HABERLER>POLİTİKA
7 Haziran 2024 Cuma - 10:41

İZBAN'dan polemik!

AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan’ın İZBAN ile ilgili yaptığı açıklamalara yanıt vererek, "2011 yılından itibaren İzmirli vatandaşlarımıza hizmet sunan İZBAN için en uygun olan çözüm ne ise ona yönelik kararımızı alırız ve süreci devam ettiririz” dedi.

İZBAN dan polemik!

Bursalı, “Bu süreçte, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir kilometrelik demiryolu ağı yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokol kapsamında, ilave yapılacak durakların yapım maliyetleri İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanırken, 136 kilometrelik çift demiryolu hattının metro standartlarına yükseltilmesi, elektrifikasyon ve sinyalizasyon sistemlerinin teşkil edilmesi TCDD’nin sorumluluğunda yerine getirildi" ifadelerini kullandı.

TCDD’NİN İZBAN’A YATIRIMI 2,5 MİLYAR DOLAR
Bugüne kadar, TCDD tarafından İZBAN için demiryolu hatlarının altyapı ve üstyapısının metro standartlarına getirilmesi, hatların sinyalli ve elektrikli hale getirilmesi olmak üzere yapılan toplam yatırım tutarının 455 milyon dolar, arazi ve kamulaştırma değeri ile birlikte bu rakamın toplam 2 milyar 665 Milyon dolara yükseldiğini vurgulayan Bursalı, İzmir Büyükşehir Belediyesinin bu süreçte sadece durak ve istasyon yapımları, tünel ve alt-üstgeçit yapımlarında görevler üstlendiğini belirtti. İZBAN’ın tüm altyapısının işletmeye alınmadan önce TCDD tarafından metro standartlarına yükseltildiğinin altını çizen Bursalı, hatların 1800’lü yıllardan kalmasının mümkün olmadığını, demiryolu hatlarının periyodik aralıklarla bakım ve yenileme süreçlerinden geçirildiğini belirterek 9 adet istasyonun da yapımının TCDD tarafından üstlenildiğini dile getirdi.

“İZBAN’IN TCDD’YE 208 MİLYON LİRA BORCU VAR”
İZBAN hatların yıllık bakımının yaklaşık üç yüz elli milyon lira olduğunu vurgulayan Bursalı, 2011 yılından itibaren İZBAN hatlarının bakım onarımı için harcanan paranın dört milyar liranın üzerinde olduğunu belirtti.  Bursalı, İZBAN trenlerinin kullandığı elektrik için son üç yılda elektrik dağıtım şirketlerine toplam 842 milyon lira ödemenin TCDD tarafından yapıldığını belirterek “Bu para İZBAN için doğrudan TCDD’ nin kasasından çıkan sıcak bir paradır. İZBAN, ne bu ücretleri ne de hat kullanım ücretini TCDD’ye ödemedi. Şu an bu kalem için İZBAN’ın TCDD’ ye borcu 208 milyon lira” dedi.

“ULAŞIM SİSTEMLERİNDE ASLİ SORUMLULUK BELEDİYELERİN”
Şehirlerin toplu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesine yönelik asli sorumluluğun belediyelerde olduğunun altını çizen Bursalı, “Toplu ulaşım sisteminin geliştirilmesi ve vatandaşlarımıza etkin bir ulaşım hizmeti sunulması İzmir Büyükşehir Belediyesinin asli sorumluluğu. Buna rağmen, TCDD, trafik tıkanıklığının azaltılması, planlı kent altyapısına hizmet edilmesi ve İzmirli vatandaşlarımıza yeni ulaşım alternatifleri sunulması için çaba sarf eden bir kamu kurumumuz. Kuruluşundan itibaren büyük özveriyle bugünlere gelen İZBAN’ın, artan yolcu sayısına paralel olarak oluşan yatırım ihtiyacı ve finansman desteğinin ortakları tarafından karşılanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR YÜZÜNDEN SERMAYE ARTIŞI TESCİL EDİLEMİYOR”
Türk Ticaret Kanunu gereği şirketlerin sermayedarların hisseleri oranında sermaye artışına katılım sağladığını, hissesine düşen sermaye artışının sağlanmaması durumunda ise tescil işleminin yapılamayacağını belirten Bursalı şu ifadeleri kullandı:

“TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi İZBAN’ın yüzde elli hisseye sahip ortaklarıdır. Bir tarafın sermaye artışı ne kadar ise diğer tarafın da sermaye artışı da o kadar olmak zorunda. Aksi halde sermayenin tescil edilmesi mümkün değil. Biz tam da bu noktada bunu söylüyoruz. 2022 yılında TCDD kendi hissesine düşen taksidi yatırırken İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi hissesini ödemediği için sermaye artışı tescil edilmedi.  2023 yılında da TCDD kendi hissesine düşen ilk taksiti öderken İzmir Büyükşehir Belediyesi yine kendi hissesine düşen miktarı yatırmadı. Yine sermaye artışı tescil edilmedi.”

 
İzmirli taksiciler talebini iletti: Kısa mesafe 80 lira!
 
Müteahhitler kapıya dayanmıştı… İZBETON’u kurtaracak hamle!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmir İçin 7 Haziran 2024 Cuma 21:25

Istakoz yemeden olmaz, ıstakoz da yoğun miktarda fosfor vardır zekaya iyi gelir e tabi porsiyonu 350 euro =12.000 TL olan ıstakoz da zekayı açsın dimi

Yorumu oyla      0      0  
tuna 7 Haziran 2024 Cuma 12:24

bulut kardeşim yanlış biliyorsun direksiyonda izban oturuyor belediye ve tcdd kurumu kurdular belediye istaysonları yaptı tcdd demiryolu hattı ve sinyalizasyonu yaptı sonra sermaye koyarak izbanı kurdular ve izban çalışanlaırnın kucagına bıraktılar. İzbanda da genel muduru iktidar genel mudur yardımcısını belediye atar lakin git bak bakalım sabah 8 aksam 5 bulabilirmisin izban yonetımını tesislerinde yani rezalet belediye tcdd degil iktidar muhalefet degil ırtaktır

Yorumu oyla      0      0  
tahsin 7 Haziran 2024 Cuma 12:21

tamam Ednan bilir bilmez konuşmakta bunu anlıyoruz da şebnem hanım karides ıstakoz konusu değil siz ne karısırsınız bunu anlamadık

Yorumu oyla      0      0  
Yav he he 7 Haziran 2024 Cuma 12:07

İZBAN trenleri zaten yıllardır var olan hattı kullanıyor. Sıfırdan tünel açılmış veya kamulaştırma yapılmış gibi anlatılıyor. Yapılan Şirinyer ve Karşıyaka Tünellerini bile belediye yaptı. 2,5 milyar dolarlık yatırımın belgesi, faturası nerede? İZBAN'da sadece TCDD 2,5 milyar DOLARI nereye harcamış olabilir? 2,5 milyar dolar kaç milyar TL yapıyor, farkında mısınız?

Yorumu oyla      0      0  
Bulut 7 Haziran 2024 Cuma 11:46

Bir arabanız var ruhsatta iki kişi adına kayıtlı ama bunlardan belediye hem aracın vergisini ödüyor hemde yakıtını ama direksiyonda hep tcdd oturuyor. İzbanda yaşanan rezalet doğrudan iktidar eliyle yapılıyor.

Yorumu oyla      1      0  
yav he he 7 Haziran 2024 Cuma 11:05

TCDD şehir içerisinde çift hattı üçe çıkartmadan ve makas sayısını arttırmadan bir işe kalkıştı, metro standardına çıkarttık yalanıyla göz boyanıyor... YAZIK! Halen daha set alacaklar, Bergama hattı yapılacak vs vs vs... Siyasi çekişme olduğu sürece İzmir daha çooooook zarar görür, başarılı olabilecek bir sistem çağ dışı kalmış ve işbilmez ikili yönetimle kaderine terk halde! (iki taraf da masum değil, kimse kusura bakmasın)

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TSK personeline ilişkin kanun teklifi TBMM'de
TBMM Genel Kurulunda, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı ...
Mehmet KARABEL yazdı... Neden sarışın oldu?
Mehmet KARABEL yazdı... Neden sarışın oldu?
Türkiye ile Özbekistan arasında 18 anlaşma imzalandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket ...
 
Bakan Işıkhan'dan 'İsrail' tepkisi: Salonu terk etti!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Uluslararası Çalışma ...
AK Partili Dağ’dan Tugay’a ‘kooperatif’ uyarısı ve açık çek: Fezleke ise fezleke, yanındayız!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ, ...
CHP Lideri İzmir’e geliyor!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir'e geliyor.
 
Hamza Dağ mal varlığını açıkladı
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ, mal varlığını açıkladı.
TBMM'de 'talimat alma' tartışması
TBMM Genel Kurulu'nda, Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar ile ...
Erdoğan-Özel görüşmesi 11 Haziran'da
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel görüşmesinin ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva