HABERLER>GÜNCEL
22 Kasım 2010 Pazartesi - 00:00

İzmir’’in 4 binden fazla çocuğu okuma-yazma bilmiyor

Valilik bünyesindeki Çocuk Hizmetleri Koordinasyon Merkezi'nin sürdürdüğü çalışmalarda İzmir'in çocuklar açısından güvenli bir kent olmadığı anlaşıldı.’

İzmir’’in 4 binden fazla çocuğu okuma-yazma bilmiyor


Valilik bünyesindeki Çocuk Hizmetleri Koordinasyon Merkezi'nin sürdürdüğü çalışmalarda İzmir'in çocuklar açısından güvenli bir kent olmadığı anlaşıldı.’
 
İZMİR - Çalışmayı, Psikolog Ezgi Acarlar, Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı Deniz Karakuş, Sosyal Hizmet Uzmanı Mahmut Akkın yürüttü.

İzmir'de çocuk haklarının korunması yönünde hizmet veren kamu kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla valilik bünyesinde oluşturulan Çocuk Hizmetleri Koordinasyon Merkezi, çocukların sağlıklı koşullarda yetişebilmeleri amacıyla yaptığı çalışmalar doğrultusunda İzmir'in en dezavantajlı 27 bölgesini tespit etti. Yapılan çalışmalarda İzmir'in çocuklar açısından güvenli bir kent olmadığı, nüfusun yüzde 49'unun gecekondularda yaşadığı ve Türkiye ortalaması yüzde 10 olan işsizliğin, kentte daha yüksek bir seviyeye ulaştığı tespit edildi. Tüm bu nedenlerin kentin suç işlemeye yatkınlığını artırdığını ifade eden yetkililer, okul çağına gelmelerine rağmen İzmir'de 4 bin 274 çocuğun okuma yazma bilmediğini açıkladı. İzmir'de çocukların oyun oynama için yeterli alanlara sahip olmadığına dikkat çeken yetkililer, her yıl kentin çocuk mahkemelerinde ise 5 bin civarında dava dosyasının görüldüğünü kaydetti.
 
OYUN ALANI YOK
Çocuk Hizmetleri Koordinasyon Merkezi, İzmir Valiliği tarafından 4 ay önce kuruldu. Merkezde, Sosyal Hizmetler Uzmanı Mahmut Akkın, Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı Deniz Karakuş, Psikolog Ezgi Acarlar görev yapıyor. Çocuk haklarını korumakla görevli kamu kurumlarının İzmir'de koordinasyon eksikliği yaşadığı tespiti üzerine oluşturulan merkez, kısa sürede verimli çalışmalar ortaya koymaya başladı. Merkezde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı Mahmut Akkın, "Çocukların toplum içinde rehabilite edilmelerini amaçlıyoruz. Suç mağduru, suça itilen çocuklar için gereken düzenlemeleri koordine ediyoruz. Kentte çocuk adına yapılan her türlü tedbiri, kararları koordine etmekle yükümlüyüz. Amacımız bu kentin çocuk esenliği konusunda nasıl olması gerektiğiyle ilgili verileri ortaya koymaktır. Bu kentin çocuklar için yaşayabileceği alanları yok. Çocukların okul bahçelerinde bile yeteri kadar oyun alanları yok. Çocukları suça iten en önemli nedenlerden biri de sosyal olanaksızlıklardır" diye konuştu. Psikolog Ezgi Acarlar ise merkezin çocukların korunması, ihmal ve istismarın önlenmesi amacıyla kurulduğunu ve bu amaçla faaliyet gösteren tüm kamu kuruluşları ile koordinasyonu sağladıklarını ifade etti.
 
Koordinasyon sağladı
Merkez, Cumhuriyet Başsavcılığı, Denetimli Serbestlik Şube Müdürü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, İzmir Barosu Başkanlığı ve İş-Kur İzmir İl Müdürlüğü arasında koordinasyon sağlamakla görevlendirildi. Çocuklara önemli haklar sağlayan Çocuk Koruma Kanunu çıktıktan sonra bu kurumlar arasında koordinasyonun yeterince sağlanamadığı tespit edilerek İzmir ile birlikte toplam 3 ilde bu görevi üstlenecek merkezler kurulmasına karar verildi. Bunun üzerine Çocuk suçluluğunun azaltılması ve suçlu çocukların iyileştirilmesinin hızlandırılması uygulaması hayata geçirilerek İzmir, Bursa ve Kocaeli'nde eş zamanlı 3 çocuk hizmetleri koordinasyon merkezi faaliyete geçirildi. Pilot merkezlerin tüm ülkeye yayılmasının amaçlandığı belirtildi.
 
En dezavantajlı bölgeler
Merkezin araştırmalarında çocukların ekonomik ve sosyal anlamda sağlıklı şekilde yetişmesi açısından özellikle kenar semtler dezavantajlı olarak belirlendi. En dezavantajlı bölgeler şöyle açıklandı:

BAYRAKLI
Cengizhan, Onur, Org. Nafiz Gürman, R. Şevket İnce, Yamanlar mahalleleri.

BORNOVA
Doğanlar Mahallesi

BUCA
Kuruçeşme, Mustafa Kemal, İnönü mahalleleri..

ÇİĞLİ
Güzeltepe, Şirintepe mahalleleri.

KARABAĞLAR
Cennetçeşme, Kibar, Salih Omurtak, Şehitler, Yüzbaşı Şerafettin mahalleleri...

KONAK
Akarcalı, Anadolu, Boğaziçi, Faik Paşa, İmariye, Kubilay, Lale, Odunkapı, Tuzcu, Ulubatlı mahalleleri.

NARLIDERE
2. İnönü Mahallesi (Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kader mahkumu kadınların çocukları için kreş açılsın
İzmir İl İnsan Hakları Kurulu Üyesi İsmet Dutar, Valilik ve Kurul'a ...
Bayraklı’’da eş cinnet: Kocasını bıçakladı
İzmir'in Bayraklı ilçesinde bir kadın kendisine eziyet ettiğini iddia ...
Rektör Füzün’’ün ’‘istemediği’’ bir oğlu doğdu!
DÜ Rektörü Prof.Dr. Füzün’’ün kendisinden habersiz hamile kaldığını ileri ...
 
Kente uyumda ders: Ergenlik
Büyükşehir Belediyesi, kente uyum sürecindeki aileleri bu kez ’“ergenlik ...
Şemsiyeleri hazırlayın!
Güneşli bir bayramı geride bırakan ülke Salı gününden itibaren Balkanlar’’dan ...
İki bebek tansiyon fırlattı
İzmir'de ikinci kez ikiz bebek sahibi olan Ayşe-Serkan Tokgöz çifti, ...
 
Genç kıza tecavüz dehşeti
Bornova'daki metro istasyonunda dövülmüş halde bulunarak hastaneye ...
Gecekonduda yangın
İzmir'in Konak ilçesi Gürçeşme semtinde bir gecekonduda başlayan yangın, ...
Polis yerli biber gazı kullanacak
Polis, protesto gösterilerine müdahale ederken artık yerli biber gazı ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Rilke’den sanat ve yaşam üzerine düşünceler
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva