Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir'in Ödemiş ilçesinde açılmak istenen yeni bir taş ocağı ile ilgili kararını verdi.

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre Şahil Madencilik Bozcaya Köyü sınırlarında gnays taş ocağı ve kırma, eleme ve yıkama tesisi kurmayı planlıyordu. Ödemiş merkezli şirket 15,76 hektarlık sahada yılda 850 bin ton gnays taşı çıkarmayı hedefliyordu.

ÇED sahası ise 100 bin ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı'na mera sahasında kalıyordu. Yine ÇED sahasının yanı başında ise tarım arazileri bulunuyor. Ayrıca mera alanı köylüler tarafından hayvancılık için kullanılıyordu.

TÜRK-İŞ, asgari ücret için rakam açıklayacak TÜRK-İŞ, asgari ücret için rakam açıklayacak



ÇED YÖNETMELİĞİNE AYKIRI
Proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık açılmak istenen taş ocağını ÇED mevzuatına aykırı bularak iptal etti. Karar Bakanlığın sitesinde duyuruldu. İptalin ana gerekçesi ise 3 kilometre yarı çapında zeytinlikler olması.

ANA GEREKÇE ZEYTİNLİKLER
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün görüş yazısında; 'Mera vasıflı 1129 nolu parselin 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında tahsis amacı değişikliği yapılmadan kullanılamayacağı; ayrıca Bakanlığımız TAD portal ve Ürün Destekleme Sistemleri üzerinden yapılan incelemede proje sahasına 3 km. çap ve mesafedeki alan içerisinde zeytinlik alanlar olduğu tespit edilmiştir. 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun; Madde20–(Değişik:28/2/1995 - 4086/5 md.) ''Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vejetatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır.'' hükmü gereği 'Gnays Ocağı Ve Kırma Eleme ve Yıkama Tesisi' projesi yapılması uygun bulunmamıştır. 'denildi.

Çevre, Şehircilk ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda ise 'İlimiz, Ödemiş İlçesi, Bozcayaka Köyünde 91185 Ruhsat Numaralı (3479556 Erişim Numaralı) Sahada Şahil Madencilik Taşımacılık İnşaat Malzemeleri Hayvancılık Ve Petrol Ürünleri San. Ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 'Gnays Ocağı Ve Kırma Eleme ve Yıkama Tesisi (850.000 ton/yıl ve 15,76 ha Gnays Ocağı – 390.000 ton/yıl Kırma Eleme ve Yıkama)' projesine esas hazırlanarak Müdürlüğümüze sunulan Proje Tanıtım Dosyasına ilişkin devam eden ÇED süreci 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 5.Maddesi 2. Bendi a. Fıkrası hükmü gereğince iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır' denildi.

Söz konusu maddede ' Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır. ÇED sürecinin sonlandırıldığı Bakanlık ve il müdürlüğü internet sayfasından ilan edilir' ifadeleri yer alıyor.

KÖYLÜLERDEN PROJEYE İTİRAZ
Projeye karşı çıkan çevre köyler topladıkları 2 bin 500 civarındaki imzayı Bakanlığa ileterek projenin iptal edilmesini istemişti.

KARAR BİZİM AÇIMIZDAN SEVİNDİRİCİ
Kararı Egedesonsöz'e değerlendiren Bozcayaka Muhtarı Osman Can, 'Proje alanı tarım arazilerine o kadar yakın ki her gün toz toprak olacaktı. Bakanlık en başından bu projenin ÇED sürecini başlatmamalıydı. Karar bizim açımızdan sevindirici. Bizlerin geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Bir kişi para kazanacak diye yüzlerce insan ekmeğinden olacaktı.' dedi.