HABERLER>GÜNCEL
28 Kasım 2011 Pazartesi - 08:59

İzmir'in altı fokur fokur!

Vanlılar olası bir deprem korkusuyla şehri terk ediyor. Depremzedelere kucak açan İzmir’e ise bin konuk gelebilir. Ancak kentin altının giderek gerildiğine dikkat çeken uzmanlar, deprem yaşanırsa binaların yüzde 60’ının ağır hasar alabileceğini belirtiyor.

İzmir in altı fokur fokur!

İZMİR - Nüfusu 1 milyonun üstünde olan Van’da meydana gelen ve 644 vatandaşımızın hayatını kaybettiği 7,2 ve 5,6’lık depremlerin ardından, vatandaşlar başka bir deprem korkusuyla şehri terk etmek istiyor. Deprem bölgesindeki binlerce depremzede başka illerdeki kamu kurumlarının sosyal tesislerine gitmek için başvuruda bulundu. Başvuru merkezinin önünde uzun kuyruklar oluşurken, Antalya ve Mersin’e ise yoğun talep nedeniyle kayıt alınamadı. Van’ı terk etmek isteyen vatandaşlar için Van Valiliği ve diğer illerin valilikleri koordineli olarak çalışmalara başladı. Valilikler gelecek listeler doğrultusunda depremzedeleri konuk etmeye başlayacak.
 
Yeni hastaneler 5 yıldızlı otel kapasitesinde olacak
İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Metin Berberoğlu sağlık kurumlarının depreme karşı yenilenmesi için çalıştıklarını belirterek, yeni deprem yönetmeliğine göre beş yıldızlı otel kalitesinde yeni hastaneler yaptıklarını söyledi. Berberoğlu “2004’ten bu yana 9 hastane yeniden yapıldı. 4 hastanenin ise ihaleleri bitti. 2 yıl içinde 14 hastaneyi yenilemiş olacağız. Torbalı, Çeşme ve Foça hastaneleri dışındaki tüm ilçe hastaneleri yenilendi. Bu 3 hastane de yenilenecek. Binaları yıkıp yenilerini yapacağız” dedi.
 
Okulları için de tedbirler alınıyor
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ragıp Üye “2004-2007 yıllarında 43 okul güçlendirildi. 86 okulla ilgili çalışmalar bitti. 81 okulun güçlendirilmesine gerek olmadığı bildirildi. 7 okulun yeniden yapılmasına gerek olmadığına karar verildi. 8 okulun inşaatı devam ederken, 7 okulun yapımı ihale aşamasına geldi. Kalan 37 okuldan 11’inin güçlendirilmesine karar verildi. Bakanlığımızdan para gelirse yapacağız. 13’ünün güçlendirilmesi tavsiye edildi. Testi bitmiş 13 okulumuz var. Bu 37 okulumuzla ilgili çalışmalar başlayacak” diye konuştu.
 
Binaların riski ölçülüp iyileştirilecek
İzmir deprem tehdidine karşı çalışmalarına devam ediyor. İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından yürütülecek proje çerçevesinde seçilen pilot bölgelerde yapıların envanter bilgileri oluşturulacak. Yapı stokunun deprem açısından riskinin belirlenmesi için kullanılacak değerlendirme yöntemi ile binalara ait parametrelerin elde edilmesine yönelik veri toplanacak. Bina hasar indeksi puanları hesaplanacak ve güvenlik seviyesi belirlenecek. Sonuçlar İmar Bilgi Sistemi’nin oluşturulmasında bilgi altyapısı olarak kullanılacak. Bölgeler için sismik risk haritaları ortaya çıkarılacak. İncelenecek 10 bin binanın sonuçlarına dayanarak kenti için mevcut yapı stoğu hakkında değerlendirme yapılabilecek. İlk etapta Balçova’da bulunan 6 bin 500 yapı ile Seferihisar’da yer alan 3 bin yapının güvenliğinin deprem riski açısından değerlendirilmesi sağlanacak. Pilot bölgedeki çalışmaların sonuçlanmasını ardından genele yönelik çalışmalar sürecek.
 
Yıldırım: 150 yapı acil yıkılmalı
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, depreme hazır bir kent için İzmir’de 150 bin konutun acilen yıkılması gerektiğini söylemişti. Bakan “Burada kısa ve orta vadede en az 150 bin konutun yenilenmesi gerekiyor. Yasal altyapısı tamamlandı. Şehir yenileme yapılacak alanlarla ilgili uygun yer tespiti yapılıyor” dedi.
 
İzmir’e bin kişilik konuk gelebilir
Van’dan gelecek bin depremzedeyi İzmir’de konuk edebileceklerini açıklayan Vali Cahit Kıraç, depremzedelerin İzmir’deki kamu tesislerinde ağırlanması konusunda çalışma başlattıklarını, oluşturulan Yerleştirme Kurulu’nun çalışmalarını tamamladığını ifade etti. ‘’Yerleştirme Van’daki Afet Koordinasyon Merkezi ve Van Valiliği’nin yönlendirmesiyle olacak. Bize liste verildiği an yerleştirme işlemine başlayacağız. Bin kişiye kadar ağırlayabiliriz’’ diyen Kıraç, bireysel başvuruların kabul edilmeyeceğini de vurguladı. Ayrıca depremzedelerin sağlık hizmetlerini karşılayacaklarını, çocukların okul programlarını yerine getireceklerini belirtti.
 
En güvenilir ilçe Selçuk ve Aliağa
Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın yaptığı araştırmaya göre ise İzmir’de her 140 yılda bir büyük deprem oluyor. İzmir’de yaşanan 6,4’ün üzerindeki son büyük deprem 1870’de meydana gelmiş. Bir sonraki depremin yakın bir tarihte yaşanacağı tahmin ediliyor. Ercan böyle bir durumda İzmir Körfezi’nin kuzey kısmının fazla zarar görebileceğini ifade etti. İzmir’in altının giderek gerildiğine değinen Ercan meydana gelecek depremden daha çok etkilenmesi beklenen yerlerin Alsancak’ın bir kısmı, Bayraklı, Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir ve Çiğli olacağını açıkladı. En güvenilir ilçelerini ise Selçuk, Bayındır, Kiraz, Beydağ, Aliağa, Kınık ve Menderes olarak sıralıyor.
 
Denizli’de 600 kişi barınacak
Denizli Valisi Abdülkadir Demir’in yaptığı açıklamaya göre, Denizli’deki kamuya ait tüm misafirhane ve sosyal tesislerin kapasitelerini gözden geçirilip misafirhanelerin depremzedelerin barınmasına hazır hale getirileceği belirtildi. Vali “Kamuya ait misafirhane ve sosyal tesislerde 600 depremzedeyi misafir edeceğiz. Depremzedelerin barınması için genelge yayımlandı. Burada kalacakların depremzede olduklarına dair yazı getirmeleri isteniyor. ‘Gerçek hak sahipleri oradan belge alıp geldikten sonra kabul edeceğiz. Bölgeden önce buraya 30’a yakın depremzede gelmişti. Onlardan da belge isteyeceğiz” diye konuştu.
 
Manisa’da tespit çalışması başladı
Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, depremzedelerin şehirde barınması için yapılan çalışmalarla ilgili olarak “Valilikler kendi kapasitesini tespit çalışması yapıyor. Hızlı bir şekilde koordinasyon sağlanacak. İl Acil Durum ve Afet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve diğer ilgili arkadaşlar yer aldığı bir komisyon kurduk. Buraya gelecek çocukların eğitimleri, sağlık imkanlarının sağlanması, sosyal yardımlaşma ve benzeri konuları hazırladıktan sonra hızlı bir şekilde bildireceğiz” dedi. Vali, kaç ailenin Manisa’ya geleceğinin komisyon çalışmalarını tamamladıktan sonra belirleneceğini de sözlerine ekledi.
 
Uşak öğretmen evinde ağırlayacak
Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Van depremi olduktan sonra valilik tarafından düzenlenen kampanyalarla 5 kargo uçağı dolusu battaniyenin yanı sıra TIR’lar ve kamyonlar aracılığı ile 70 bin üzerinde battaniye yardımında bulunduklarını belirti. Ailelerin başka illere gitme isteği ile ilgili konuşan Vali Çakacak, Uşak bünyesindeki kamu kurumlarına ait sosyal tesislerin çok olmadığını vurgulayarak şehirdeki en yüksek barınma kapasitesine sahip öğretmen evi ile polis evinin yaklaşık 130 kişiyi barındırabilecek durumda olduğunu söyledi. Valilik olarak ilgili kurumlardan temsilcilerin yer aldığı ve Vali Yardımcısı İsmail Gürsoy’un başkanlığında bir kabul heyeti oluşturulduğunu da söyleyen Vali Çakacak “Biz mevcut durumumuzla ilgili gerekli bildirimleri yaptık, talep doğrultusunda gelecek aileler için elimizden geleni yapmaya hazırız. Bizim sosyal imkanlarımız kısıtlı, bu sebeple sosyal imkanları daha iyi olan yerlere daha fazla gönderim olacağını düşünüyorum” dedi.
 
Olası bir depremde binaların yüzde 60’ı ağır hasar alabilir
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan Nuhoğlu, İzmir’de olası bir depremde, binaların yüzde 60’ının ağır hasar alacağı ya da yıkılacağının öngörüldüğünü açıkladı. Nuhoğlu, üç bölgede yapılan bir incelemenin sonuçlarını da paylaştı. Buna göre, Alaybey, Manavkuyu ve Basın Sitesi’ndeki bin 490 binanın 674’ü zayıf, 777’si orta derecede depreme dayanıklı iken, sadece 39’u depremde hasar görmeyecek. Nuhoğlu “İzmir’de de depreme dayanıksız tüm binaları yıkıp yeniden yapma ya da güçlendirme zamanıdır” uyarısında bulundu. Nuhoğlu yeni konut almayı düşünenleri “İzmirlilere tavsiyem 2000’den sonra yapılmış binaları satın almaları yönünde olacak” diyerek uyardı.
 
Aydın desteğe hazır
Aydın’daki çeşitli sivil toplum örgütleri ile depremzedeler için neler yapılabileceği hakkında görüşen Vali Kerem Al, kamuya ait misafirhane, yazlık ve eğitim kamplarındaki yatak sayılarının belirleneceğini söyledi. Aydın’daki kamu kurumlarının tesislerine yerleştirilecek kişi sayısının henüz belli olmadığını da belirten Vali Al, herkesten havalar ısınıncaya kadar Aydın’da barınacak depremzedeler için bağlı bulunduğu kurum bünyesinde hazırlıkları yapmasını istedi. Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da “Bu tür felaketlerin kimin başına ne zaman geleceği belli olmaz, depremzedeler için elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.
 
Bin depremzede Muğla’ya geliyor
Depremzedelerin Muğla’da da bazı turistik tesislerde misafir edilmesi için çalışmalar sürüyor. Bodrum Otelciler Derneği yetkilileri Bodrum’da tesislerin yüzde 90’ının dolu olduğunu, depremzedelerle ilgilenilemediğini söyledi. Bir yetkili “17 Ağustos depreminde tesislerimizi depremzedelere açabilmiştik” demekle yetinirken, Marmaris’te de durum farklı değil. Güney Ege Otelciler Birliği Başkanı İlhan Açıkgöz sezonun sona ermesi nedeniyle Marmaris’te de tesislerin büyük bölümünün kapalı olduğunu belirterek “NOA Otelleri olarak tesislerimizde depremzedeleri ağırlıyoruz. Sarıgerme’deki tesislerimize 50 aile kabul ettik. 50 aile de Marmaris’teki tesislerimizde kabul edeceğiz” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
göçmen 28 Kasım 2011 Pazartesi 15:51

bence gelmesinler izmir yeteri kadar göç aldı bu iyi değil....

Yorumu oyla      15      6  
İzmirli 28 Kasım 2011 Pazartesi 11:35

Peki ne gibi önlemler alınmıştır veya alınmaktadır. Valilik bünyesindeki afet merkezi evrak depolamaktan başka ne iş yapmakta ve sn. vali ne gibi önlem çalışmasına imza atmaktadır. valilik b.şehir belediyesi ile didişmekten başka bir iş yapıyormu bunlarında bilinmesi gerek. Bu nedenledirki bilim insanları elde ettikleri verileri izmir halkı ile basın yoluyla paylaşmalıki izmir halkıda başının çaresine bakmalı.

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Savcılar siyasete angaje olmamalı
İzmir Baro Başkanı Sema Pekdaş, Büyükşehir’e yapılan ikinci operasyonu ...
Altay 90+2'de Yunus'la güldü: 1-0
İkinci Lig Beyaz Grup'ta geçen hafta Tokatspor'u deplasmanda yenen Altay, ...
Dünyada bir ilk 'Peynir döneri'
Kecheese, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek peynir döneri yaptı. Türer ...
 
Vali Kıraç'tan, Kocaoğlu'na EXPO yanıtı
Aziz Kocaoğlu’nun ben Paris’te kalsaydım beni orada konuşturmayacaklarda ...
Katil babanın ailesinden, kızına tehdit!
Menderes İlçesi'ne bağlı Gümüldür'de, 14 yaşında evlendiği beş çocuk annesi ...
Polis telsizinde ‘Vuruldum’ anonsu ortalığı karıştırdı
İzmir'de, polis telsiz kanalından geçen 'Vuruldum, acil yardım' anonsu ...
 
Motorsiklet tutkusu canından etti
Karşıyaka 20 yaşındaki Yıldıray Gögerçin, 25 gün önce aldığı motosikletle, ...
'Olay intihar süsü verilmiş bir cinayet'
ASELSAN Mühendisi Hüseyin Başbilen'in ölümünü inceleyen bilirkişi savcılığa ...
Urla eski Kaymakamı'na 2 yıl hapsi istendi
Hatay Vali Yardımcısı Şahin Bayhan hakkında, 2009- 2010 yıllarında İzmir'in ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva