HABERLER>GÜNCEL
23 Ocak 2012 Pazartesi - 16:05

Kordon esnafına mahkeme şoku!

Kordon’da müzik yayını yapan işletmelerden telif hakkı isteyen MESAM ve MÜYORBİR isimli kuruluşlar dava açtı.

Kordon esnafına mahkeme şoku!

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ- Tente sorunu, işgaliye ve çığırtkanlık gibi konularla gündeme gelen ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile karşı karşıya kalan Kordon esnafı mahkeme şoku yaşıyor. Kordon esnafından canlı ve mekanik müzik yaptıkları gerekçesiyle telif ücreti isteyen Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Bağlantılı Hak Sahipleri Fonogram Yapımcıları (MÜ-YAP) ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) konuyu mahkemeye taşıdı. Kordon’da bulunan işletme sahiplerinin tamamına yakını mahkemeye verildi.
 
Kordon’da bulunan, canlı ve mekanik yanını yapan 120’ye yakın işletme hakkında mahkemeye başvuran kuruluşlar İzmir 2. Fikri ve Sinai Haklar Mahkemesi’nde dava açtı. Kordon esnafı günleri belirlenen zamanlarda ayrı ayrı duruşmaya çağrıldı. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na dayanılarak açılan davada mahkemeye davet edilen isimlere gönderilen yazıda duruşmaya gelmemeleri halinde polis zoruyla getirilecekleri de vurgulandı.
 
İŞİ TİCARETE DÖKMÜŞLER
Gelen yazının ardından esnafın şoka uğradığını ifade eden Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, işletme sahipleri ile meslek kuruluşları yetkilileri ile bir uzlaşı sağlanamadığını söyledi. Kuruluşların çok yüksek meblağlar istediğini belirten Şanlı, “Bilirkişiler geçtiğimiz aylarda işletmeleri dolaşıp tespit yapmışlardı. Benim mekanımda ise yabancı müzik çalarken yetkililer geldi ve tespit yaptı. Tutanağa da ‘yabancı müzik’ ibaresini koydular. Şimdi benden istenen bin 700 TL avukatlık ücreti ile 4 bin 500 TL’lik müzik yayın ücretinin tespit edilen yabancı sanatçıya gittiğine inanmıyorum. Daha doğrusu bu dernek ve kuruluşlar işi ticarete dökmüşler. Her biri birbirinden bağımsız hareket ederek şikayette bulunuyor. Böyle bir mantığını ve anlayışı anlamak imkansız” dedi.
 
Kuruluşların yasayı dayanak göstererek adeta saldırıya geçtiklerini belirten Şanlı, “Canlı müzik yayını yapan yerlerden daha yüksek paralar isteniyor. Mekanik müzik ile canlı müzik parası ayrı ayrı hesaplanıyor. İşi müzik yapmak olan ve ondan para kazanan gece kulübü gibi yerlerden bu parayı isteyebilirsiniz fakat kafebar ve kafe gibi bu müzikleri sadece fon müziği olarak kullanan yerlere aynı yaklaşımla gelinmesi doğru değil. Avrupa’daki uygulamada bile bunun ayrımına gidiliyor. Herkesi aynı kefeye koyup sadece ticari mantıkla bu işe bakma konusunu anlayamıyoruz” diye konuştu.
 
DOSYA HAZIRLAYACAKLAR
Konuyu Kültür ve Turizm Bakanı İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay’a anlatacaklarını belirten Başkan Şanlı, “Fikri ve Sinai Haklar Kanunu’na göre yapılan bu çalışmada tek çatı sisteminin uygulanması ve herkesin birlik olması için sayın bakana dosya sunacağız. Biz bu konunun artık sona ermesini ve yoluna girmesini istiyoruz. Gerekirse Ankara’ya giderek esnafın bu sıkıntısını anlatırız. Önümüzdeki günlerde bu yönde bir çalışmamız olabilir” ifadelerini kullandı.
 
DEMİRTAŞ’A TEPKİ
Son günlerde Kordon ve Büyükşehir Belediyesi arasındaki tente sorunu ve yaşanan tartışmalara göndermelerde bulunarak derneği ve yapısını eleştiren İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’a çağrıda bulunan Şanlı, kendisine tepki gösterdi. Şanlı, “Sayın Demirtaş, Kordon’un hakkını korumak için çalışan dernek ve yönetimine laf atacağına üyelerinin de bulunduğu Kordon’a sahip çıksın. Ticaret Odası’na üye olan birçok arkadaşımız konuyu anlatacak yetkili yer bile bulamıyor. Demirtaş, meseleyi anlatacağını ve sorunu çözeceğini açıklamıştı ama ortalıkta görünmedi. Eleştirmek kolay ama faydalı olmak için çalışmak zor” dedi.
 
YA UZLAŞI YA MAHKEME
Türkiye genelinde telif haklarını almak için hukuki mücadele başlatan Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Bağlantılı Hak Sahipleri Fonogram Yapımcıları (MÜ-YAP) ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR), İzmir'de müzik yayını yapan işletmeler hakkında yaptığı incelemenin ardından Kordon'daki 120 işletmeye müzik yayını yaptıkları ancak telif ödemedikleri için yazı göndermişti. İşletmelerden metrekareye göre telif ücreti ödenmesi istenmişti. Bu talebi kabul etmeyen ve telif ücreti ödemeyeceğini açıklayan Kordon esnafı hakkında suç duyurusunda bulunulmuş ve işletme sahipleri ifade vermek üzere Emniyet'e çağrılmıştı. Emniyetin ardından savcılığa giden ve ifade veren 120 işletme sahibi “uzlaşmak istiyorum ya da mahkemeye gitmek istiyorum” şıklarından birini tercih etmişti. İşletme sahiplerinin çoğunluğu uzlaşı isterken neredeyse tamamının mahkemeye verilmesi ise kafaları karıştırdı.

HER GELEN PARA İSTİYOR
Konunun kendisine anlatılması ve esnafın destek istemesi üzerine İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, MESAM yetkilileri ile görüşeceklerini açıklamıştı. Duruma tepki gösteren Demirtaş, daha önce yaptığı açıklamada, “Kordon’daki bir kafe televizyonu açtığında orada kaç tane oturan varsa ona göre para ödeyecek. İyi de televizyon yayınının bizimle ne alakası var? Öyle bir tarife koymuşlar ki, bizim odamızın yıllık aidatından daha fazla para istiyorlar. Her dernek kuran kapıya gelip para istiyor. Bizim şirketlerimizin santrallerinde bekletme müziği var bekletme müziği varsa 75 lira para ödüyoruz. Eğer telefon 10 hattan fazlaysa her biri için fazladan 25 lira ödeniyor. Böyle bir tarife koymuşlar” diye konuşmuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
güneş 24 Ocak 2012 Salı 08:53

Yıldız hanım okumayın istemiyorsanız! Nesini sindiremediniz bu haberin anlayamadım????

Yorumu oyla      19      6  
telif mağduru 24 Ocak 2012 Salı 08:52

daha öncede izmir'de ne kadar küçük esnaf varsa sokak sokak dolaşıp tespit yapıyordu müyap ve avukatları.herkesten dayatma ile para koparmaya çalışıyorlar. ya anlaşacaksın, yada mahkemede hesaplaşırız diyorlardı. hangi devlet dairesine giderseniz itiraz için onlarda aynısını söylüyorlar. ve haberdede dendiği gibi öyle tarifeler yapmışlar ki, resmen haraç gibi.

Yorumu oyla      21      6  
yıldız 24 Ocak 2012 Salı 01:05

şu kordon esnafı haberlerinden bıktım artık.izmirde başka esnaf yokmu.izmir basınından torpilliler herhalde.

Yorumu oyla      15      14  
24 Ocak 2012 Salı 00:12

ömur başkan agzına saglık dogruları soyluyon bu kente sahıp cıkan sızın gıbı kaç kısı var acaba...

Yorumu oyla      20      6  
Vahap Güler 23 Ocak 2012 Pazartesi 21:38

izmirli rumuzlu zat sen mahkememisin ? Hakim misin ? Sen kimsin kardeş! Nerden biliyorsun hapse gireceklerini senin kalp gözün mü açık yoksa ?

Yorumu oyla      24      7  
izmirli 23 Ocak 2012 Pazartesi 18:10

ömür başkanda aziz başkanla beraber tavla oynarlar ceza evinde böylece barışırlar

Yorumu oyla      14      25  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belediyedeki hırsızlığının arkasından tefeci borcu çıktı
Menemen Belediyesi binasında bulunan tahsilat servisindeki çelik kasadan ...
'Hurda' diye lüks otomobil parçası kaçakçılığı
İzmir'de jandarmanın düzenlediği operasyonda, Almanya'dan kayıtlarda hurda ...
HSYK’dan Poyrazköy hakimine sürpriz atama
Poyrazköy davasının görüldüğü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin üye ...
 
Orduevlerinde kast sistemi sona eriyor
Yıllardır şikayet edilen ama yine yıllardır değişmeyen "orduevlerinde ...
Ergenekon davasında yumruklar konuştu
Sanıklar birbirini yumrukladı, birbirlerinin üzerine yürüdü. Ağır küfürler ...
Bornova'da zehir tacirlerine büyük darbe
Bornova’da otomobilinde yaklaşık 7 bin adet ecstasy hap bulunan kişi, gözaltına alındı.
 
Genelkurmay Başkanı hakkında suç duyurusu
Baskın Oran, Ahmet İnsel ve Gençay Gürsoy'un aralarında bulunduğu gazeteci ...
Dinçeroğlu: İzmir'de bir model deneniyor
Günlerdir İzmir’de en çok konuşulan, tartışılan konu olan Büyükşehir iddianamesini, ...
İzmir'deki intihar vakalarında şok ayrıntı!
Canına kıyma teşebbüsünde bulunan 337 kişiyi mercek altına alan İntiharı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva