HABERLER>EKONOMİ
23 Mayıs 2011 Pazartesi - 11:23

İzmir'de 'Çılgın Proje' bilmecesi

Başbakan Erdoğan’ın İzmir için 4 Haziran’da açıklayacağı ‘çılgın proje’ şimdiden kafaları karıştırdı. Kentsel dönüşüm hamlesi olduğu ileri sürülen projenin körfeze tüpgeçit olabileceği de konuşuluyor.

İzmir de  Çılgın Proje  bilmecesi

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul ve Ankara'dan sonra İzmir'e de müjde vermeye hazırlanıyor. Ancak Erdoğan'ın İzmir'e yönelik açıklayacağı 'çılgın proje' konusunda kafalar karışık. Geçtiğimiz hafta Sabah Yazarı Yavuz Donat'a konuşarak Çılgın Proje'nin kentsel dönüşüm olabileceğine ilişkin ipucu veren Erdoğan'ın 4 Haziran'daki mitingte açıklaması beklenen projenin Üçkuyular-Mavişehir arasına kurulacak bir tüpgeçit olma ihtimali de konuşulmaya başlandı. Başbakan Erdoğan'ın kentsel dönüşüm olacak' dediği proje için İzmir Adayı Ulaştırma E.Bakanı Binali Yıldırım da '100 bin bina yıkılacak' demişti. İzmirliler kentsel dönüşüm müjdesi beklerken bugün Sabah Gazetesi'nde yer alan haber kafaları biraz daha karıştırdı. 

Gazetenin haberine göre 'Çılgın Proje' İzmir Körfezi'ne Marmaray mantığıyla kurulacak bir tüpgeçit. 

Sabah'ın haberine göre, Erdoğan'ın İzmir'in iki yakasını birleştirecek tüp geçit projesini 4 Haziran'da yapılacak İzmir mitinginde açıklaması bekleniyor. Şehrin en büyük sorunu olan trafiğe çözüm getirecek projenin detayları tamamlandı.Sır gibi saklanan projeyi Ulaştırma Bakanlığı hayata geçirecek. Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı İzmir'den aday gösteren Başbakan Erdoğan, İzmir'de, "ideolojiye değil hizmete oy verin" çağrısında bulunacak. İzmir'in trafik sorunun çözümü için hazırlanan tüp geçit projesini "İzmir'in çılgın projesi" olarak tanıtacak olan Erdoğan, projenin tüm detaylarını açıklayacak. 

İKİ YAKA DENİZ ALTINDAN BİRLEŞECEK
İzmir Körfezi'ne yapılacak tüp geçit, Üçkuyular-Mavişehir arasını deniz altından birleştirecek. Kıyıların bir kısmı doldurulacak. Projenin 3 kilometrelik bölümü deniz altından geçecek. Yaklaşık maliyeti 1.5-2 milyar dolar olacak proje yap-işlet-devret modeliyle yapılacak. 

YILDA 10 MİLYON ARAÇ GEÇECEK
Otomobil ve minibüslerin kullanacağı tüp geçiş iki katlı olacak. Bir kat gidiş, diğer kat geliş olarak kullanılacak. Her katta iki şerit olacak ve aynı anda iki araç yan yana aynı yöne gidebilecek. Deniz yüzeyinden 50-60 metre derinlikten geçecek tüp geçişi yılda 10 milyon aracın kullanması bekleniyor. Her geçen araçtan 10 lira ücret alınacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali 23 Mayıs 2011 Pazartesi 17:19

kentsel dönüşüm daha önemli. yemişim tüp geçiti. ekolojik dengeyi bozacak. gökhan bey hayatta tartışılmaz çevre boyutu.

Yorumu oyla      39      6  
İzmir'e Yazık.. 23 Mayıs 2011 Pazartesi 17:13

Madem öyle kendiniz neden yapmadınız bahçeli müstakil evleri bugüne kadar? Zaten gecekonduları da hükumet yaptı değil mi? :)

Yorumu oyla      13      31  
Işık Dikicigil 23 Mayıs 2011 Pazartesi 16:55

İZMİR LİLER KİBRİT KUTUSU GİBİ EVLERE LAYIK DEĞİLDİRLER. KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPACAKSANIZ , BAHÇELİ MÜSTAKİL EVLER YAPIN .

Yorumu oyla      38      9  
Işık Dikicigil 23 Mayıs 2011 Pazartesi 16:38

KENTSEL DÖNÜŞÜM , KENTSEL DÖNÜŞÜM. AMA YAZLIK EVLER , RAKI İÇİLECEK BAHÇESİ OLAN

Yorumu oyla      37      7  
Gökhan 23 Mayıs 2011 Pazartesi 14:17

Belediye İzmir'in kuzeyinde sirkülasyonu artırmak için U şeklinde kanal açmayı planlarken; kıyılardan doldurularak yapılan bir tüp geçit ne kadar faydalı olur bilemiyorum..Eğer kıyılar doldurulmadan yapılacaksa amenna..ama yok doldurularak yapılacaksa, zaten son çırpınışlarını gösteren körfez, daha da vahim bir hâl alır..ÇED sürecinde umarım enine boyuna tartışılır...

Yorumu oyla      42      7  
izmirli 23 Mayıs 2011 Pazartesi 13:27

Tüp geçit fantezi bir yatırım olarak görünüyor fizibl olacağını sanmam. İzmirin gerçek ihtiyacı kentsel dönüşümdür. Bu konu devletin olanakları ile çözülmesi gereken acil bir konudur. BU BİR ÇILGIN PROJE DEĞİL ZORUNLULUKTUR. Ankara’ya yapıldığı gibi özel kanun çıkarırsan, maddi olanakları ve yasal destekleri de verirsen bu iş hızlı bir şekilde yerine getirilebilir. Bu imkânlar sağlanırsa bu işi belediye de yapabilir. Belediyelerin bu konularda önü açılması isteniyorsa, mülkiyet ve kamulaştırma ile ilgili işlemlerin kamu yararına hızlandırılması gerekir. Bunun yanında hazine ve orman arazilerinin Kent Yenileme konusunda kullanılmasında kolaylık sağlanmalıdır. Ama muhalefete ait Belediyeleri çelmeyip iş yaptırmazsan, daha sonra devletin olanaklarını sonuna kadar kullanıp, bakın onlar beceremedi biz yaptık derseniz bu etik değildir. Akılcı ise, ekonomik ise, fizibl ise körfezin iki yakasını birleştirecek köprü veya tüp geçitte yapılmalıdır. Nasıl ki İzmirlinin vergisi ile İstanbul’a tüneller ve metrolar, Boğaz geçitleri, köprüler yapılıyorsa, nasıl ki İzmirlinin vergisi ile Ankara’nın metrosu tamamlanarak, Ankara Belediyesinin borçları ödeniyorsa. Bunlar da İzmirlilerin en doğal hakkıdır. KİMSE İZMİR İÇİN ÇILGIN PROJELER YAPIYORUZ DİYE ÖĞÜNMESİN. BÜTÜN BUNLAR İZMİR’LİLERİN GASP EDİLMİŞ OLAN HAKLARININ İADESİDİR: KİMSENİN LUTFU DEĞİLDİR.

Yorumu oyla      46      8  
fizibilite 23 Mayıs 2011 Pazartesi 13:13

Bugünkü Yeni Asır’da Bakan: Daha önce İnciraltı ile Çiğli arasına yapılması planlanan yaklaşık 7 kilometrelik tüp geçitin fizibilite raporlarının olumsuz çıkması üzerine yeni bir rapor hazırlattıklarını ve sağlıklı çıkan bu raporlar doğrultusunda yeni bir güzergâh belirlediklerini belirten Yıldırım, bu tünelin Balçova ile Mavişehir arasına inşa edileceğini söyledi Peki, güzergâh değişikliği yapılınca bu proje fizible olacak mı? 1,5-2 milyar dolar yatırılacaktır. Yani 2,4 milyar-3,2 milyar TL yatırılacaktır. Yılda 10 milyon araç geçecekmiş ve araç başı 10 TL. Den yıllık hâsılatı 100 milyon TL olacak bu hâsılatın yarısı kâr olsa geri ödeme süresi 48 yıl ila 64 yıl arasında olur. Bumu fizibl yatırım? “İzmir Körfezi'ne yapılacak tüp geçit, Üçkuyular-Mavişehir arasını deniz altından birleştirecek. Kıyıların bir kısmı doldurulacak.”denmektedir. İzmir körfezinde su sirkülasyonu yetersiz olduğu için temizlenme sorunu var. Priştina döneminde sirkülasyon sağlamak için dalyan yıkıldı. Şimdi çılgın proje yapıyoruz diyerek körfezi doldurup, körfezdeki yaşamı mı öldürecekler.

Yorumu oyla      46      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege 'Balo'ya hazırlanıyor
Türkiye’nin iç ve dış ticaretinde büyük avantaj sağlayacak demiryolu ağı ...
Kart aidatından kurtulmak isteyenler dikkat!
Tüketiciler Birliği, bankaların getirdiği teklifle sadece 50 TL aidattan ...
IMF yeni başkanını arıyor
Uluslararası Para Fonu İcra Direktörleri Kurulu, yeni IMF başkanının belirleneceği ...
 
Coca-Cola şerbetçi oluyor!
Coca-Cola İçecek CEO'su O'Neill, bu yılki Ramazan ayında şerbet satışına başlayacaklarını açıkladı.
‘Marka kent hedefinde mimari çok önemli’
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, ...
Rakı üzüme talebi artırdı
Bugüne kadar çiftçiyi zarara uğratan üzümü bu yıl, rakı firmalarının talepleri ...
 
'Aday olmayacağım'
ABD'li Wall Street Journal'a konuşan Kemal Derviş, IMF başkanlığına aday olmayacağını açıkladı.
BESAŞ binası icradan satılık
İzmir’de esnafın hipermarketlere karşı ezilmemesi amacıyla kurulan BESAŞ ...
26 yılda 42 milyar dolarlık özelleştirme
Özelleştirmeler özellikle son yıllarda Türk ekonomisinin önemli gündem ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva