HABERLER>GÜNCEL
25 Ekim 2011 Salı - 15:25

‘İmam öğretmen’ uygulamasına tepki

Eğitim Sen 4 Nolu Şube Başkanı İsmail Akyol, itirazlarına karşın bazı okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmen ihtiyacının 'imamlarla karşılandığını' öne sürdü.

‘İmam öğretmen’ uygulamasına tepki

İZMİR - Bornova'da Seyit Şanlı Endüstri Meslek lisesi'ni bu uygulamaya örnek gösteren Akyol, "İmam ve müezzinlerin ücretli öğretmen olarak görevlendirilmesi, zorunlu din dersi uygulamasına karşı çıkışın nedenlerini bir kez daha meşrulaştırmaktadır" dedi.
 
İsmail Akyol, şube sekreteri Fatma Sağlam İle Öğrenci Velileri Derneği Başkanı Orhan Yüce'nin de katıldığı basın toplantısında, AK Parti döneminde Milli Eğitim Bakanlığı'nın kadrolaşma sürecinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmenlerinin büyük bir kısmının yönetici olarak atandığını ya da görevlendirme ile yönetici yapıldığını iddia etti. Her atama döneminde en fazla atanan öğretmenler grubu içinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin bulunmasına karşın, bu dersle ilgili kadro açığının devam ettiğini, bu alandaki açığın da imamlar ve müezzinlerle giderildiğini önü sürdü. AK Parti hükümetinin eğitimin laik yapısını tamamen ortadan kaldırma çabası içine girdiği iddiasında bunun Akyol, şöyle konuştu:
 
"Eğitimimizin laik olabilmesi için zorunlu din derslerinin kaldırılması ve bu dersi almak isteyen öğrencilere de üniversitelerin 'Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği' bölümlerinden mezun olan formasyonlu öğretmenler tarafından verilmesi gerekmektedir. Zorunlu din dersi uygulamasının tartışıldığı ve bu uygulamaya son verilmesi talebinin vurgulandığı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 'zorunlu din dersi uygulamasının laik eğitim anlayışıyla bağdaşmadığı' kararını bildirirken, imam ve müezzinlerin ücretli öğretmen olarak görevlendirilmesi, zorunlu din dersi uygulamasına karşı çıkışın nedenlerini bir kez daha meşrulaştırmaktadır. Çünkü söz konusu kişiler, mesleği icabı ancak bir mezhebin dini eğitimini verebileceklerdir. Böyle bir durumda laik eğitimden bahsetmek mümkün değildir."
 
'LİSANS MEZUNU OLMAYAN KADIN ÖĞRETMEN'
İsmail Akyol, Bornova Merkez Camii'nde görevli imam Coşkun Baba ile önlisans mezunu kadın din görevlisi Gülcan Özbey'in Seyit Şanlı Endüstri Meslek Lisesi'nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine girdiğini saptadıklarını söyledi. Formasyonları olmadığı gibi, kadın din görevlisinin lisans mezunu bile olmadığına dikkat çeken Akyol, rahatsızlıklarını dile getirdikleri Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün uygulamanın yasal olduğunu savunduklarını kaydetti. Akyol, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Felsefe grubu öğretmenleri de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine girebiliyor. Üstelik bu branşlarda öğretmen fazlalığımız var. Bu derslerin felsefe yerine imam ve müezzinlere verilmesi MEB açısından bir tercih meselesidir. Ayrıca müftülüklerle işbirliği içinde 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası' nedeniyle öğrencilerin zorunlu olarak camilere götürülmesi, 'Kutlu Doğum Haftası'nın okullarda resmi olarak kutlanması ve bu esnada öğrencilere Kuran dağıtılması, okullarda fiili olarak mescit açma çabaları, AKP ve MEB'in laik ve bilimsel eğitimden ne anladığını göstermektedir. Bu uygulamalar bizim için kaygı verici bir boyuta ulaşmıştır. Laik ve bilimsel eğitim anlayışına aykırı olan bu durumun derhal sonlandırılması ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmen ihtiyacının bu alanda mezun olmuş kadrolu öğretmenlerle giderilmesini istiyoruz."(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Minik Taha'ya babası hayat verdi
Bergamalı 20 aylık Talha, babası Necmettin Hastürk'ten nakledilen karaciğer ...
Kardeşlerin miras kavgası: 1 ölü, 1 yaralı
Torbalı’da, miras nedeniyle çıkan tartışmada bıçakla ağabeyi 56 yaşındaki ...
Bornova'da hırsızlık çetesine darbe!
İzmir'de çok sayıda otomobilden hırsızlık yapan 8 kişilik şebeke, polisin baskınıyla çökertildi.
 
14 günlük Azra bebek 46 saat sonra kurtarıldı
Depremin üzerinden yaklaşık 48 geçmesine rağmen enkaz altından hala sağ ...
EÜ Akut 5 kişiyi kurtardı
Van ve çevresinde ölüm saçan deprem felaketine uğrayanların ümidi AKUT oldu.
Van'da bilanço ağırlaşıyor! İşte son rakamlar
Van’ı yerle bir eden depremden son haberler gelmeye devam ediyor. Son ...
 
Prof. Uluğ 50 yaş üstündeki binalara dikkat çekti!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ...
'Nazanların kuşu bu'
Erciş’te her enkaz kendi hikayesini yaratıyor. Bir K9 arama köpeği enkazın ...
Melike öğretmen ailesiyle aynı kaderi paylaştı
Anne ve babasıyla aynı kaderi paylaşan öğretmen Melike Atman (23), Van’ın ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva