HABERLER>DÜNYADAN
16 Mayıs 2011 Pazartesi - 15:26

‘İnternetime dokunma’ dünya basınında

Türkiye genelinde dün 40'tan fazla şehirde düzenlenen internet sansürü protestoları dünya basınına da konu oldu.

‘İnternetime dokunma’ dünya basınında

İSTANBUL - Hürriyet'in derlediği habere göre; kamuoyunun BTK'nin açıklamalarıyla tatmin olmadığının altı çizilirken, yurtdışındaki izleme örgütlerinin Türkiye için çıkardığı olumsuz internet karnelerine vurgu yapıldı.
 
NEW YORK TIMES: İnternet filtreleri, Türkiye genelinde protestoları tetikledi
Türkiye genelinde 30’dan fazla şehirde binlerce kişi, dün sokaklara dökülerek, karşıtlarının sansür olarak nitelendirdiği yeni internet filtreleme sistemlerini protesto etti.
 
Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı (BTK), Ağustos ayından itibaren, internet servis ağlayıcılarının tüketicilere dört farklı filtre çeşidi sunulması zorunluluğunu getirecek.
 
İstanbul’da Taksim Meydanı’nda bir araya gelen göstericiler, yetkililerin çocukların korunması amacıyla getirildiğini öne sürdüğü bu uygulamayı kişisel özgürlüklere bir saldırı olarak nitelendirdi.
 
BTK Başkanı Tayfun Acarer, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kararın Türkiye’de daha güvenli bir internet için dile getirilen talepler ve şikayetler doğrultusunda alındığını belirtti.
 
Bir Facebook sayfası üzerinden örgütlenen göstericiler, İstanbul’da “Yes we ban!”, Ankara’da ise “İnternet bizimdir, bizim kalacak” diye sloganlar attı.
 
CNN: Göstericiler yeni Türk internet filtreleme yasalarını protesto etti
Türkiye’de Ağustos ayında devreye girecek yeni internet filtreleme yasalarına karşı çıkan binlerce kişi dün İstanbul’da protesto yürüyüşü yaptı.
 
Türkçe ve İngilizce, “İnternetime dokunma” ve “Korunmaya ihtiyacımız yok” pankartları taşıyan göstericiler, internet sansürüne karşı sloganlar attı.
 
BTK, uygulamanın çocukları internetteki ahlaksız içerikten korumak amacıyla gündeme getirildiğini ifade ederken, kararı eleştirenler filtreleme sisteminin nasıl işleyeceğinin bilinmediğini belirtti.
 
Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün bu ay başında yayımladığı “İnternet Düşmanları 2011” raporunda Türkiye “izlemedeki ülkeler” listesine alındı. Raporda, “BTK’nin internet kullanıcılarına daha az kısıtlamayla daha fazla kısıtlama arasında seçim yapma zorunluluğu getirerek kimseyi kandıramadığı” ifade edilirken, engellenen 7 binden fazla sitenin “birçoğu için mahkeme kararı bile olmadığına” dikkat çekildi.
 
WALL STREET JOURNAL: “Yes We Ban!” – Türkler internet sansürünü protesto etti
Binlerce Türk, dün, Facebook üzerinden örgütlenerek 40’tan fazla şehirde bir araya gelerek devletin internet sansürü uygulamasını protesto etti.
 
Protestoları tetikleyen Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı’nın (BTK) Ağustos ayından itibaren Türkiye’deki kullanıcılar için bir dizi filtre uygulaması getirme kararı oldu.
 
İstanbul’da yaşayan 29 yaşındaki yazılımcı Serkan Doğan, “Bu filtreler interneti devletin kontrol ettiği bir alan haline getirecek. Doğrudan milyonlarca kişiye internet dağıtan, devletin server’larına yönlendirildiğiniz bir kanala giriyorsunuz. Bu sistem telefon dinleme gibi, vatandaşların kontrolüne fırsat veriyor” dedi.
 
Dünkü protestolara katılan Türkler, BTK Başkanı Tayfun Acarer’in yaptığı açıklamalardan memnun olmadıklarını ifade etti. Kamuoyundaki güvensizliğin nedeni hükümetin daha önce de internete müdahalelerinin olması.
 
Washington merkezli insan hakları örgütü Freedom House’un raporuna göre Temmuz 2010 itibarıyla Türkiye’de 5 bin internet sitesi engelliydi ve o günden bu yana bu rakamda artış oldu.
 
İstanbul’da yaşayan 23 yaşındaki hukuk öğrencisi Özge Özkan ise “Bir çocuğun internet kullanımını düzenlemek ailesinin işidir. Bu uygulama sansürün yolunu yapmaktır” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Garip akımın ilk kurbanı
Avustralya’da Facebook ve Youtube gibi sosyal paylaşım sitelerinde ortaya ...
Ölüm turizmi
İsviçre'nin Zürih kantonunda, yaşamına son vermek isteyenlere yardımı ...
İsrail sınırında çatışma: En az 8 ölü
İsrail güvenlik güçleri Lübnan ve Suriye sınırlarını geçmek isteyenlere ...
 
IMF Başkanına 'cinsel taciz' gözaltısı
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn otel görevlisi kadına cinsel tacizde ...
Ladin: Kendimi TV’de gördüm ne gençmişim
Usame bin Ladin’in günlükleri yayınlanmaya başlandı. Ladin, günlüklerde gençliğini anlatıyor.
Göze göz, dişe diş
7 yıl önce okul arkadaşını kezzap atarak kör eden Macid Muvahedi, ceza ...
 
Fukuşima’daki ‘kamikaze’lerden biri öldü
Japonya'da deprem ve tsunami sonrasında radyasyon yayılan Fukuşima Daiçi ...
Schengen vizesinde büyük kriz
Fransa ve Danimarka’dan sonra Brüksel’de toplanan 15 AB ülkesinin içişleri ...
İngiltere bu görüntüleri konuşuyor
BBC kanalında yayınlanan belgeselde karaciğer kanseriyle boğuşan 84 yaşındaki ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva