HABERLER>GÜNCEL
12 Temmuz 2011 Salı - 16:50

İzmir’e 31. ilçe geliyor

Yerel seçimler öncesi çıkan yasa ile Menderes’e bağlanan Özdere, Gümüldür, Ürkmez ile Seferihisar’a bağlanan Doğanbey-Payamlı Beldeleri birleşerek bağımsız bir ilçe olma yolunda ilerliyor.

İzmir’e 31. ilçe geliyor

Fatih Yapar/Egedesonsöz/Özel - Türkiye genelinde 43 yeni ilçenin, İzmir’de de iki yeni ilçenin oluşturulduğu 5747 sayılı yasanın TBMM’de kabul edildiği süreçte de gündeme gelen İzmir’in 31. ilçesi için bugünlerde yeni bir çalışma başlatıldı. Yeni ilçelerin oluşturulması dışında Büyükşehir sınırlarında kalan beldelerin kapatıldığı yasanın kabulü öncesinde de tartışılan ve o günlerde ’50 bin nüfus şartına’ takılan Gümüldür-Özdere-Ürkmez ve Payamlı beldelerinin birleştirilip yeni bir ilçe yapılması için formül de hazır. Birleşip yeni bir ilçe olma çalışmasına en büyük destek de sözkonusu beldelerin eski belediye başkanlarından geliyor. 

Turizm potansiyeli yüksek ve yaz  mevsiminde nüfusları 100 bini aşan dört beldenin yeterli hizmet alamaması yeni ilçe çalışmasının en önemli gerekçesi sayılıyor. Belediye hizmetleri başta olmak üzere kamu hizmetlerinden yeterince yararlanamayan beldeler kurulan sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla ilerleyen günlerde Ankara’ya gidecek. Öte yandan kanunda yer alan Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde nüfusu 50 binin altında olan yerlerin ilçe olamayacağı kararı da “Turizm Bölgesi” kararı ile baypas edilecek. Bölgenin turizm bölgesi özelliği ön plana çıkartılarak konu meclise getirecek.
 
BAKANLIK GÖRÜŞ İSTEDİ
Yerel seçimlerden önce ilk kez Bayraklı ve Karabağlar’ın ilçe olması kararının alındığı süreçte ilçe olma talebini belirten dört belde bu kez mutlu sona ulaşacak. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Ak Partili milletvekillerinin yakından takip ettiği çalışma ile ilgili ilk resmi girişim başlatıldı. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine İzmir Valiliği, iki ilçenin kaymakamlıklarına yazı gönderdi. Özdere, Gümüldür ve Ürkmez’in bağlı bulunduğu ilçe olan Menderes Kaymakamlığı ile Doğanbey-Payamlı Beldesi’nin bağlı bulunduğu Seferihisar İlçesi Kaymakamlığı’na gönderilen yazıda bölgenin durumu ile ilgili görüş soruldu.
 
RAPOR HAZIRLANACAK
Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu ve Seferihisar Kaymakamı Şakir Erden’in üzerinde hummalı şekilde çalıştığı konu rapor haline getirilerek bakanlığa gönderilecek. Bakanlığın sorduğu görüş doğrultusunda iki kaymakam hazırladıkları raporda ilçe nüfusu, demografik yapı, coğrafi konumunu, geçim kaynakları ve ulaşım imkanları gibi birçok konuda bilgi verecek. Önümüzdeki günlerde ilgili yerlere gönderilmesi beklenen kapsamlı raporun ardından eğer onay verilirse Bakanlar Kurulu kararı ile İzmir, otuz birinci ilçesine kavuşacak.
 
BAŞKANLAR NE DEDİ
İçişleri Bakanlığı’nın kaymakamlara gönderdiği yazı bölgede sevinç yarattı. Yasa ile beldelikleri son bulan ve mahalle olarak ilçelere bağlanan beldelerin eski başkanları kararı destekledi.
 
Ürkmez eski Belediye Başkanı Osman Ürmez
“Biz Seferihisar’ı da Menderes’i de istemiyoruz. Yeterli hizmet ve altyapı çalışmaları yok. Çok sıkıntı içerisindeyiz. Dört beldenin denizi, kumu ve güneşi var. Ayrıca mandalina ortak geçim kaynağımız. Aynı bölgede yer alan beldelerin tekrar canlanması ve ilçe olması çok yerinde bir karar olur”
 
Doğanbey-Payamlı eski Belediye Başkanı Halil Çadır
“TBMM’den özel kararın çıkmasını bekliyoruz. Büyükşehir sınırlarında nüfusu 50 bini geçmeyen yerlerin ilçe olamayacağına dair karar var fakat bizim bölgemiz gerçekten çok farklı. İlçe olması konusunda desteklerimiz devam ediyor. Ortak kullanım alanlarımız var. Deniz ve turizm bizim vazgeçilmezlerimiz arasında yer alıyor. Gümüldür merkezli bir ilçenin kurulması hepimizi mutlu edecek”
 
Özdere eski Belediye Başkanı Haldun Ertok
“Bakanlığın çalışması bizim için çok önemli. Ben belediye başkanı olarak 1995 yılında belediye meclisi kararı alarak valiliğe gönderdim. Buraların birleşerek ilçe olması gerekiyor. Yıllardır bu işin peşindeyiz. Meyveleri almaya başladık”  

Gümüldür eski Belediye Başkanı Bülent Rüzgar
“Kararı son derece olumlu buluyorum. Dört bölgenin aynı problemleri ve sorunları var. Yıllardır bunun için uğraşıyoruz. Ulaşım ve coğrafi şartlar nedeniyle ilçelere bağlantı sıkıntısı yaşıyoruz. Kararı destekliyoruz”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tatılcı 13 Temmuz 2011 Çarşamba 18:46

bu haber bu adı gecen bolgeler ıcın cok guzel bir haber,bu beledıyeler kapanmadan once buyuk sehırden daha fazla hızmet alabılıorlardı,bu yapılacak olan ılce merkezi içinde gumuldurun daha uyugn oldugu kanaatındeyım cunkı,bankalar,tedas bınaları,ptt,itfaye ,112 acil,izsu hızmet daıresı,anadolu lısesı,ve ılcelıkle beraber gelecek olan kamu daırelerıne uygun arazı seklı ilede uygun,zaten ben bir vatandas olarak bu adı gecen bolgenın genel adınıda gumuldur olarak bılıorum...hayırlı olsun

Yorumu oyla      12      7  
konuyu bilen 12 Temmuz 2011 Salı 23:01

ilçe belediyeleri, büyükşehir yasası (5216 sayılı kanun) çıktıktan sonra zaten işlevini yitirmiş durumdadır. Neden? İmar planları, pis su kanalı, arıtma tesisi, mezarlıklar, su (iz-su), ulaşım, otopark ücretlerinin toplanması büyükşehir görevleri içindedir. Ayrıca, birçok vergiyi ve iller bankasından gelen payların yaklaşık % 40 büyükşehir almaktadır. dha şu anda aklıma gelmeyen birçok detay kanun gereği büyükşehire verilmştir. Yeni ilçe yapacaklarına, zaten işlevini yitirmiş olan mevcut ilçe belediyelerinin de kapatılmalarının daha uygun olacağını düşünmekteyim. tüm okuyuculara saygılarımla, konuyu bilen.

Yorumu oyla      14      10  
at gözlüğü 12 Temmuz 2011 Salı 22:58

takmış bakıyor büyükşehir belediyesini suçluyorsunuz. hala göremediniz değil mi büyükşehir belediyesine devlet destek değil köstek. üstelik küçük küçük ilçeler yaratılarak herbirinin araç gereç bakımından güçsüzlüğü sağlanarak hizmet verememesi ve belediyenin bu yolla ele geçirilmesi amaçlanıyor. bakınız son başkanlar toplantısına.. adamlar biraraya gelip güçbirliği yapalım birbirimize destek olalım diyor. siz hala bölünmeden yanasınız.

Yorumu oyla      17      9  
12 Temmuz 2011 Salı 20:29

Yazlığmız bahsi geçen beldelerin birinde. Şayet ilçe olursa ilk önce duble yol ve yaya kaldırımı isteriz. İnsanlar çok tehlikeli bir biçimde yoluın kenarından yürümek zorunda kalıyorlar. Bir arkadaş Kocaoğlu'nun istifa etmesini dilemiş, normal zamanda Üçkuyular'da oturan birisi olarak kendisinin bu dileğine katılıyorum. Her taraf çöp içinde! Mahallemiz tanınmayacak halde!

Yorumu oyla      19      13  
Haberci 12 Temmuz 2011 Salı 18:44

Bu beldelerimiz çok geri kalmış adeta terk edilmiş bölgeleri andırıyor. İlçe olmaları bölge halkı açısından faydalı olacaktır.

Yorumu oyla      21      10  
Aziz Başkan İstifa!... 12 Temmuz 2011 Salı 18:40

İzmir'in yeni ilçesi olsa ne olur, olmasa ne olur? Ne farkeder? Ya kardeşim bir şehir bu kadar batırılır mı?? Ya yeter artık yeter. Yaz günü İnönü caddesi'inde trafik tıkanıyor, her taraf çöp içinde. Aziz Başkan, 2014'e kadar İzmir boyle gidecekse, istifa et!... Yapamıyorsan istifa et, olmuyorsa istifa et...

Yorumu oyla      28      13  
12 Temmuz 2011 Salı 18:04

bu yörenin insanları olarak zaten en mantıklı ve eski yerleşim merkezi gümüldüre ilçe olmak yakışır...

Yorumu oyla      24      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir 39 projeyle 1 milyon 350 bin avro alacak
İzmir'de bu yıl eğitim kurumlarınca hazırlanan 39 projenin Avrupa Birliği ...
Dişini çekemedi dilini kesti
Çürüyen dişini çektirmek için Torbalı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ne giden ...
Üç ay kavrulacağız
Türkiye, bir haftadır kavurucu sıcakların etkisi altında. Meteoroloji, ...
 
Genç kız İZBAN hattında intihar etti
Karşıyaka'da hafif raylı sistem hattında sefer yapan trenin çarptığı 27 ...
Kazıda onların da emeği var
İzmir kent merkezindeki tarihi Agora'yı günyüzüne çıkarma çalışmalarına ...
Üniversiteden atılanlara geri dönüş yolu
Anayasa Mahkemesinin, Yükseköğretim Kanunu'nun, ''Yükseköğretim kurumundan ...
 
2012 sınav takvimi belli oldu
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2012 yılında yapılacak sınavlara ...
41 milyon euroluk bağış parası şirketlere
Deniz Feneri soruşturmasında tutuklanan Akman ile dört Kanal 7 yöneticisinin ...
Aliağa'da 30 dekar alan yandı
İzmir'in Aliağa ilçesi Nemrut Limanlar bölgesinde çıkan makilik yangınında ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva