Metehan UD/EGEDESONSÖZ - OkkaGrup bünyesinde Güven Madencilik Şirketi'nin sahibi Ceyhun Okkaoğlu, İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde kalker ocağı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan izin istemişti.
Bakanlık; ÇED süreci ile ilgili halkın katılım toplantısının yeri ve saatini ilan etti. Duyura göre toplantı 26 Eylül 2023 tarihinde saat 13.30'da Damlacık Köy Kahvesi'nde gerçekleştirilecek.
Toplantı ile ilgili duyuru şu şekilde:
'Bakanlığımızın ilgi yazısı ile İlimiz, Kemalpaşa İlçesi, Damlacık Mahallesi sınırları içerisinde Ceyhan Okkaoğlu tarafından yapılması planlanan 'ER:3421246 ve 90571 Ruhsat Numaralı Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi' projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 26/09/2023 tarihinde saat: 13:30' da Kemalpaşa İlçesi, Damlacık Mahallesi adresindeki 'Damlacık Köy Kahvesi ve Bahçesi' nde Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı yapılacaktır.'
MUHTARDAN ÇAĞRI: YOL YAKINKEN VAZGEÇİN
Toplantı ile ilgili Egedesonsöz'e açıklama yapan Damlacık Köyü Muhtarı Mehmet Küntür köylülerin taş ocağına karşı çıktığını vurguladı. Bakanlığa ve şirkete 'yol yakınken vazgeçin' çağrısında bulunan Muhtar Küntür de 'Doğanın alacağı zararın yanı sıra ocağın etrafında kiraz ağaçlarımız ve bu bölgelerde yetiştirdiğimiz keçilerimiz var. Bunlar bizim en önemli gelir kaynaklarımız. Bunların zarar görmesi durumunda zorluk yaşarız. Yol yakınken vazgeçsinler. Köyümüzün etrafında taş ocağı istemiyoruz. Ocak hem köyün hem de milli parkın yok oluşu demek. Halka rağmen Bakanlık ÇED izni verirse bu halkı kimse tutamaz' dedi.
'TOPLANTIYA İZİN VERMEYECEĞİZ'
Geçmiş yıllarda da taş ocağı girişimlerini engellediklerini ifade eden Küntür '200 yıllık geçmişi olan bir köyüz, çocuklarımızın geleceğinin yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Tarlalarımızı korumak için mücadeleye hazırız. Daha öncesinde girişim olmuştu. Engelledik, yine geldiler. Onun tozu poyrazda köyümüze, bahçelere gelecek. Sadece biz değil diğer köyler de etkilenecek. Halkın katılım toplantısına izin vermeyeceğiz. Biz katılmayacağız ve biz katılmadığımız için toplantı yapılamayacak. Bakanlık bir an önce durdursun.' diye konuştu.
PROJE HAKKINDA
ÇED süreci başlatılan taş ocağı kapsamında, Damlacık Mahallesi'ndeki kalan 87,81 hektarlık alanda şirket yılda 6 milyon ton kalker çıkarılması planlanırken ayrıca 2 milyon 400 bin ton kapasiteli 2 adet kırma eleme tesisi kurulması hedefleniyor.
Proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda ormanlık alanda kalırken en yakın konut ise 875 metre uzaklıkta kalacak.
Yaklaşık 47 milyon TL bütçe ayrılacak kalker ocağının ömrünün ise 14 yıl olması planlanıyor. Hammaddenin ise patlatma yöntemiyle çıkarılması planlanıyor. Proje alanı ayrıca Spil Dağı Tabi Parkı'nın da yakınlarında yer alıyor.
TORBALI'DA VETO YEMİŞTİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, OkkaGrup'un Metropolis Antik Kenti'ne iki kilometre ötede açmak istediği taş ocağı ve kırma eleme tesisi projesini veto etmişti. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, proje için olumsuz görüş bildirmişti.