmişti. İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Toplantısı, 2010 yılı Mayıs ayı hesaplarının oylanması sırasında salonda yeterli çoğunluk bulunmadığı gerekçesiyle tatil edilmişti. Bu mecliste alınan karar nedeniyle konu İdare Mahkemesine götürülmüştü. Söz konusu oturum iptal edilerek, Temmuz ayında tekrarlanmıştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir-Ankara 3 saat 50 dakika
İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı'yla iki il arasındaki mesafe 200 ...
Danıştay'tan alkol yasağına iptal
Danıştay, bakkal ve marketlerdeki alkol satışının durdurulmasını iptal ...
İşte Ege’nin ihracat şampiyonları
Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan 2010 yılı ilk 1000 ihracatçı ...
 
OECD: Türkiye bu yıl yüzde 6.5 büyür
OECD, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 6,5 ve gelecek yıl ise yüzde 5,3 büyüyeceğini öngördü.
IMF başkanlığı için Lagarde ön planda
Avrupa'nın büyük ölçüde isminde uzlaştığı Fransa Maliye Bakanı Lagarde ...
İhracatın şampiyonu Oyak Renault
Oyak Renault, 3 milyar 236 milyon dolar ile geçen yılın ihracat şampiyonu ...
 
Osman Öz’e uluslararası görev
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Öz, Uluslararası ...
İzmir'in ikiz kuleleri
200 metre yükseklikte 40'ar katlı iki kuleden oluşacak proje 30 ayda tamamlanacak. ...
İlk Türk helikopteri uçuş için gün sayıyor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından tasarlanan ve Türk Havacılık ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva