HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
19 Ekim 2010 Salı - 00:00

İzmir dünyanın ’‘parladığı’’ yermiş!

İzmir'in Antik çağda dönemin en önemli mücevher işleme merkezlerinden biri olduğunun ortaya çıkarıldı.’

İzmir dünyanın ’‘parladığı’’ yermiş!


İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ortaçağ Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ergün Laflı, İzmir'in Antik çağda dönemin en önemli mücevher işleme merkezlerinden biri olduğunun ortaya çıkarıldığını bildirdi.
Doç. Dr. Laflı, '' Gemoloji'' ya da ''kıymetli taş bilimi'' olarak bilenen mücevher işleme sanatının, eski çağda da çok ön planda bir meslek ve geçim kaynağı olduğunu belirtti.
İzmir Müzesi Müdürlüğü'nün ''Yüzük Taşları Koleksiyonu'' envanterinde bulunan 300'e yakın değerli taş üzerinde yaptıkları çalışmada, kazıma (intiglio) ya da kabartma (cameo) yöntemi ile işlenmiş akik, opal, kehribar gibi yarı değerli taşlar bulunduğunu belirterek, ''Antik çağda İzmir kentinin o dönem dünyasının en önemli mücevher işleme merkezlerinden biri olduğunu ortaya çıkardıklarını'' kaydetti.
Yapılan incelemelerde, taşlar üzerindeki işlemelerde dönemin kişiye özgü ve dinsel tasvirlerinin yer aldığına dikkati çeken Laflı, sözlerine şöyle devam etti: ''1-2 santimetre gibi çok küçük boyutlu olan bu taşlar üzerine yapılan işlemeler, o dönemde mercekle ve çok yüksek teknolojili kazıma aletleri ile işleniyordu. İşlem bittiğinde pahalı ürünler olarak pazarlanan bu taşların olduğu yüzük gibi takılar ve mücevherler ancak o dönemin aristokrat ve zengin kesimi tarafından satın alınabiliyorlardı. Bu tür objeler antik çağlarda pahalı ve çok lüks tüketim ürünleriydi.''
Laflı, İzmir'de o dönemin usta elleriyle şekillenen taşlar üzerine kazıma veya kabartma olarak yapılan bu sanat eserlerinin altınla da kaplanabildiğini belirterek, şunları söyledi: ''İzmir'de üretilen bu mücevherler, Roma gibi zengin bölgelere satılıyordu. İzmir'de çok yaygın olan bu örneklerin çeşitliliği de göz önüne alındığında Antik İzmir'in çok zengin bir dünya kenti olduğu görülmektedir. Çalışma sayesinde ağırlıklı olarak Erken Roma dönemine tarihlenen 300?dan fazla yüzük taşı tanıtıma hazır hale geldi. Çoğu İzmir ve çevresinden toplanan bu eserler Roma dönemi için önemli ve güzide bir eser grubunu teşkil etmektedir. Eserlerde, o dönemin soylu yaşantılarına ilişkin birçok anlam gizlidir.''
Doç. Dr. Ergün Laflı, Büyük İskender sonrasında doğu ticaret yollarından gelişmesiyle bu taşların daha geniş coğrafyaya dağıtılmaya başlandığını, İzmir'de değerli taşlarla yapılan yüzük, kolye gibi mücevherlerin yanında kabartma yöntemlerle yapılan cam sanatı ürünü kap-kaçak, duvar plakalarının da üretildiğini anlattı.
'NÜFUSU HEP 100 BİNİN ÜZERİNDE OLDU'
Antik çağ gemoloji örnekleri ile ilgili olarak İzmir Müzesi Müdürlüğü'nde, kendisinin hazırladığı bir projenin hayata geçirildiğini anlatan Doç. Dr. Laflı, ''Amacımız, İzmir Müzesi Müdürlüğü ve bağlı birimlerinde bulunan intiglio ve cameo örneklerini toplu bir biçimde değerlendirmektir. Bu da Türkiye'de ilk kez bir devlet müzesinin antik gemoloji yayınına dönüşecek'' dedi.
Doç. Dr. Laflı, İzmir'in MÖ 7. yüzyıldan MS 5. yüzyıla değin Batı Anadolu'nun en önemli üç büyük kentinden bir olduğunu, Helenistik ve Roma dönemlerinde MÖ 4. yüzyıldan MS 5. yüzyıla kadar nüfusunun hep 100 binin üzerinde bulunduğunu anlattı.
Laflı, kentin seramik, terrakotta, cam, metal, mermer gibi birçok önemli ürünün işlendiği ve ticaretinin yapıldığı kent olduğunu belirtti. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’’deki eski tütün deposunda Trienali’…
Eski bir tütün deposunda açılan ''Port İzmir 2010 - 2. Çağdaş ...
Liseli Serdar İzmir yangının belgeselini hazırladı
MEV Koleji Özel Güzelbahçe Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Serdar Göncüoğlu, ...
U2'nun yeni albümü geliyor
U2'nun yeni albümü geliyor. İrlandalı rock grubu U2'nun yeni ...
 
Plastik Sanatlar Sergisi Teos Marina’’da’…
18 ressam, altı heykeltraş, bir seramik sanatçısı, bir tiyatro eğitmeni ...
İzmir’’in sanatçı zabıtaları ’‘sahne’’ dedi
Büyükşehir Belediyesi’’nin genç zabıtaları, aylardır mesai saatleri dışında ...
İzmir’’de kardeşliğin korosu
Kentli aileler ile göç yoluyla kente gelmiş ailelerin bir araya getirildiği ...
 
İsmet İnönü’’den ’‘Camille’’ geçecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tiyatro Nienor tarafından sahneye konan ...
Başkan’’a sanatçı liselilerden gençlik aşısı
’“Sanat İşlikleri’”ne katılan 50 lise öğrencisi, hazırladıkları eserleri ...
En güzel Karşıyaka fotoğraflarına ödül
’‘Karşıyaka Fotoğraf Günleri ve Karşıyaka’’nın Kültürel Zenginliği’’ konulu ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva