HABERLER>EKONOMİ
3 Ekim 2023 Salı - 12:13

İzmir’de barınma krizi manzaraları… Üniversite bırakan öğrenciler!

İzmir Veli-Der Şube Başkanı Necati Kalafat, öğrencilerin barınma sorunları ile ilgili olarak yoğun şikayetler aldıklarını belirtti. Kalafat açıklamasında “Kayıt yaptırıp barınma sorunu çözemediği için okula gidemeyen öğrenciler var.17-18 yaş arasındaki bu gençler üniversiteye gelince hemen ek iş arıyorlar. Burada çözüm devletin barınma gibi temel sorunu çözmesiyle mümkün olur” dedi.

İzmir’de barınma krizi manzaraları… Üniversite bırakan öğrenciler!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ülkenin içerisinde bulunduğu zorlu ekonomik koşullarla beraber artan kira fiyatları barınma krizini de gün geçtikçe artıyor. Barınma sorununu en derinden hisseden kesimlerden birisi de üniversite öğrencileri… YKS tercihlerinin ardından İzmir’e üniversite okumak için gelen öğrenciler fahiş kiralarla karşılaşıyor.

Tercihlerin ardından okullarına yerleşen öğrencilerin barınma, beslenme, ulaşım gibi sorunlarının kamu aracılığıyla çözülmesi gerektiğini Egedesonsöz’e anlatan Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, ekonomik sebepler sebebiyle üniversite eğitimini yarıda bırakan öğrencilerin olduğunu belirtti.

ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTENİ DIŞINA ATILIYOR
İzmir’de öğrencilerin çoğunlukta yaşadığı ilçelerde fahiş fiyata ev verildiğini belirten Kalafat, “Buca ve Bornova gibi öğrencilerin yaşadığı ilçelerde ev fiyatları normali aştı. İzmir’de 10-12 bin bandında kiralar varken Buca, Bornova’da 20 bin TL bandında. Bu fiyatlara ev kiralamak öğrencileri üniversitenin dışına atmaktır. Bu evlerin hiçbir güvenliği yok ve ısınma ile ilgili de sorunları var. İzmir’e ilk defa gelen öğrenciler fiyatları yapay olarak artıran emlakçıların ellerine düşüyor. Sadece barınma için bir velinin bu kadar paraYI ödemesi mümkün değil. Kayıt yaptırıp barınma sorunu çözemediği için okula gidemeyen öğrenciler var. Kayıt dondurma peşinde koşanlar, para biriktirmeye çalışanlar… 17-18 yaş arasındaki bu gençler üniversiteye gelince hemen ek iş arıyorlar. Burada çözüm devletin barınma gibi temel sorunu çözmesiyle mümkün olur. Bu sorun öğrencinin ya da veli derneğinin çözebileceği bir sorun değildir. Devletin buna ilişkin tedbir alması gerekiyor. Üniversite öğrencilerine fahiş fiyat verilmemesi yönünde kararname çıkarabilirler” ifadelerini kullandı.

BARINMA İLE İLGİLİ BİZE GELEN ONLARCA VELİ ŞİKAYETİ VAR
Ayrıca barınma krizi ile birlikte özellikte taşradan gelmiş öğrencilerin cemaat ve tarikat evlerinin ağına düştüğünü ifade eden Kalafat şöyle konuştu:

“Para ile finanse edilmiş, kendi düşüncelerini sürdürmek isteyen bir tür gizil yurtlar mevcut... Bu evlerde 10-12 kişi aynı evde kalıyor, baskıya maruz bırakılıyor. Bu baskının sonucunda bir sürü gencin intiharına sebep olduğunu biliyoruz. 4 yıl önce gözümüzün önündeki Dikili’de yurtta taciz yaşandı. Devlet barınma sorununu çözmezse öğrenciler tarikatların, cemaatlerin evlerine teslim olur. Öğrenciler çok ucuz yevmiyelerle kirasını çıkarmak için barlarda garsonluk yapıyorlar. Yurt dışında öğrenciler de çalışır ancak devlet desteklidir. Burada ise kahvehanelerde çalışan erkek çocuklar, barlarda çalışan kız öğrenciler var. Barınma ile ilgili bize gelen onlarca veli şikayeti var. Eğitim hayatı kamusal olmak zorunda… Çocuklar üniversitede beslenme, barınma gibi temel sorunlarla uğraşırlarsa bilim de üretemezler”

 
Depremzedelerden rezerv alan için yeni iddia... 'Kendimizi oraya zincirleriz'
 
Kaf-Kaf eski teknik patrona rakip!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜİK eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı.
ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı.
Borsa İstanbul'da yeni rekor!
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 152,02 puan artarak 8.486,96 puandan kapandı.
 
Bir alkol grubuna daha zam geldi!
En son sigarada bir gruba yapılan 5 TL'lik zammın ardından alkole de zam geldi.
İşsizlik Sigortası Fonu rekor büyüklüğe ulaştı
Ağustos sonu itibarıyla yaklaşık 153 milyar liralık büyüklüğe ulaşan fondan, ...
Eylül enflasyonu yarın açıklanacak
Türkiye İstatistik Kurumu, eylül ayı enflasyon rakamlarını yarın açıklayacak.
 
Zorlu Enerji'den halka arz adımı
Zorlu Enerji, yenilenebilir enerji varlıklarını temsil eden Zorlu Yenilenebilir ...
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Hep söylediğimiz gibi ...
Bankacılık sektörünün net kârı arttı
Bankacılık sektörünün net kârı ağustos ayında yıllık bazda yüzde 28,9 ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva