HABERLER>GÜNCEL
22 Kasım 2010 Pazartesi - 00:00

Kader mahkumu kadınların çocukları için kreş açılsın

İzmir İl İnsan Hakları Kurulu Üyesi İsmet Dutar, Valilik ve Kurul'a yazdığı dilekçede 'Uçurtmayı Vurmasınlar' filmindeki Barış'ı örnek gösterdi.’

Kader mahkumu kadınların çocukları için kreş açılsın



İZMİR - İzmir İl İnsan Hakları Kurulu Üyesi İsmet Dutar, Valilik ve Kurul Başkanlığı'na birer dilekçe yazarak, cezaevlerinde büyüyen çocukların durumuna dikkat çekti. Bu çocukların her şeyden habersiz bir şekilde annelerinin cezasına ortak olduklarını belirten Dutar, "Adalet Bakanlığı tarafından Şakran'ın Bahçedere köyüne yaptırılan yeni cezaevi kompleksi projesine kreş de dahil edilsin" dedi.

Çocukları gündüzleri farklı bir dünyanın içine sokacak bir kreşin cezaevi bahçesinde kurulmasını savunan Dutar, Buca Cezaevi'nde 7 çocuğun bulunduğunu hatırlatarak, "Şakran Cezaevi projesi içinde mahkum çocukları için kreş bulunmaması çok üzücü. Mutlaka olması gerekir. Adalet Bakanlığı'ndan böyle bir hassasiyeti bekliyoruz" dedi.
 
ADIM ATILMALI
Beş yaşındaki bir çocuğun gözüyle kadınlar hapishanesinin ve sevginin öyküsünün anlatıldığı Feride Çiçekoğlu'nun yazdığı Uçurtmayı Vurmasınlar romanı ve ardından çekilen filmini özellikle örnek gösterdiğini belirten Dutar, dilekçesinin bu sayede amacına ulaştığını söyledi. Roman ve filmin üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen öyküsünün Türk halkının zihnine kazındığını belirten Dutar, Vali Kıraç'tan da beklediği hassasiyeti gördüğünü dile getirdi.
Vali Kıraç'ın kendisine Adalet Bakanlığı ile görüşme sözü verdiğini ifade eden Dutar, "Valimiz Adalet Bakanlığı ile görüşecek. Biz de İl İnsan Hakları Kurulu olarak cezaevlerini gezerek kadın mahkumların ve çocuklarının durumunu inceleyeceğiz. Kurul üyeleri ve konuyu aktardığım herkes, bu önerime sıcak bakıyor. Günahsız olan ve annelerinin kaderine katlanmak durumunda kalan bu çocukların kaderini değiştirecek adımı atmamız gerekiyor" dedi.
 
HER YERDE OLMALI
Buca Cezaevi'nin taşınacağı Şakran'ın Bahçedere köyüne yapılan 2 bin kişilik cezaevi kompleksi içine mahkum kadınların çocukları için kreş yapılması gerektiğini belirten Dutar, bunun mimari projeye dahil edilmesi için çaba harcayacağını ifade etti. Cezaevi bahçesinde gündüzleri çocukları farklı bir dünyanın içine sokacak bir kreşin kurulması gerektiğini vurgulayan Dutar, "Şakran Cezaevi projesi içinde mahkum çocukları için kreş bulunmaması çok üzücü. Mutlaka olması gerekir. Adalet Bakanlığı'ndan böyle bir hassasiyeti bekliyoruz. Ayrıca, aynı kreşin Türkiye'de kadın mahkumların kaldığı tüm cezaevlerine yapılmasını da istiyoruz" dedi.
 
Öneri Ankara'ya iletilecek
Teklifi yerinde ve değerlendirilebilir bulan İzmir Valisi Cahit Kıraç, "İsmet Hanım'ın teklifi çok yerinde ve güzel. Keşke bu öneriyi Şakran Cezaevi Projesi ihale edilmeden önce yapabilseydi. Ancak bitmek üzere de olsa, biz İsmet Hanım'ın teklifini Adalet Bakanlığı'na önereceğiz. İnşallah gerçekleşir. İzmir Valiliği olarak çocuklar için yapılacak her faydalı işe destek vermekten kaçınmayız" diye konuştu.

Vali Kıraç Adalet Bakanlığı ile görüşürken, İl İnsan Hakları Kurulu üyeleri de cezaevlerini gezerek kadın mahkumların ve çocuklarının durumunu inceleyecek.
 
Yazarı 12 Eylül'de hapiste yatmıştı
 
İsmet Dutar dilekçesinde 5 yaşındaki bir çocuğun gözüyle kadınlar hapishanesinin ve sevginin öyküsünün anlatıldığı Uçurtmayı Vurmasınlar filmindeki Küçük Barış'ı (Ozan Bilen) örnek gösterdi. Uçurtmayı Vurmasınlar romanı İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Feride Çiçekoğlu tarafından yazıldı. 12 Eylül askeri darbesinin ardından 4 yıl cezaevinde kalan yazarın burada tanıdığı bir çocuğun yaşamını anlattığı ilk kitabı "Uçurtmayı Vurmasınlar" film yapımcılarının ilgisini çekti. Romanın filmi ise, 1989'da çekildi. Senaryosunu da yine Çiçekçioğlu'nun yazdığı filmde Küçük Barış'ın suçu bulunmamasına rağmen annesiyle birlikte kaldığı dört duvar arasında yaşadıkları anlatıldı. Filmde, annesi esrardan tutuklanan Barış'ın, algılayamadığı garip dünyanın içinde, her yanı soğuk ve sağır duvarlarla çevrili bir hapishane avlusunda gökyüzünü ve özgürlük uçurtmalarını gözlüyordu. (YENİ ASIR)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı’’da eş cinnet: Kocasını bıçakladı
İzmir'in Bayraklı ilçesinde bir kadın kendisine eziyet ettiğini iddia ...
Rektör Füzün’’ün ’‘istemediği’’ bir oğlu doğdu!
DÜ Rektörü Prof.Dr. Füzün’’ün kendisinden habersiz hamile kaldığını ileri ...
Kente uyumda ders: Ergenlik
Büyükşehir Belediyesi, kente uyum sürecindeki aileleri bu kez ’“ergenlik ...
 
Şemsiyeleri hazırlayın!
Güneşli bir bayramı geride bırakan ülke Salı gününden itibaren Balkanlar’’dan ...
İki bebek tansiyon fırlattı
İzmir'de ikinci kez ikiz bebek sahibi olan Ayşe-Serkan Tokgöz çifti, ...
Genç kıza tecavüz dehşeti
Bornova'daki metro istasyonunda dövülmüş halde bulunarak hastaneye ...
 
Gecekonduda yangın
İzmir'in Konak ilçesi Gürçeşme semtinde bir gecekonduda başlayan yangın, ...
Polis yerli biber gazı kullanacak
Polis, protesto gösterilerine müdahale ederken artık yerli biber gazı ...
Dönüş yolu can alıyor
Hafta sonunun gelmesiyle bayram tatilcileri dönüşe geçti, yollar kan gölüne ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Rilke’den sanat ve yaşam üzerine düşünceler
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva